Августовското проклятие: 24 г. след потъването на "Курск" нова криза пред Путин

Руският президент вече е започнал да крои своето отмъщение
14 авг 2024 21:15, Нели Христова
542
Августовското проклятие: 24 г. след потъването на "Курск" нова криза пред Путин
Снимка: БГНЕС

Преди точно 24 години през този месец руската атомна подводница Курск потъна в ледените води на Баренцово море с екипаж от 118 души. Всички те загинаха. Катастрофата дойде по време на първата година от управлението на президента Путин. Новият тогава лидер на Русия се сблъска с порой от критики относно начина, по който се справи с инцидента.

Когато американският телевизионен водещ Лари Кинг попита какво се е случило с подводницата, Путин се усмихна и отговори: "Потъна".

Путин оцеля през тази криза, но дръзкото нахлуване на украинската армия в района на Курск в западната част на Русия, който даде името си на злополучната ядрена подводница, се описва от Киев като фатален удар за дългото му управление.

Осем дни след началото на офанзивата, военната операция на Украйна, за която се смята, че включва до 10 000 войници и западна военна техника, е напреднала  в руската територия с около 30 км, което прави Путин първият руски лидер след Втората световна война, който отстъпва територия на чужда армия.

Президентът Зеленски прогнозира, че нахлуването на Украйна най-накрая ще потопи режима на Путин: "Преди двадесет и четири години имаше катастрофата при Курск - символичното начало на неговото управление. Сега е ясно, че това е краят, който ще дойде отново в Курск",  каза той в обръщение към нацията.

Моментът на украинската офанзива също е зловещ за Путин. В Русия август е исторически месецът на бедствия и катаклизми, датиращи от неуспешния преврат през 1991 г. срещу Михаил Горбачов от хардлайнери на КГБ. От тогава, освен потъването на подводницата Курск, август донесе терористични атаки, природни бедствия и финансова криза. След като остават повече от две седмици от месеца, Путин сигурно се чуди дали е на път да стане поредната жертва на августовското проклятие.

Украинската атака също идва малко повече от година, след като наемници, лоялни към Евгений Пригожин, лидер на групата Вагнер, организираха въоръжен бунт срещу Москва, разкривайки крехкостта на отбраната на Русия.

Но падането на Путин от власт е било предсказвано много пъти

Падането на Путин, както и предстоящата му смърт от рак и други болести, са били предсказвани многократно. И всеки път бившият офицер от КГБ излиза почти невредим, а хватката му върху Русия е толкова силна, ако не и по-силна от преди.

"Няма нищо като нахлуване на чужда армия, което да обедини хората около знамето на страната им. И това знаме за много руснаци е самият Путин", казва Андрей Колесников, руски политически анализатор, който е критичен към Кремъл. "Какви оплаквания може да има относно знамето?"

Украинските трансгранични обстрели и удари с дронове в отговор на инвазията бяха изтълкувани от много руснаци като доказателство, че Путин е бил прав, когато каза, че войната е необходима, за да осуети превантивна атака от Киев и неговите съюзници в НАТО.

"Това вероятно ще се случи отново", допълва Александър Габуев, ръководител на мозъчния тръст Carnegie Russia Eurasia Center. "Хората казват, че първоначално не повярвахме, когато правителството ни каза, че това е превантивна война, но сега украинците ни показаха истинското си лице и затова трябва да отстъпим."

Въпреки гнева от хаотичното провеждане на евакуациите и неуспехите при ефективна защита на граничните градове и села, фронтовите региони в Русия са сред най-ентусиазираните поддръжници на "специалната военна операция" на Кремъл в Украйна, според изследване на проекта Chronicles.

Въпреки че украинската инвазия е унижение за Путин, казва Габуев, малко вероятно е, освен ако ситуацията не се влоши още повече, това да има някакви трайни последици за дългото му владеене на властта.

"Това е голям неуспех. Но това не е неуспех от стратегическо естество, поне на този етап", обяснява той пред The Times. "При липса на други големи изненади, това само засилва правителствения наратив, че това е битка за самата Русия."

Не е ясно дали инвазията ще подпомогне усилията на Русия да привлече повече военни, без да обявява нов кръг от национална мобилизация. Обещанието за финансови награди, вместо разговорите за патриотизъм или идеология, досега се е оказало най-успешното средство за убеждаване на хората да се запишат за войната.

В Москва спадът в броя на новоназначените беше преодолян миналия месец, когато кметът на града Сергей Собянин обяви еднократен бонус при подписване, който увеличи годишните заплати на мъжете на фронта до 5,2 милиона рубли (£44 500).

"Около 90 процента от тези, които подписват договор, са хора с финансови проблеми", казва източник от военен център за набиране на персонал пред Verstka.

