Захарова: Атака срещу Тръмп е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза"

Китай също реагира на стрелбата срещу Тръмп
Обновена: 14 юли 2024 14:50 | 14 юли 2024 14:35, Красимир Ангелов
268
Захарова: Атака срещу Тръмп е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза"
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин изрази съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА.

Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството.

Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че опитът за убийство е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза".

“Съединените щати трябва да направят равносметка на политиките си по отношение на политически опоненти, държави и народи”, заяви Захарова. САЩ трябва да се съсредоточат върху вътрешнополитическите си проблеми, вместо да доставят оръжия на Украйна, каза още тя, цитирана от БТА.

Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба в контекста на нападението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, каза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Русия винаги е осъждала и сега също осъждаме категорично всякакви прояви на насилие в хода на политическата борба", посочи говорителят на Кремъл. Настоящата власт в САЩ създаде атмосфера на насилие, с която е свързан и опитът за убийство на кандидата за президент на страната Доналд Тръмп, добави Песков.

"Ние изобщо не вярваме, че опитът за ликвидиране на Тръмп е организиран от сегашното правителство, но атмосферата, която беше създадена от тази администрация в хода на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тези са нещата, които провокираха това, с което Америка се сблъсква днес", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Кремъл изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че руският президент Путин не планира да разговаря с Тръмп.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оцеля при стрелба, открита вчера по време на предизборен митинг в град Бътлър в щата Пенсилвания.

Тръмп, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември, бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет Сървис. В резултат на стрелбата загина човек, взел участие в митинга, а още двама бяха ранени.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое случая и каза, че става дума за опит за убийство. Двадесетгодишният нападател бе убит от агенти на Сикрет Сървис секунди след като произведе няколко изстрела с автомат на митинга на Тръмп.

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А вие колко хиляди невинни хора и деца убихте?Нагла войнолюбка!
13
3
 
22
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Каква истина бе Истина! Според теб е нормално да се разпалва война под формата на операция и да се убиват мирни хора и децс и унищожават сгради и съоръжения от инфраструктурата? Жалки сте такива индивиди , за които човек не значи бищо!
12
9
 
19
 
! Отговори
Хехе преди 1 месец
Дърта, ама се озърта.
11
15
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
БайДрън прати писмо до Зеленского ,,като остро осъжда покушението с лък над него!!!
10
24
 
11
 
! Отговори
Маша Захарчето преди 1 месец
Велика - както Винаги!
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен ми е странно защо мъж с пушка на съседния покрив е бил оставен да произведе 8 изстрела, вярно застрелян в главата секунди след това, но все пак?!? Ами ако един от тези 8 изстрела беше улучил Тръмп?
8
11
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
тънко тръкваме с гумичката големата част от статията за реакцията на китай и лепиме вербалния аналог на чешане по врата на захарова, щото нали "русия И КИТАЙ". резултат - боза с косми.
7
31
 
16
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Хайде да спрете да хулите Русия, а?! Слепци! Евроатлантици ниедни! Видяхме ви ценностите-убийства, разпалване на войни, ЛГБТ извратеняци....Спрете с агресията и злобата, че ще подпали те света!
6
28
 
12
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
А така, Маруся. Кажи им на заблудените евроатлантици как стоят нещата. Те вътре у обора взимат-дават, светът тръгнали да оправят, хъ-хъ...
5
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази да кажи за опита за убийство на Гуйло, той от какво е причинен от политиката на любов на Москва?
4
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютен факт. Байдън преди дни отново каза, че Тръмп не трябва да бъде допускан до президентските избори. Преди седмици Байдън каза, че Тръмп не бива да бъде допускан да стане президент. Това е пряко подтикване към агресия и ликвидиране на Тръмп..
3
17
 
34
 
! Отговори
Вас какво ви засяга? преди 1 месец
Да не доставят оръжия на Украйна, за да я завладеете по-лесно ли? Въртите, въртите и все до Украйна опирате. Нито Байдън ще ви я отстъпи, нито Тръмп.
2
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убийца на деца!!!
1
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана с руският наступ към Вовчанск? Мърдат, ли още в Агрегатният завод?