Руският патриарх Кирил поздрави Даниил: Достоен приемник на българските патриарси

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви
30 юни 2024 22:03, Нели Христова
117
Руският патриарх Кирил поздрави Даниил: Достоен приемник на българските патриарси
Снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отправи приветствие към новия български духовен глава на Българската православна църква - Даниил, за избора му от Църковния събор.

"От името на архиереите, клира, монасите и цялата Руска православна църква, а също така и от лично мое име сърдечно ви поздравявам с избора на българския патриаршески престол", гласи приветствието на руския патриарх Кирил, публикувано от Московската патриаршия.

"Във ваше лице църквата на преподобния Иван Рилски и светителя Евтимий Търновски е открила своя нов предстоятел", пише Кирил, като посочва, че Даниил е достоен приемник на българските патриарси Кирил, Максим и Неофит, които са направили много за съхранението на националните духовни традиции и утвърждаването на своето паство в светата православна вяра.

"Руската православна църква днес искрено съпреживява радостта на своята обична църква-сестра, на чието кормило застана богомъдър архиерей, известен със своето благочестие, твърда привързаност към свещените канонически правила и готов за жертвен труд в името на укрепването на църковното единство", подчертава руският духовен водач.

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви и "на двата братски народа, които се явяват наследници на славянската духовна традиция, чието начало е поставено от Кирил и Методий".

Посочва, че Руската православна църква помни с благодарност ролята на българските мисионери за християнското просвещение на Киевска Рус и българина Киприан, който става митрополит на Москва и на цяла Русия. Припомня и за делото на Св. Серафим, чийто гроб се намира в Руската църква в София.

"С грижа пазим паметта за руските воини, отдали живота си за освобождението на българските братя от петвековно тежко робство", казва още патриарх Кирил.

"Вярваме, че в славната многовековна история на отношенията между нашите църкви, благодарение на Ваше светейшество, ще бъдат записани и нови светли страници", посочва още руският патриарх Кирил. Той отправя благопожелания към патриарх Даниил за дълги и плодотворни години на поста, а на българските миряни пожелава благоденствие и мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 3 дни
ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ ПОНЕЖЕ СЪМ ПЕНСИОНЕР С ДИОПТЪР, ЯСНОВИДКЕ!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мъж зодия риби :" Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая!". Никога не вземат решения самите те, много безволеви, оставят се да бъдат убедени от волята на по- силните от тях. Иначе са милостиви, но объркани в милостта си. Няма руски Бог, той е за Всички!
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
НЯМАМ ПРЕДСТАВА КОЙ ВЗЕМА ЦЕНТОВЕ ЗА КОМЕНТАРИТЕ!НООО ЯСНО ЛИЧАТ ПРЕВАЛУТИРАТИТЕ РУБЛИ!ЗАЩОТО НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СА РУБЛАДЖИИ, НО НЕ ИСКАТ СРЕБЪРНИЦИТЕ В РУБЛИ!
35
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Предатели в полза на САЩ - загубихте , вместо да подвиете опашки и да бегате при господаря докато е с време , вие предатели продължавате да наглеете..
34
15
 
12
 
! Отговори
Безнадежден народ преди 3 дни
Затваряйте ви църквата и държавата и си ставайте руска губерния пак. То човек насила може да пороби, но насила свободен не може да направи. Явно си искате руския ботуш и това си е.
33
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Време е за завой на Изток, стига сме се кланяли на Запада!
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нека скоро Негово Преосвещенство руският патриарх заповяда в България! Вече България е приятелски настроена към Русия и ще очаква с нетърпение визитата!
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Антихриста Поп Кире Фасо ли поздравява.Същият Негодяев....Тая отвр ат,соло та шак на Кървавия Пигмей...
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ЦРУ загуби сега в посолството вият на умрело
29
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кравари - нищо не може да разруши хилядонетни връзки между двата народа.. Това са думи на Иранския посланик но в ситуацията се отнасят и за Русия..
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРСКИ ДУХОВНИЦИ БЯХА ИЗБИТИ!УНИЖЕНИ!ПРОКУДЕНИ ОТ МАНАСТИРИТЕ! НА ТЯХНО МЯСТО АТЕИСТИ ЛЕНИНИСТИ!ГЕЙОВЕ КАТО САМИЯ ЛЕНИН! ЦЪРКВИТЕ ЗАТВОРЕНИ!МИРЯНИТЕ ЗАПЛАШВАНИ!НАРОДА ЗАБРАВИ ПЪТЯ КЪМ ХРАМА!ТАМ СЕ НАСТАНИХА СИНОВЕТЕ НА РОГАТИЯ!
27
1
 
9
 
! Отговори
до празнуващия преди 3 дни
Да, идва времето на антихриста. Прочети си Библията, не се радвай. Накрая губите.
26
11
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 дни
ДОБРАТА НОВИНА Е, ЧЕ НИТО МАРИ ЛЬО ПУТИНЕН НИТО ПАТРИАРХ САТАДАНИИЛ МОГАТ ДА СПАСАТ РЕЖИМА НА САМОЗВАНИТЕ ТЪПУТИН! ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА ИМА САМО ЕДНА СУПЕР ГОЛЯМА И СУПЕР ВАЖНА БИТКА И ТЯ Е БИТКАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В ФАЩ ОТ КОЯТО ЗАВИСЯТ ЖИВОТА НА ПОНЕ ПОЛОВИН МИЛИОН ТЪПУТИНИСТА И ПОВЕЧЕ :D БИТКАТА ЩЕ Е ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Та КГБ убиецът гундяев дори не вярва в Бога! Всичко това е толкова гнусно, че дори е трудно за възприемане. Още по-странни са ми родните "православни", които открито подкрепят убийците гундяев и путин. Такова падение на човешкия морал! Наистина живеем в последните времена.
24
1
 
16
 
! Отговори
Говорит Москва преди 3 дни
Яснооо... Путин одобрява това.
23
8
 
10
 
! Отговори
Питам само? преди 3 дни
Този Данаил да не е русофил?
22
9
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 дни
БКП СЕ Е ПРОПИЛО ЖЕСТОКО В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА СЕКТА И ЩЕ ОТНЕМЕ ДОСТА ВРЕМЕ ДОКАТО ТИЯ ПРОМИТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КРАТУНИ СЕ ОМЕТАТ
21
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Слава на Русия
20
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Времето си го в Русия и моля не ни го връщайте!
19
10
 
16
 
! Отговори
наистина преди 3 дни
е многовековна общата ни история-духовна и културна от наша страна,и освободителната война на Русия.Православието трябва да се обединява.