Проф. Кънчев: НАТО превъзхожда многократно Русия

"Това са просто заплахи в духа на руската пропаганда"
9 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
207

Между 35 и 50 допълнителни бригади се нуждае НАТО, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия. Сред водещите приоритети на блока остават противовъздушните системи, противоракетната защита, оръжията с далечен обсег и логистиката.

"По данни на генералния секретар на НАТО ние вече имаме 500 000 войници на висока готовност. Те са разположени по източния фланг. Ако са още 50 бригади, това пък означава още 500 000 войници. Не съм сигурен, че Русия иска да нападне НАТО, не вярвам в това, защото Русия няма капацитет да води война с НАТО", каза експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин".

Проф. Кънчев е на мнение, че Алиансът превъзхожда многократно Русия.

"На 6 май излезе съобщение за учение на ракетни войски с тактическо назначение, при което тренировката във военна игра е била с цел конвенционалните войни глави на "Искандер" да бъдат заменени с ядрен заряд. Това обучение мина и премина, а Путин преди седмици изказа друга позиция, че това е първи етап на едно дългосрочно учение на руската армия", допълни проф. Кънчев за Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че НАТО отговори с ускоряване на снабдяването на украинската армия с ПВО. И допълни, че новият министър на Великобритания ще даде около 4 милиарда помощ. Тя трябва да пристигне в Украйна през следващите 100 дни.

"Става въпрос за високоточни ракети. Британците дават 60 специални машини за копаене на окопи и още 100 машини за разминиране. Темата на срещата на НАТО е Украйна и евроатлантическата сигурност. Най-вероятно сериозно ще бъде дискутиран и въпросът за превъоръжаване с модерни системи на съюзниците", подчерта експертът.

Проф. Кънчев припомни, че след края на Студената война в НАТО е имало период, в който никой не се е въоръжавал.

"В правилника на НАТО е записано, че на тези срещи отиват държавните глави или министър-председатели, друг не може да отиде и да оглавява делегациите. Защо Радев не поиска да отиде - не мога да кажа, но той трябваше да изпълнява тези задължения. България също така е длъжна да спазва решенията, които се взимат на тези срещи", каза още проф. Румен Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: войнаНАТОРусияпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 2 месеца
Един Ким Чен Путин да пусне да вилнее на Балканите и от българските и румънски Натовци няма да остане много.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То на ТЕОРИЯ , и България превъзхожда Румъния , ама на ПРАКТИКА , май не е така !Важното е да се ЕЖИМ , нищо че нямаме никакво покритие .И накрая :Имаме ли държава , и ''ако'' имаме , на ''кой'' е тя !?.......МЕРСИ !
15
4
 
3
 
! Отговори
Руски трол преди 2 месеца
Давайте му още идеи на оризояда. С още няколко ракети ще тероризира цял свят а може и да ни пороби да му копаме ориз безплатно
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кънчев, седни си, слаб 2.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТО ги превъзхождало ама не смее да ги ликвиира. Нещо не се връзва.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На НАТО само България е платила 20 милиарда членски внос за 20 години. Смятайте колко държави членки на НАТО плащат всяка година милиарди на НАТО членски внос!!! На Русия никой нищо не плаща. Русия не получава членски внос от никъде. Според парите, които НАТО гълта от членките трябва да са супер сила, а не да се мери с Русия.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами, да си ги премерят вече!
10
2
 
19
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Като литнат МКБР с ядрени глави ще е все тая от коя страна на барикадата сме, победители няма да има.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само за един сертифициран оли гoфpeн не е ясно, че ако има такава война, живата сила няма никакво значение. Планетата ще бъде изпепелена още преди да са събрали един взвод пушечно меса.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо си ги мерят?
7
4
 
12
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Този професор е "голям" анализатор! Никой никога не е оспорвал кой е по-голям! То бива да е ***, но този изплиска легена!
6
4
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
СМЕШ-НИКО ЦАЙ-САТ ПЛАТЕН! БГ Е ЕДНА КОЛОНИЯ! ИЗНАСЯ СЕ ЗЛАТОТО, КАПИТАЛИТЕ, УМНИТЕ И ПЕРСПЕКТИВНИ ХОРА СЕ ИЗНЕСОХА! ТУК Е ЕДНА ДЕМОГРАФСКА ПУСТИНЯ! СЛЕД 20-30 ГОДИНИ ТУК НИЩО НЯМА ДА ОСТАНЕ!
5
5
 
8
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 месеца
Тоя Кънев да обясни как НАТО може да превъзхожда Русия,когато в НАТО има поне десет членки,които са проруски? Македония,Турция,Гърция,Унгария,Литва,Латвия,за съжаление България,Румъния(създадена от турци и руснаци!), Италия,Франция... Това са все държави,които лъжат,че спазват рестрикциите към Русия. Кънев може да уточни,че малка Македония е и Сърбия,която е пълна с руска армия. Ако НАТО бе действуващ съюз,то Русия нямаше вече да е жива ,а в ЕС нямаше да има дори един руснак или украинец съветск
4
4
 
15
 
! Отговори
Оле мале преди 2 месеца
От кога и как този невзрачен човечец се е домогнал да стане професор?
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С такива евроатлантици, няма сила във Вселената, която да се опълчи на НАТО, пък какво да говорим за Русия, която има само лопати и прави ракети с платки от тостери
2
4
 
14
 
! Отговори
Костя преди 2 месеца
Направо не мога да повярвам!
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради такива професори сме на този хал. Преди възхваляваха БКП и СССР а сега се завъртяха на 180 градуса