Украинци използват батериите на Tesla за електричество

Заради прекъсването на тока се налага креативност
Обновена: 25 юли 2024 15:13 | 25 юли 2024 15:10, Инна Ангелова
39
Украинци използват батериите на Tesla за електричество
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Криза в електроснабдяването доведе до креативност от страна на по-заможните украинци. В статия Financial Times пише, че украинските бизнесмени купуват повредени електромобили Tesla и изпозлват батериите им за преустройство за захранване на домовете с електричество.

“Можете да направите 12 малки инсталации от стара Tesla. Такава батерия от 5 kW ви позволява да поддържате осветлението и работата на електрическите уреди в апартамента за 10 часа”, пише още изданието, цитирано от “Труд”.

Цената на една стара електрическа Tesla, включваща и доставката, е около 10 хиляди долара. Освен продажба на мини акумулатори се продават и авточасти. Това е само един от многото начини, по които фирмите се справят с 20-часови прекъсвания всеки ден, добавя Financial Times.

Сега Русия е изключила или завладяла повече от половината от вътрешния капацитет за производство на електроенергия в Украйна, принуждавайки енергийните компании да налагат постоянни прекъсвания на тока в цялата страна, които оставят домовете и предприятията без електричество до 20 часа на ден.

Заради конфликта с Русия, бизнесът е Украйна е длъжен да се адаптира към новата реалност. В Киев могат да се видят много дизелови генератори пред магазини и кафета. Те се включват веднага щом спре токът. Така домакинството също са принудени да търсят как да включват уредите си в системи за презареждане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Браво на тях преди 1 месец
Все повече напредват укрофъшагите!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бягат след такситата да пестят повече пари
25
6
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Честито еврожендари 26 А какво стана с БРИКС ? Застреляха ли долара ?
24
2
 
13
 
! Отговори
Честито еврожендари преди 1 месец
A какво стана с контранастъплението?
23
1
 
12
 
! Отговори
Що тъй? преди 1 месец
Нали уж Пейтриътите сваляли всичко, а ракетите на Путин свършили април 2022?
22
1
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Скоро ще ползват парфюми за гориво.. Стандарт..
21
1
 
7
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Там гледам е около 35 градуса по Целзий,а Теслата стара решавала всички проблеми.Ясно е,че климатика е вече лукг.Един техен депутат от управляващата партия "Слуга на народа" се бе изявил в профила си,че едно време кофата вода охлаждала хилядолетия по-добре,но след гневни реакции си свали творчеството.Ами фризерите и хладилниците?Да,съгласен съм че Русия гледа да предизвика бунт,но цялата им война е страдание и за граничните руски области бомбени постоянно,но подкрепата за Путин в РФ расте.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой го е написал? Пише го Financial Times. Разчита на ерудирани наглобританци.
19
1
 
8
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
отдавна не се бяхй смял така... не знам кой ги измисля тези откровени глупатевини, ама ми е обидно да го чета... който го е написал не знам, не излитва ли малко срам или менталното му развитие е на нивото на статията...
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"изпозлват батериите им за преустройство за захранване на домовете" - Такава батерия как ще ви позволи да поддържате осветлението и работата на електрическите уреди в апартамента за 10 часа. Тя не дава ли постоянен ток? Осветлението и електрическите уреди не работят ли на променливо напрежение? Възможно е, но преустроиството ще е сложно и скъпо.
17
2
 
7
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 месец
ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО СЕ СКАПВА НА ЕДНА ТЕСЛА Е БАТЕРИЯТА. Хората и за това ги продават. Една нова батерия излиза около 30 хил. с подмяната. Много хора направо ги продават. За какво му е на украинеца Тесла със скапана батерия ? Още повече че в Тесла БАТЕРИИТЕ СА ВГРАДЕНИ В ШАСИТО. Що са тъпигьоз трябва да си че вместо да си купиш ТРИ акумулатора за под 200 долара си вземаш цяла повредена Тесла за 10 хиляди? Тия наистина имат бръмбари в главите. Етнически руснаци, сър !
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха,сега словакия и унгария като им спрът тока урките ще го поемат още по дълбоко
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дамммм, то всяко украинско семейство има по минимум една теслА!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тесла с агрегат закрепен от зад съм виждал и то в движение, ама това
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ауууу! Украинци използват батериите Тесла като ракети.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11 - Преди два дни не беше облачно, но ТЕЦ пуфтяха масов на и над 50% от капацитетите си. Казха ни, че е заради много горещото време и климатиците. Днес няма грам слънце, ама няма и климитици, ама ТЕЦ продължава да пуфти на 50%. Тоя ток познай, къде отива!
11
0
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
А защо няма ток.Какво се е случило?Гледам видеа че хора заливат трафопостове с бензин и ги палят.Това пък защо?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една Тесла, дори и в най-окаяно съсотяние (а на тея батериите им не стават или поне няма да стават още дълго време) е 30 000 лева. Свястна кола е от 55000 нагоре, като отиват по 120 000 до 350 000, според модела. Не е ли по-евтино, един агрегат за 800 лева и цистерна с нафта? Аз от 100 л. нафта съм вадил 290 квч. По-новите машини може да докарат и до 340 квч. А има и тайна цака - ако е за топлене, литър нафта отдава до 8.5 квч топлина. Не, че вардя нафтата много, ама просто споменавам.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днес е облачно във Варна и имаше задръстване от украински джипове в отклонението за МОЛ-а по бул.Владислав.въобще не приличаха на бегълци от война ,а на богаташи дошли за шопинг
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8 - Това с най-много продажби беше, защото заради недостига на чипове, проблеми с различни администрации, доставки, както и други проблмеи, които се задълбочиха покрай Ковид, Тесла имаше 3-4 години пръчки, като достави или по-скоро стовари 12 тримесечия в едно. Затова имаха рекорд за най-продаван модел (не не марка, само модел) в Европа. Ако VW направи нещо подобно, може да изкара и Jetta или Polo най-успешния авотмобил на вискчи времена, знам ли ...