Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често

Поредицата от кризи и войната увеличиха консумацията
22 юни 2024 21:07, Нели Христова
172
Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често
Снимка: Pixabay/olga9177

След няколко чашки руснаците може да ви кажат, че бирата без водка e пари на вятъра, както се казва в популярната поговорка. Tвърди се, че преди хиляда години княз Владимир от Киевска Рус е избрал християнството пред исляма, защото пиенето "е било радостта на русите, ние не можем да съществуваме без това удоволствие".

И все пак страната, известна с пиячи от лечителят Николай II Распутин до съветския поет Сергей Есенин, се управлява от президент, който рядко отпива повече от глътка шампанско и който започна да повишава данъците върху алкохола преди десетилетие като част от усилията за обратен спад на населението.

Но през последните години увеличенията на данъците на президента Путин не се справиха с инфлацията, нито с военновременния икономически растеж. С нарастването на заплатите водката става още по-достъпна - бутилка от 0,7 литра често струва по-малко от £5. В комбинация с нарастващото разочарование от войната в Украйна, новите статистики показват, че това е "най-пияната" Русия от десетилетие.

Миналата година хората на възраст 15 и повече години са купили еквивалента на осем литра чист алкохол на глава от населението, според анализ на правителствената статистика от изследователската агенция To Be Exact, невиждано ниво от 2015 г. Действителната консумация на алкохол е колкото трета по-висока от официалните данни, тъй като евтиният фалшив алкохол остава често срещан, казаха анализатори.

Пиенето намаляваше в Русия от десетилетие, като през 2017 г. достигна минимум от седем литра на глава от населението. Но по-слабите политики за алкохола, пандемията и сега войната в Украйна допринесоха за увеличаване на продажбите всяка година оттогава, Владимир Омелин от To Be Exact каза пред The ​​Times.

"Не можем да кажем със сигурност, че след специалната военна операция хората са започнали да пият повече", каза той. "Но виждаме, че тези кризи спряха тенденцията към по-ниска консумация на алкохол и към по-нисък дял на твърд алкохол."

Консумацията на алкохол по-специално се е увеличила. Около 60 процента от това, което руснаците пият, е твърд алкохол като водка и коняк. В Обединеното кралство тази цифра е под 10 процента.

Съобщава се, че и производството на алкохол продължава да расте. Производителят на водка Ladoga е продал 40% повече твърд алкохол през първите пет месеца на тази година, отколкото през същия период на миналата година, съобщиха от вестник "Комерсант".

Това увеличение се дължи отчасти на "психологическото напрежение" на войната в Украйна, каза Вадим Дробиз от Центъра за изследване на пазарите на алкохол пред „Комерсант“. Тъй като фабриките наемат работници, за да произвеждат танкове и артилерийски снаряди, доходите на по-ниската класа също са се увеличили, което позволява на повече пиячи да преминат от лунна светлина към купена от магазина водка, добави той.

То може да се проследи и до трайното културно популяризиране на пиенето, с пиянски руски измислици, прославени във филми като "Особеностите на националния лов" и "Целуни ги всички!" и в хитови песни на пиянския бард Сергей Шнуров.

Но алкохолът е и един от най-големите убийци в страната, като продължителността на живота на мъжете е само 67 години, сред най-ниските в света. Седемдесет и двама сибиряци починаха през 2016 г. от пиене на алкохолно масло за баня. След нахлуването в Украйна дори служители на Кремъл "се хванаха за бутилката и някои от тях не искат да спрат", каза източник пред независимия информационен бюлетин Meduza.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
12
 
