Година след бунта на Пригожин: Путин е по-силен от всякога

Той никога повече няма да позволи някой да има подобно ниво на автономия
24 юни 2024 12:13, Нели Христова
143
Година след бунта на Пригожин: Путин е по-силен от всякога
Снимка: БГНЕС

Когато командирът на руските военизирани формирования Евгений Пригожин изпрати своите наемници от Вагнер да атакуват Москва миналата година в краткотраен бунт, президентът Владимир Путин изглеждаше слаб и уязвим.

Но само една година след най-сериозното предизвикателство срещу властта му за почти четвърт век , лидерът на Кремъл сега изглежда по-сигурен от всякога.

Пригожин беше убит в самолетна катастрофа два месеца след бунта, при който неговите бойци от Вагнер превзеха щаба на руската армия в южния град Ростов на Дон, свалиха военни самолети и изминаха половината път до столицата, преди Беларус да посредничи, за да бъде прекратено въстанието.

И впоследствие нараненият Путин въведе ново правило: на никого никога повече няма да бъде позволено същото ниво на автономия.

"До издигането на Пригожин не сме имали случаи, в които командирът на силна военна част можеше да разполага едновременно с финансови, политически и медийни ресурси", казва Николай Петров, сътрудник в мозъчния тръст Chatham House за международни отношения, описвайки уникалната позиция, която босът на наемниците е придобил преди бунта си.

Путин позволи на Пригожин да притежава всички тези лостове, не само поради близките им лични отношения, но и защото сухопътната офанзива на Русия в Украйна губеше инерция и той се нуждаеше от работната сила на Вагнер.

Това беше скъпа грешка и тази, която накара Путин оттогава да даде приоритет на контрола и лоялността при разпределяне на ресурсите, обяснява Петров.

Не само, че "никой вече не е нелоялен към Путин", но 71-годишният мъж търси "директен и постоянен контрол върху повечето важни играчи", допълва той.

През последните седмици президентът нареди радикални промени във военното ведомство на страната - по ирония на съдбата, едно от исканията на Пригожин преди бунта.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу беше отстранен и няколко високопоставени военни бяха арестувани по обвинения в корупция.

Путин назначи технократа-икономист Андрей Белоусов за свой нов началник на отбраната, а не военен силен човек - отново избягвайки "всеки влиятелен лидер", който би могъл да прокара интересите на армията на самия връх, според Петров.

Преместването бележи обрат отпреди година, когато Путин подкрепи своите началници на отбраната пред лицето на обвиненията на Пригожин в ширеща се корупция, стратегическа неспособност и че са провалили инвазията в Украйна.

Основната разлика беше, че Путин беше наредил разтърсването поради необходимост, а не поради политически натиск.

"Фактът, че той е в състояние да предприеме тези стъпки и да предизвика интересите и поминъка на висши военни фигури, е по-скоро знак за неговата сила, отколкото за неговата слабост", казва Найджъл Гулд-Дейвис, старши сътрудник за Русия и Евразия в Международния институт за Стратегически изследвания.

"Доминация"

Путин демонстрира силата си и със съкрушителна победа от 87% на президентските избори през март, лишени от каквато и да е истинска опозиция и критикувани от международни наблюдатели.

Гласуването показа, че Путин може да "измисли всичко, което пожелае, и да принуди населението да го приеме", казва Гулд-Дейвис.

"Това е израз на неговото господство и сила, че той може да се измъкне с този, а не с официалния, публикуван резултат по какъвто и да е начин, отразяващ реална подкрепа."

Огромното заявено мнозинство от Путин също е умишлено, казва Петров.

Резултатът беше "символичен": преувеличената разлика в победата не беше, защото Путин "обича да получава възможно най-много гласове", а по-скоро трябваше да покаже, че популярността му е "много по-висока, отколкото преди войната", обяснява Петров пред AFP.

Единственият истински политически съперник на Путин, Алексей Навални, почина в арктическа затворническа колония през февруари, докато излежаваше 19-годишна присъда, което допълнително затвърди властта му.

"Взети заедно с други репресивни мерки и примерни присъди затвор, които са били наложени на други хора, той е сплашил и уплашил голяма част от населението сега", казва Гулд-Дейвис.

Това не означава, че подкрепата за Кремъл е дълбока, предупреди той.

По време на бунта на 23-24 юни 2023 г. бившият президент Дмитрий Медведев предупреди руският ядрен арсенал да не попадне в ръцете на "бандити", а други регионални служители излязоха с хладни изявления, призоваващи за спокойствие.

Но нямаше широко разпространено неподчинение или публично изливане на подкрепа за Путин.

