Русия е на прага на демографска криза

До 2040 г. населението на страната ще намалее
26 юли 2024 22:45, Инна Ангелова
120
Русия е на прага на демографска криза
Снимка: Pixabay

Една от най-големите страни - Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниската раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво - 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Раждаемостта в страната не се е възстановила от времето на Съветския съюз, въпреки че властите предлагат щедри помощи и субсидии за ипотеки на многодетни семейства. Сред проблемите са големият брой смъртни случаи, причинени от Ковид-19, стотиците хиляди мъже, които избягаха от страната, за да избегнат мобилизацията за участие в бойните действия в Украйна, и ниската миграция към Русия, която през 2023 г. достига десетгодишен минимум.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.
На въпроса дали младите семейства все още могат да имат вяра в бъдещето, Кремъл посочи подобни демографски показатели в други страни.

Песков допълни, че тенденцията е такава, а ситуацията ще остане трудна за известен период от време. От Кремъл допълниха, че все пак правителството работи усилено, а това е един и от основните приоритети на президента Владимир Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
умните руси бягат преди 1 месец
след 1917 само в Берлин са печатали повече руски издания, отколкото в Москва и Петербург взети заедно ! Извод : болшевизмът, сталинизмът и путинизмът причиниха ЕМИГРИРАНЕ на ЦВЕТА на Русия ! УМНИТЕ НЕ ТЪРПЯТ БОЛШЕВИШКИ КАСАПИ ! Сталин с глад, партийни чистки и в Сибир затри 20 милиона руснаци ! Кремълските касапи ПО СТАЛИНСКИ старателно затриват Русия !
106
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Временно от около 2000 -та до 2015г. раждаемостта в Русия се възстановяваше. От тогава на сам тя намалява. Предвид кризисните събития от 2014г. насам хората изпитват несигурност в бъдещето. В условията на криза, грижата за деца се превръща в допълнително бреме, което повечето не искат да носят. Този биологически процес, заедно са обезценаването на рублата от 2015г. насам показва действителното състояние на Русия.
105
1
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Демографската криза там е от няколко години. Тази война ускорява процеса многократно.Необратимо е. След по-малко от 100 години и Светът като цяло ще започне своя спад. Африка ще има най-много хора. А най-многолюдната държава ще бъде Индия,която от 2023 година изпревари Китай.
104
4
 
2
 
! Отговори
нЕма страшно ! преди 1 месец
Сега като вземат цяла Окрайна ще нарастнат с още 25 милиона. После ще заплодят украинките останали без мъже, които са вече са мнозинство в старната и бая загорели. Още няколко партиди самотни Окраинки ще се завърнат от страни като България където са вече 2 години на хранилка. Като виждате статията е вярна - Путин и Кремъл правят всичко възможно да разрешат демогравската криза - И ТО ДОСТА УСПЕШНО. БРАВО НА ВОВАТА !!!
103
0
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Няма място за паника всичко е по плана. Липсата на млади руснаци ще се запълни от загорели снажни китайци и африканци.
102
0
 
3
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 месец
ОТ БУЗЛУДЖА-- директно У Русия, за оправяне на демографията там...ХАХАХА
101
2
 
2
 
! Отговори
ХОДИ НИКОЛЧО, преди 1 месец
...У РУСИЯ ДА ОПРАЙШ КРИЗАТА НА ПУТИН,БЕ....ХАХАХА....ТУКА НЕМАШ РАБОТА!!!
100
9
 
9
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Русия - не. Но Украйна, прибалтийските пудели и западна европа отдавна са в демографска криза. Ние също.
99
3
 
2
 
! Отговори
Суворовски преди 1 месец
Детски градини трябва където многодетните майки да отглеждат децата си да има матриархат и като отраснат децата да постъпват в Суворовки училища
98
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
103, щото няма достатъчно геюви вече ли? Населението на Европа е вече на 50% геюви и мангассарри. Това е жалко да искаш да се увеличи.
97
8
 
6
 
! Отговори
не за Русия преди 1 месец
За Украйна става дума.Там вече почти няма мъже.По-голямата част са жертви на зелювата глупост,останалите избягаха.Напълно подкрепям избягалите.
96
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Населението на ЕС е по гъсто от това в Болшая и Могучая . Затова територията на Европейците трябва да се увеличи на Изток зад Черно море до Урал . Да покаже ред и дисциплина , върховенство на закона на руснаците.
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Някой 84 Проблемът не е подходящ за шеги. Спомням си какво прочетох за равносметките след Втората св.война. Останали са живи само 4% от онези четири випуска съветски момчета, които са били пращани на фронта веднага след абитуриентския си бал (там му казват "школьный вечер"), след само няколко седмици подготовка. В тези 4% влизали и младежите, които са оснали инвалиди. Това е трагедия. Лошото е, че сега се повтаря същото. Тази война трябва да бъде преустановена.
94
0
 
3
 
! Отговори
До Аз /98/ преди 1 месец
У нас положението е обратимо. Дори тук сме дискутирали добри идеи как да стане това, но властта си пита ушите и най-младите хора с право гледат на Запад и обмислят емиграция. Това е основният проблем у нас и той е заквасен още навремето, когато неразумно са създали ТКЗС-та с мизерни трудодни. И народът масово се е юрнал към градовете заради по-добри заплати, но там пък налетяха на други проблеми, пак поради плиткоумието на "другарите". Но важното е, че все пак бихме могли да се оправим.
93
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А България как е?
92
5
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Белите хора останаха в Украйна, Беларус и Балтийските държави. В Блатната държава вече мнозинство са с дръпнати очи, индианци, тувийци, чеченци и братя мюслюмани. За това Психото се напъва на запад да краде бели деца.
91
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
А ние все едно сме на прага на демогеафски бум! Наиш колко ме ее . Само дето след 30 години те ще са от 150 147 а ние ше сме 3 млн. От които 1 млн ромале. Е за това напишете нещо
90
5
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
......и ниската миграция към Русия, която през 2023 г. достига десетгодишен минимум.... Хахахааааа, че кой ще иде в азиатската външна тоалетна? Все едно в Сев.корея :))))))))))))))))))))))))))))) Само тука копейките лаят и си стоят в "прогнилия запад".
89
6
 
8
 
! Отговори
ЗАПАДА И САЩ... преди 1 месец
....НИКОГА НЯМА ДА ОСТАВЯТ РУСИЯ ДА ПОБЕДИ В УКРАЙНА-----НЕВЪЗМОЖНО Е!!!!!!!
88
7
 
8
 
! Отговори
РАЗБЕРЕТЕ ГО: преди 1 месец
РУСИЯ НЯМА ТОЗИ ПОТЕНЦИАЛ НА КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАД И САЩ---ПУТИНОВАТА АГРЕСИЯ Е ОБРЕЧЕНА НА ПРОВАЛ!!!