Критикът на Кремъл Кара-Мурза наказан с по-сурови затворнически условия

Официалната причина - за кратко не държал ръцете зад гърба си
20 юни 2024 07:39, Елка Василева
21
Критикът на Кремъл Кара-Мурза наказан с по-сурови затворнически условия
Снимка: архив, БГНЕС

Руският правителствен критик Владимир Кара-Мурза е бил прехвърлен в килия в сибирска наказателна колония за 6 месеца при по-строги затворнически условия, заяви неговият бивш адвокат, предаде ДПА.

Официалната причина за това наказание била, че Кара-Мурза за кратко не е държал ръцете зад гърба си, за да свали шапката си, разказа Вадим Прохоров, който дълги години беше адвокат на Кара-Мурза. След това той избяга от Русия, но продължи да поддържа връзка с бившия си клиент.
 
Във вторник Иля Яшин, близък сътрудник на Алексей Навални, който почина в ареста, е получил сходно наказание.

Преместването в такива килии е често използвана форма на тормоз от администрацията на затвора, особено за политическите затворници. Условията там са особено тежки. Килията е много тясна, забранено е ползването на легла след ставане от сън и е ограничена ежедневната разходка на двора. Освен това е разрешена само кратка среща с роднини на всеки шест месеца.

Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор през април 2023 г. по обвинение в държавна измяна.  Той е международно признат за политически затворник. Кара-Мурза от години критикува политиката на руския президент Владимир Путин и руската агресивна война срещу Украйна.

Здравето на 42-годишния опозиционер пострада сериозно след няколко опита да бъде отровен, припомня ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Русия
Договорът: Русия и Северна Корея ще си предоставят всякаква военна помощ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Запада да го замени, да не чака да умре като Навални.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нашите затворници са по цяла година в отпуска за добро поведение. Много добро поведение имат, ако имат пари. Най-много да ги върнат в общежититето детска градина, ако не слушат.
17
0
 
2
 
! Отговори
Нахални преди 6 дни
Много правилно.Няма ли дисциплина тия *** полудяват
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
с британско поданство, изпратил е семейството си в чужбина, иска да е като Навални, но не може, Навални имаше представителен външен вид
15
10
 
3
 
! Отговори
Стеф преди 1 седмица
Комплексираното джудже много го е страх да не падне от власт... така или иначе няма да живее още дълго. Въпроса е кой ще дойде след него.
14
11
 
2
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 седмица
Русия си е империя от стар тип. Там реформи няма как да станат. Путин е император слънце и от него треперят всички руснаци и не смеят гък да кажат за да не лежат в концлагери както този клетник.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А като свърши войната ще критикува мира
12
9
 
14
 
! Отговори
мафиот преди 1 седмица
До всички еврообратни,прочетете биографията на Мурза ище ви стане ясно защо е в затвора! Ако този човек беше американски гражданин и работеше със същия хъс срещу родината си отдавна нямаше да е между живите,затвора за него в Русия е лукс който нямаше да има в САЩ! Отдавна щеше да е храна за червеите!
11
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, повтаря се като отношението към Навални. За всичко ще си плати руското джудже.
10
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 седмица
Щом копейките харесва таков отношение спрямо критиците на правителството, защо и тук не го въведем?Пишеш срещу правителатяото и директно в панделата. Копейката, Марков и други соц носталгици без съд и присъда там. Пос във Фейсбук и ти вземат всичкото имущество и 3 поколения в затвора. Нека държавата изпълни мечтите на копейките моля
9
4
 
10
 
! Отговори
мдаааа преди 1 седмица
яснооооо , и тоя като навални ,,,,,
8
2
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 седмица
До До 4 ... Верно ли ве ? Повервах ти. Ай сега грабвай чантата и бегом към училище че отново ще закъснееш за първия час.
7
5
 
17
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 седмица
Така е. На Изток критиците на власта "страдат" в затворите с редовни посещения и интернет достъп ... докато на Запад , подържниците на власта като Джефри Ъпстейн,който дълги години се е грижил за забавлянията на Елита се "самоубеси" в килия под денонощно полицейско наблюдениеЕДИН ДЕН преди да направи пълни смопризнания. Злобна рашистанска пропаганда е че курорта Гуантанамо Бей е политически затвор където затварят без съд и присъда измъчват и убиват противниците на САЩ и че ТАМ НИКОЙ НЯМА АДВОКАТ
6
17
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
До До 2"Верно ли е тей? А ти откъде знаеш?" Ами достатъчно дълго (почти 30 години) живях там. Затова и мразя този строй. А вие, копейките, можете да продължавате да мечтаете за него, поне мечтите са безплатни. Но слаба богу никога няма да се изпълнят.
5
17
 
10
 
! Отговори
Джуджето се насира преди 1 седмица
От страх дори и на дъното на бункера!
4
4
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
Верно ли е тей? А ти откъде знаеш?
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"правителствен критик" някаква служба ли е ?
2
22
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Ами така е при диктатурите за които мечтаят и тукашните копейки. Или беззаветно обичаш диктатора (поне привидно), или затвор и тормоз докато не се отърват от теб.
1
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не случайно рашистите вече са официално приятели със С. Корея. Само да кажеш гък срещу вожда- и дотам