! Отговори
Мъка преди 1 седмица
Как няма да пият руснаците повече ? С тази война и толкова смърт до тук ги докара Путин.
107
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има и една друга статистика - за новорегистрираните алкохолици в Русия, които сега са два пъти по-малко в сравнение с преди 10 години.
106
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имат пари руснаците, купуват си алкохол. Там средната заплата е от 27 години по-висока от средната в България.
105
2
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
"Московско муле" - така се казва коктейла водка с бира :))) Проверете в Гугъл. Само че там се слага лед, джинджифил и лимонов сок, което 0pkите поради безпаричие надали правят :))) Но ме учуди, че въпреки, че са 5 пъти по-бедни от нас българите като заплати една бутилка водка от 0,700L струва 5 паунда, тоест към 15 лева, а тук най-евтините водки със същия грамаж са към 9 лева
104
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руското поене ряпа да яде пред скандиннавското, германското и британското.. Идете в Берлин, в Осло, в Манчестер, елате на Слънчака. Руснаците ще ви се видят малки нежни котенца.
103
6
 
3
 
! Отговори
Разходи преди 1 седмица
се в Лондон в събота сутрин и пак ми говори за статистики. Може и след мач. Ама сега нали руснаците са на мода :)
102
21
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Още веднаж...Истината е, че руснаците не пият повече от нас. Руснаците държат на приятелството и Родината си.Руснаците не предават своите.Те са велик народ. Това е истината, защото съм живял в Русия и съм го видял това.Това е!
101
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Истината е , че руснаците не пият повече от нас. Руснаците държат на приятелството и Родината си.Руснаците не предават своите.Те са велик народ. Това е истината, защото съм живял в Русия и се го видял това.
100
9
 
20
 
! Отговори
Виктор преди 1 седмица
Истината е , че руснаците не пият, те се НАЛИВАТ . Наливат се до припадък и после заспиват и се посират по масите . Това е тъжната истина , която нашите т нар . копейки ще ви спестят щото са повредени в мозъка , но аз тва съм го виждал прекалено често защото сигурно едиснтвен от тук съм живял в Русия .
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин не пие, а според самите руснаци, човек който не пие - не е вред.
98
9
 
8
 
! Отговори
Статистик Фактолог преди 1 седмица
Държава в ЕС с над 30% по-голяма Консумация на Алкохол от Русия: Германия, Ирландия, Австрия, Белгия, Португалия, Люксенбург, Румъния, България, Латвия, Чехия, Молдова и т.н. уморих се да Изброявям - практически - Цял ЕС, щото в Клубът на Богатите е Толко Убаво, че само Чашката може да се спаси от Действителноста да си Работещ-Беден-Роб!
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин предложи анти-алкохолна концепция и вдигна тост.
96
13
 
5
 
! Отговори
Извинете ме преди 1 седмица
но Средната Консумация на Алкохол в Русия е 10 литна на глава на Година, а в Германия е 13 Литра - официална Световна Статистика, т.е. в Германия - Само, Чашката ги Спасява от Икономическата им Реалност и БезИзходица, а в Русия се пие - за Удоволствие!
95
4
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Кога настъпва щастието на крепостния? Когато си купи водка от магазина вместо бояршник или одеколон "Тройной",излочи бутилката на екс и падне в несвяст под масата.
94
10
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Пак вицове и глупости...
93
7
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Горките рус0р0би вече немогат да го поемат. С всеки изминал ден все повече лъсва истината за блатото наречено русия. Дори нациските пропагандни гнезда като телеграм и таас несмогват да скрият факта че блатная е гола вода и я чака дълги години немотия изолирана в девета глуха, далече от цивилизованият свят.
92
11
 
8
 
! Отговори
По същество преди 1 седмица
Колкото руснаци познавам, никой от тях не пие. Къде сте им броили чашките на тия руснаци? 90-те знаете ли какво беше там? Отчаяние и алкохолизъм. Сега бая са се стегнали.
91
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хаахх А един млад мъж от София каза ,че харесвал европейците как се дрогирали ,как си сменяли пола с кеф ,как се любели еднополово
90
10
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 1 седмица
До Анонимен Ценности евроатлантически ...наркотици , пукница ,еднополови бракове , гей извратеняци ,...
89
10
 
5
 
! Отговори
Глупава статия преди 1 седмица
За да пият руснаците сега повече и по-често трябва някога преди това да са пили по-малко и по-рядко. А това при тях не се случва. И защо да пият сега повече от преди? Само спекулации.