Новият генсек на НАТО знае как да се оправи с Тръмп

Марк Рюте определено е укротителят на бившия президент
10 юли 2024 12:40, Инна Ангелова
54
Новият генсек на НАТО знае как да се оправи с Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на 75-та годишнина на НАТО, Алиансът очаква да се срещне с новия лидер Марк Рюте. А той определено има едно много важно качество - има опит в отношенията с бившия американски президент Доналд Тръмп. Мнозина се надява той да успее да запази съюза единен в лицето на водовъртеж от предизвикателства, включително потенциален втори мандат на Тръмп в Белия дом.

Бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте беше официално избран за следващ генерален секретар на НАТО в края на юни, но ще започне работа на 1 октомври. Той поема ролята от дългогодишния шеф на НАТО Йенс Столтенберг, който ръководи алианса от 2014 г.

Пред CNN дипломати определят Рюте като твърд трансатлантик и строител на консенсус. „Той наистина е опитен политик и това е от съществено значение за запазване на сплотеността на Aлианса“, казва един европейски служител.

На Рюте се гледа и като на човек, който може да работи с всеки, който бъде избран за президент на САЩ. Някои се надяват, че миналите отношения на Рюте с Тръмп, от времето, когато са ръководили съответните си страни, биха могли да възпрат бившия президент от подкопаване на алианса, ако бъде преизбран.

Бившият президент публично се противопостави на НАТО по време на първия си мандат, припомня в-к “Труд”. Той го направи отново наскоро по време на предизборната си кампания, като дори стигна дотам, че предложи на Русия да „прави каквото си поиска“ спрямо членовете на Алианса, които имат прекалено ниски разходи за отбрана. Позицията на Тръмп по време на кампанията, че присъединяването му към Алианса ще бъде под условие, предизвика опасения в международната общност.

„Тръмп харесва хора, които го отблъскват, особено ако го правят по много уважителен начин“, казва Пийт Хоекстра, посланик на Тръмп в Холандия. На среща, на която Тръмп говорил за „търговския дефицит“, спомня си Хоекстра, Рюте отвърна „с усмивка на лицето“, че те наистина трябва да се справят с търговския дефицит между САЩ и Нидерландия. „Това беше просто много учтив, леко хумористичен начин за отношение към Тръмп и Тръмп го оцени“, спомня си Хоекстра пред CNN. „Нямаше „Ти, кучи сине.“ или нещо подобно. Той каза просто: „Туше, Рюте, разбрахте ме.“

Европейски дипломат казва пред CNN, че Рюте „със сигурност не е супергерой“, отбелязвайки, че „човек може да се опита да угоди на Тръмп, но не и да го заблуди, така че в крайна сметка това, което има значение за НАТО, са реалните действия и най-важното истинските пари“.

Въпреки това, много от високопоставените служители на НАТО са загрижени от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Историята все пак е положителна -  24 от 32 съюзници изпълняват целта за разходи от 2%; шест харчат над 3%. „Все още не сме там, но е по-добре, отколкото когато Тръмп си тръгна“, казва служителят пред CNN.

Рюте беше приветстван за поста генерален секретар на НАТО не само заради опита си с Тръмп. Той беше смятан за човек, който може да получи подкрепата на всичките 32 членове на Алианса, постигайки баланс между по-ястребовата Източна Европа и по-пестеливата Западна Европа, отчасти поради неговата по-средна позиция по отношение на войната в Украйна.

Държавите-членки на НАТО ще очакват от него да поддържа единството на Алианса, докато войната продължава – с малко признаци за бърза дипломатическа или военна победа за Киев – както и по въпроси като противодействие на заплахата от Китай, увеличаване на производството на оръжия и иновациите в кибер пространството.

Рюте беше широко смятан за фаворит за наследник на Столтенберг тази година. Той бързо беше подкрепен от САЩ.
Според американския служител президентът Джо Байдън дори е насърчил Рюте да се кандидатира за генерален секретар преди около година и половина, когато Столтенберг е бил готов да се оттегли, но Рюте е дал знак, че тогава не е бил заинтересован.

Байдън харесва Рюте лично, те се разбират добре и президентът на САЩ ги вижда като споделящи едни и същи ценности, казва служителят пред CNN. Двамата гледат на предизвикателството от Китай по подобен начин и Байдън беше „много впечатлен от ангажимента си да подкрепя Украйна от самото начало“ и незабавното му разбиране на залозите на войната в Украйна.

„Рюте беше много реалистичен сред европейските лидери за това кой точно е Путин“, казва служителят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: политикаНАТОСАЩ
Още от Русия
Експерт: Конфликтът в Украйна върви към замразяване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
any преди 2 седмици
*** знаят всичко, те имат опит с всички
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новия "гомосек" на НАТО щял да оправи Тръмп ...
46
0
 
4
 
! Отговори
Глупаво заглавие преди 2 седмици
От генералният секретар на НАТО нищо не зависи. Всичко се решава във Вашингтон.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тръмп не е гей за разлика от новия ген сек на НАТО
44
2
 
7
 
! Отговори
Абе защо започвате преди 2 седмици
да прокарвате по терлици идеята, че Тръмп можело евентуално да стане президент? До вчера беше престъпник и Байдън беше безусловният победител. Пък днес НАТО почва да мисли как да се опази, ако Тръмп издуха Байдън... или само така ми се струва?
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Визитата на Нарендра Моди в Москва е свидетелство, че влиянието на Пиндостан пада. Ако Русия победи групировката "Рамщайн" на украинското бойно поле, отан ще се разпадне и ще умре.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Байдън харесва Рюте лично?! Как да го разбирам?
41
2
 
12
 
! Отговори
ЕвроАтланта преди 2 седмици
Рюте най-обичал АфроАмерикан с Голям 25 сантима Пакет!
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руската армия влезе в центъра на Нью-Йорк.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хехе Рюте секретарката на НАТО ще оправя началника си.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Големо вадел - към12 инпа
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В ЕС секретарките говорят, че бил много потентен.
36
4
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 2 седмици
Висок е 1.96 м и тежи 87 кг. Има го в Мрежата. Потърси и ще се убедиш.
35
4
 
13
 
! Отговори
Айди бе преди 2 седмици
Новият генсекс на НАТО знае как Тръмп ще го оправи
34
3
 
9
 
! Отговори
He тpuй бe, мuшok! преди 2 седмици
Haй-мнoro ga мy np$gнe нa мyxoмopkaтa...
33
2
 
18
 
! Отговори
Беселина преди 2 седмици
Идват ми само нецензурни коментари наум... Дано гледа насам Господ, да ни спаси от тези ненормални войнолюбци! Щял да укроти... Боже, помогни!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 седмици
Това е от тия 'новини' дето човек не е сигурен дали е сатира, дали е бЪзик.. Ахахахаххаахахаааа...!!!Комедията е на свет. ниво, признавам !
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя ли бе ,където от Нидерландия го обявиха за некадърник и го изритаха като мръсно пслео
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-големите хищници в североатлантическия алианс са в най-плачевно състояние: Пиндостан, Франция, Германия. Други десетина лидери са с минимални рейтинги.
29
2
 
10
 
! Отговори
Благодарни сме преди 2 седмици
Да приветстваме новия генсек Рюте-виден гей и приятел на България, направил ни неоценима услуга с недопускането ни в Шенген, който е една яма в която нищо няма!