САЩ: Съюзниците от НАТО започнаха да прехвърлят изтребители F-16 на Украйна

Путин няма да надживее Украйна, няма да надживее нас, ако упорства, каза Антъни Блинкен
Обновена: 10 юли 2024 17:30 | 10 юли 2024 17:30, Анисия Иванова
443
САЩ: Съюзниците от НАТО започнаха да прехвърлят изтребители F-16 на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Съюзниците от НАТО са започнали обещаното прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна, за да засилят отбраната срещу Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от АФП.

"В момента на говорене трансферът на изтребители F-16 е в ход, идва от Дания и от Нидерландия", каза Блинкен на срещата на върха по случай 75-годишнината на НАТО във Вашингтон.

"Тези самолети ще летят в небето на Украйна това лято, за да се уверят, че Украйна може да продължи да се защитава ефективно от руската агресия", каза той.

Украйна отдавна се стреми към модерни западни самолети и през август миналата година президентът Джо Байдън даде зелена светлина за прехвърляне на американски F-16 в страната, въпреки по-ранните опасения колко време ще отнеме на Киев да се обучи на самолетите.

Блинкен заяви, че прехвърлянето на самолетите трябва да бъде сигнал към руския президент Владимир Путин.

"То концентрира вниманието на Владимир Путин върху факта, че той няма да надживее Украйна, няма да надживее нас и ако продължава да упорства, щетите, които ще продължат да се нанасят на Русия и нейните интереси, само ще се задълбочават", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

"Най-бързият начин да се стигне до мир е чрез силна Украйна", добави американският първи дипломат.

Президентът на Украйна благодари на съюзниците за самолетите, които ще доближат Украйна до достигане на целите.

"F-16 ще бъдат използвани и за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна. Убеден съм, че те ще ни помогнат да защитим по-добре украинците от бруталните руски атаки, като удара по детската болница "Охматдит" в Киев тази седмица", каза той.

"Очаквам, че коалицията на нашите военновъздушни сили ще бъде подсилена още повече чрез присъединяването на нови участници. F-16 доближават справедливия и траен мир, като показват, че терорът трябва да се провали навсякъде и по всяко време", добави президентът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Отгадето излетят ф16 трева няма да никне и нищо няма дасе ражда Русия е велика сила даржава Дора традиция и култура . Сащ е изградена от поклук каквото посадиш това жънеш ***. Европа изпрати целия негоден *** на острова сега се нарича сащ обиден *** сега света ще жъне това което пося. Историята на сащ богата на традиции и култура крадци и разбоиници
370
1
 
1
 
! Отговори
България преди 2 месеца
България ще надживее руZZия, руZZия се разпада, справедливостта побеждава!Европа+ САЩ= победа= мир
369
1
 
3
 
! Отговори
Историка преди 2 месеца
Русия е пътник.СССР се разпадна след Студената война със Запада.Русия ще спре да съществува след агресията и срещу Украйна!
368
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Канибали мършави. Разглобете се на 51 мижави държавици дето да нямат сила да водят войни по целия свят и мирът веднага е дошъл.
367
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Така говореха и за танковете, ПВО системите и какво стана... Русия ги унищожава лесно и бързо.
366
0
 
2
 
! Отговори
Това са преди 2 месеца
Вицове
365
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 месеца
МОЖЕ ЛИ Ф-16 ДА ВОЮВА С МИГ-51 ???????????
364
1
 
5
 
! Отговори
Toзи преди 2 месеца
дето ми е сложил минуса за клането в Ирак, да вземе да излезе като мъж и да обясни с какво точно не е съгласен. САЩ и Великобритания избиха сума ти народ, напук на резолюцията на ООН. Ако е смукал ц.ицките на майка си по онова време му е простено.
363
0
 
2
 
! Отговори
Та преди 2 месеца
тъй де, никой не брои ООН за фактор. ***, да плаши гаргите. Като Международният съд в Хага, съдят си там някой си, ама ни американците ги признават, ни руснаците, ни китайците... да не изреждам, че няма да ми стигнат символите :)))
362
2
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
хилядолетните врагове, тоест франсетата и ингилизите създадоха този отбранителен пакт за защита от Германия, ама се включиха и ония, дето никой не ги знае какви са всъщност. Рекоха, че Раша е врага и изкривиха всичко. Я някой да ме светне каква отбранителна мисия са имали НАТО, че аз откакто се помня са все нападателни. Някой се беше изцепил за ООН. Ми те горките излязоха с резолюция да не се напада Ирак, пък щатниците в компанията на ингилизите превърнаха страната в по-пустиня от пустините.
361
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
Въпросче...: БГ F-ките кога ще каЦнат..?!
360
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
Еййй нагли бе, нагли !...НАТО ***, ако продължавате да упорствате извън територията си може да не надживеете Русия..Доста империи не надживяха Русия, историята е недвусмислено точна ! Ако пазихте 'демокрацията' и 'мира' от собств. си територии, нямаше да се стигне до тук !
359
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"САЩ обикновено се преструват, че са така нареченият пратеник на справедливостта, защитник на правата на човека и световен полицай, но в действителност те само наливат масло в огъня, провокират хаос, подклаждат войни и създават конфронтация, заяви дипломатът.
358
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Китай побесняха след декларацията от срещата на НАТО: САЩ се представят за световен полицай, но в действителност се занимават с глобален бандитизъм в Украйна
357
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
добре че сме още на чертежи иначе край и за нашите хвърчила. А САЩ що не праща свои самолети а все с чуждото...
356
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** да бе,просто виждам как ушанките ще тръгнат да воюват на няколко фронта. Те в Украйна не прокопсаха.Между другото,Полша обяви,че самолетите й ще пазят небето над Лвов.
355
2
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 2 месеца
Пътя към ада е послан с добри намерения, тия самолети трудно ще литнат от Украйна, вариант е летищата на съседни държави, тогава руснаците казаха че летищата стават цел, и ето голямото бум станало факт
354
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне да подсигурят небето,за да не могат да обстрелват с братски ракети болници.
353
4
 
5
 
! Отговори
33 преди 2 месеца
Ф-16 нямат никакъв шанс,излитат 20-30 минути и край,изгаря, старите Су-27 ще го направят за смях.
352
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са стари самолети преди бракуване! 50,ако не се лъжа!