Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често

Поредицата от кризи и войната увеличиха консумацията
22 юни 2024 21:07, Нели Христова
172
Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често
Снимка: Pixabay/olga9177

След няколко чашки руснаците може да ви кажат, че бирата без водка e пари на вятъра, както се казва в популярната поговорка. Tвърди се, че преди хиляда години княз Владимир от Киевска Рус е избрал християнството пред исляма, защото пиенето "е било радостта на русите, ние не можем да съществуваме без това удоволствие".

И все пак страната, известна с пиячи от лечителят Николай II Распутин до съветския поет Сергей Есенин, се управлява от президент, който рядко отпива повече от глътка шампанско и който започна да повишава данъците върху алкохола преди десетилетие като част от усилията за обратен спад на населението.

Но през последните години увеличенията на данъците на президента Путин не се справиха с инфлацията, нито с военновременния икономически растеж. С нарастването на заплатите водката става още по-достъпна - бутилка от 0,7 литра често струва по-малко от £5. В комбинация с нарастващото разочарование от войната в Украйна, новите статистики показват, че това е "най-пияната" Русия от десетилетие.

Миналата година хората на възраст 15 и повече години са купили еквивалента на осем литра чист алкохол на глава от населението, според анализ на правителствената статистика от изследователската агенция To Be Exact, невиждано ниво от 2015 г. Действителната консумация на алкохол е колкото трета по-висока от официалните данни, тъй като евтиният фалшив алкохол остава често срещан, казаха анализатори.

Пиенето намаляваше в Русия от десетилетие, като през 2017 г. достигна минимум от седем литра на глава от населението. Но по-слабите политики за алкохола, пандемията и сега войната в Украйна допринесоха за увеличаване на продажбите всяка година оттогава, Владимир Омелин от To Be Exact каза пред The ​​Times.

"Не можем да кажем със сигурност, че след специалната военна операция хората са започнали да пият повече", каза той. "Но виждаме, че тези кризи спряха тенденцията към по-ниска консумация на алкохол и към по-нисък дял на твърд алкохол."

Консумацията на алкохол по-специално се е увеличила. Около 60 процента от това, което руснаците пият, е твърд алкохол като водка и коняк. В Обединеното кралство тази цифра е под 10 процента.

Съобщава се, че и производството на алкохол продължава да расте. Производителят на водка Ladoga е продал 40% повече твърд алкохол през първите пет месеца на тази година, отколкото през същия период на миналата година, съобщиха от вестник "Комерсант".

Това увеличение се дължи отчасти на "психологическото напрежение" на войната в Украйна, каза Вадим Дробиз от Центъра за изследване на пазарите на алкохол пред „Комерсант“. Тъй като фабриките наемат работници, за да произвеждат танкове и артилерийски снаряди, доходите на по-ниската класа също са се увеличили, което позволява на повече пиячи да преминат от лунна светлина към купена от магазина водка, добави той.

То може да се проследи и до трайното културно популяризиране на пиенето, с пиянски руски измислици, прославени във филми като "Особеностите на националния лов" и "Целуни ги всички!" и в хитови песни на пиянския бард Сергей Шнуров.

Но алкохолът е и един от най-големите убийци в страната, като продължителността на живота на мъжете е само 67 години, сред най-ниските в света. Седемдесет и двама сибиряци починаха през 2016 г. от пиене на алкохолно масло за баня. След нахлуването в Украйна дори служители на Кремъл "се хванаха за бутилката и някои от тях не искат да спрат", каза източник пред независимия информационен бюлетин Meduza.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 131 преди 1 седмица
Една лястовица пролет не прави! Не можеш да съдиш за една страна по един дядка.
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в Англия не пият? Дори дамите с шапките търкалят се като последни пияници.
126
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците отдавна се замогнаха. От 27 години средните им заплати са по-високи от тези в България. Сега средната заплата след данъци в Русия е с 25% по-висока от същата в България.
125
4
 
