"Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес" - статуята на Хермес стана световна сензация

Проблем са частните имоти, призна проф. Вагалински
9 юли 2024 11:58, Петър Бойчев
121
"Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес" - статуята на Хермес стана световна сензация
Снимка БГНЕС

Откритата статуя на бог Хермес в древния град Хераклея Синтика вече е световна сензация.

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересуват от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", заяви пред Нова Нюз археологът проф. Людмил Вагалински, чийто екип я откри при разкопки в археологическия обект край Петрич.

До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Тази седмица тя ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич, съобщи проф. Вагалински.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят в няколко частни парцели. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал зидаме подпорни стени", каза археологът.

"Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 година", посочи проф. Вагалински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Такива ценни разкопки се търкат с меки четчици, за да се изчистят, този "професор" си сложил каската върху главата на статуята...тц-тц-тц
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти да видиш, а от галактическия център на културата да са се интересували, хм?
3
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха, не е лоши сам да си правиш реклама. Дреме им в Ню Йорк за Петрич. А Форбс е списание от съвсем друга сфера. Ама те мис ир ките откъде са знаят.
2
5
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Така ли се пази безценна статуя - с работническа каска плесната върху нея, все едно става дума за тезгях? И археолозите ни са като всичко останало.
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Bиенето на тролейбуса KpaBapopo6 да започне сега