Снимки от южния град Ростов на Дон показаха жители да се усмихват, да се радват и да си правят селфита с Пригожин и хората му от Вагнер насред бунта.

Отговорът както на народа, така и на елита на въстанието показа, че няма автентичен ентусиазъм към Путин или войната, каза Гулд-Дейвис. "Повечето хора просто искат да си държат главата надолу и войната и режимът да не ги докосват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Русия
Над 15 полицаи убити при серията атаки в руския регион Дагестан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Дали с подкрепата на Китай, Северна Корея и Виетнам, иначе всички руснаци живеят в запада, що ли избират тези държави?
37
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
До До 35 Мечтата на всички руски петоколонници и техните господари, които громят Запада е да прецакат колкото се може повече хора да живеят в мизерията на "руский мир" докато те се ширят в западен лукс. Беше вяро и за режима отпреди 89та, когато по резиденциите на БКП всичко беше със западно оборудване и стоки, важи и за Северна Корея, в коят севернокорееца яде трева, докато Кимчо се вози в ултралуксозен Мерцедес и пие коняк за по 3000 евро бутилката докато им разправя басни.
36
6
 
3
 
! Отговори
Беллингмуле преди 1 седмица
От достоверни източници е известно, че Пригожин и Уткин сега са изпратени да изпълняват бойни мисии в Африка, в страни, съседни на Централноафриканската република, за деколонизация на потиснатия африкански народ.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е сам!
34
5
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 1 седмица
И да оставим копейките да се радват на европейските блага тук ли?
33
5
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 1 седмица
Той Чаушеску също беше всесилен,и с подкрепа от 99%! А се оказа до стената пред наказателния взвод..
32
8
 
11
 
! Отговори
Перниканец преди 1 седмица
Сега ликуват българските чебурашки, които обичат Путин и ракията повече от майка си.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бунта беше инсценировка. Иначе Путин сега е по-слаб отколкото беше в миналото, защото силата му отслабва с всеки изминал ден. Колкото повече техника губи руския фашистки режим, толкова по-слаб става.
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайде вече Всички Украинско Подкрепящи ги българи.Дс се Записват за фронта в Украйна и ни Освободят от присъствието си! Не ми дреме Нито за тях,нито ,а Хохлия " Украйна"!! Хохлия Ке се Затрие!! Руснаците Ще я Затрият!!!!!!
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нал Русия са разпадаше...
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бая глупости и алогизми е издрънкал. 1) от къде знае, Пригожин е бил убит? Ако всяка самолетна катастрофа е убийство, какво правим с боингите? 2) как така гражданите уж не подкрепяли войната, а в същото време поздравяват частната армия която токущо е превзела Бахмут? Нали пропагандаторът не си мисли, че сме американци, които помнят 3 дена?
27
6
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 1 седмица
А ти що лежиш пред клавиатурата, а не се биеш в името на ботокса
26
6
 
8
 
! Отговори
Слава Путину ! преди 1 седмица
Няма по-голям НАТО-вец от Путин - Столтенберг ряпа да яде... - Путин обедини и консолидира организацията, увеличи държавите членки с още две, а границата между Русия и НАТО се увеличи с 1 300 километра засега... Изби цялата си редовна армия и натори с нея украинските полета... Показа на целия свят каквo реално e новия ZФашизъм.. Поради това мисля, че заслужава някакъв орден или медал за заслуги...
25
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Еди път-нямат оръжие. После-заплашвал Цяла Европа. Един път-пада от власт. После-недосегаем е. Последно кво?
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо тукашните укри , които много мразят Путин не са на фронта да се бият срещу него, а се търкалят по плажовете??? Или не го мразят??? Или повече им харесват парите които излизат от нашите джобове и влизат в техните депозити ?
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейките не си взеха поука от съдбата на Пригожин.
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дете пита баба си:- Бабооо, а кой е Джо Байдън???- Това, мило е четвъртият президент на САЩ по времето на Путин...
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия, която предлага край на войната, ще стане основният миротворец в очите за международната общност, а нейният президент Владимир Путин може дори да получи Нобелова награда за мир. Това каза в интервю за киевския журналист Василий Голованов бившият съветник на президентската канцелария Олексий Арестович, който избяга от Украйна след уволнението на главнокомандващия ген. Валерий Залужни.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама, "Яздещият мечки" как само изцапа памперса като видя няколко наемника на път към Мацква!!! Даже магистралата разкопаха. Комедия. Представям си немците, ако тръгнат с леопардите. Ще се омаже до ушите с кафяво.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пригожин може да е жив. Също като Ружа.