9
 
! Отговори
П. П. Шариков преди 1 седмица
Толкова ли не се намери преводач от руски, ами превеждате ,,Медуза" от английски? ,,Лунна светлина" е идиом от амер. английски за нелегално произведен алкохол. Не можахте ли поне това да преведете? То е и същността на въпроса, че там хората с ниски доходи (каквито са повечето) си варят самогона и никой не знае в какви количества! А сега вече са започнали и да си купуват. Ето как са се замогнали бедните в русский мир... Русофили, вземайте пример от братушките си!
124
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един приятел береше много срам преди когато дядо му от Русия идваше на гости в България. Той е един от многото с майка рускиня и баща българин. Та тоя дядка беше брутален алкохолик, дори алкажите в махалата не бяха виждали такова нещо. Тоя пиеше на екс и за 5-10 минути се правеше марламалд, припадаше, събужда се и тоя процес се повтаря до откат, спиртове, одеколони квот се сетите го измсукваше. Това си е диагноза при руснаците.
123
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
пиянстеото на един народ. Руснаците пият до несвяст, защото не виждат нищо пред себе си!
122
12
 
7
 
! Отговори
тогава защо преди 1 седмица
по данни в България пием с 10-15% повече от рашките?
121
5
 
6
 
! Отговори
Статистиката преди 1 седмица
като говори - тия "новини" са кръгли глупости. - я дайте по света килограмите твърд алкохол за глава
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Истината Егати "истината"?? От къде извади тази стъкмистика за България?
119
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това твърдение на фейк бг се очертава като поредната ЛЪЖА! Според официалната статистика на Русия употребата на твърд алкохол там е спаднала с повече от 40%. Нараства единствено употребата на руско вино от Крим. От друга страна, най-много твърд алкохол употребяват във Финландия и Полша, обаче не видях една статия за това в това сороско сайтче. От къде ги намирате тези статии с дебели лъжи, човек много трябва да се постарае за да публикува такъв бълвоч.
118
13
 
7
 
! Отговори
не се връзвайте преди 1 седмица
Това са поредните западни опорки!На времето много пиеха,но отдавна вече не е така!Младите считат пиенето,пушенето и наркотиците за проява на тъпота и "самоубийство"!Такива при тях не се толерират!Който прави кариера просто не пие!В Сибир се е появил интересен феномен-смесени бракове на руснаци с китайци!Смесените семейства са изключително здрави и разводи няма!Живота си иска своето и го получава!
117
2
 
6
 
! Отговори
Пиенето преди 1 седмица
е по-добро занимание от боцкането и смъркането.
116
9
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Средна продължителност на живота в 2024:Русия е на 100 място с ранг при мъжете 69.52, България е на 117 място с 69.55.
115
4
 
7
 
! Отговори
родните имиждмейкъри преди 1 седмица
и те да се обадят :) Я дайте сега къде и наркоманията е легализирана, та да направим картинката на света по-колоритна!
114
7
 
6
 
! Отговори
ЗАПАДНИ митове преди 1 седмица
за руснаци. А като се сбутат с действителността - изненадани.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз не вярвам как може да се случи това- да получаваш мин заплата около 340л и средна около 1400лв след данъци, мин пенсия 200лв и средна 400лв- цени на храни като у нас и да пият алкохол чиято цена е 11.60лв/толкова са 5 паунда/ за 0.700л- как си плащат режийни, храна, деца...
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-големия убиец в Русия не беше водката в годините на развития социализъм а руските цигари.Прословутата Махорка според изследвания е изпратила в отвъдното повече руснаци отколкото втората световна война и водката взети заедно.След перестройката навлязоха западни цигари с филтър и този источник на смърт мина в по-долна класация.Но като цяло руската нация извън войни,политика жизнен стандарт бавно се топи.Толкова деструктивна нация едва ли има на земята.Да се стопиш от 350 мил. на 120-130 мил.
111
3
 
2
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 седмица
До КаскетЯПроооЗд ве!
110
2
 
9
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 седмица
*** и пиян народ, мечтата на всеки недорасъл диктатор е казал др0гара Сталин!
109
2
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
До Виктор 106 И през това време жена му ляга с госта, да си отмъсти.