Резултатът от украинската офанзива все още не е ясен, но това, което е почти сигурно, че Путин, наречен "апостолът на отмъщението" от Уилям Бърнс, директор на ЦРУ, вече е започнал да крои своето отмъщение. "Врагът ще получи отговор", гласи заглавието на изданието от вторник на руския държавен вестник  "Российская газета". Медията обаче не даде подробности.

Путин няколко пъти заплашваше да използва ядрени оръжия в това, което описа като "свещена" война със Запада в Украйна. Олександър Литвиненко, ръководител на украинското външно разузнаване, каза пред The ​​Times през юни, че Путин може да използва тактически бойни глави, ако Русия бъде изправена пред голямо поражение, което провокира протести в Москва. Тактическите бойни глави са много по-малко разрушителни от стратегическите ядрени оръжия, които могат да изравнят цели градове.

Украйна заяви, че ще отмени нахлуването си, ако Русия се съгласи на "справедлив мир". Киев не уточни какви условия биха го удовлетворили, въпреки че Зеленски настоя в миналото, че няма да се съгласи на прекратяване на огъня, докато всички руски войски не напуснат територията му.

"Ако Украйна успее да окопае района на Курск, тя може да се опита да размени част от завзетата земя за зони под руски контрол. Путин обаче изглежда не е в настроение за дискусии с Киев. "За какво изобщо има да се говори с тях" попита той във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от Русия
Шамар в лицето на Путин: Руснаците са шокирани от украинската атака в Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
435
0
 
7
 
! Отговори
Въпросче преди 3 седмици
Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
434
3
 
10
 
! Отговори
Jj преди 3 седмици
Копейки как сте? Спите ли?
433
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А в същото време Филип Киркоров по чорапогащник се клечи някъде в Москва.
432
2
 
13
 
! Отговори
Вече преди 3 седмици
Почвам да мисля , че Путин е западен агент , внедрен да съсипе Русия !
431
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
последните дни истерия по тази тема, а тпва бе една отчаяна ПиАр акция, която е теърде даже вероятно да завърши с фиаско...Подкрепленията на руснацуте дойдоха, мелят наред, но за украинците наистина ще остане "гордостта" от стрелбата в стил дивият запад и селфитата.Не е нужно да си от нечия страна за да намериш информация за реалната обстановка, а тя за ДРГ-тата е кошмарна и неприятна, а срама за Русия, че си позволи тази фриволност да разчита на славата си е неописуем и видно ще наказани
430
14
 
8
 
! Отговори
0999977777444 преди 3 седмици
До 441 : ПУТИН Е НАЙ-ДОБРИЯ СВЕТОВЕН ЛИДЕР,КОЙТО Е С 60% ПОДДРЪЖКА В СВЕТА,И НАД 85% В РУСИЯ,СПОРЕД МНОГОБРОЙНИ !!! ПРОУЧВАНИЯ НА РАЗЛИЧНИ АГЕНЦИИ....ИНАЧЕ НЕАДЕКВАТНАТА ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕНА МАСА У НАС СЕ УВЕЛИЧАВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕС ЦЕНЗУРАТА.
429
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не зная за августовско проклятие, но знам какво е ставало през август 1943 г.
428
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рускофашистката хунта е в ступор. Путин пищи прав под голямата маса в бункера. Патриарх Гундяев се моли на вси Сатани горещо. Медведев унищожи две Финландии тази нощ,а Мара бръска лезгинка чорлава и на тежки опиати. Кадиров спря тиктока,дон. А Шойгу гледа като еленовъд без елени.Лукашенко бели картофи и гледа жално.
427
10
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 седмици
И аз считам че тази украинска инвазия е голямо унижение за Путин и неговия екип!Макар че ВСУ постигат локален успех и нищо още не е свършило,този успех разкрива сериозни пропуски на военното командване на руската армия!?Но този успех .колкото и да е голям има една много неприятна за Украйна страна -както е казано в статията сега lвсички руснаци,даже и критиците , ще се съгласят че Путин е бил прав! А това не вещае нищо добро за Украйна!?
426
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на путин, успешно затрива рускуя народ!
425
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече няма никакви шансове мисленето на Зеленски да е нормално, дори ако е било нормално в началото. Това напрежение е непосилно за обикновен човек като Зеленски, макар че аз смятам, че той е доста посредствен интелект. Путин е обучен и работил в КГБ, но това не е станало с връзки. Пак не е случайно, че е избран от Елцин
424
6
 
17
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 седмици
Путин зацапа свещите.
423
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво падане на бащицата- ами Рашкистанците си го избраха с 99.9%, те одобриха двете области на Украйна и Крим да влязат в управлението на Рашистан- дори Кремъл им изфабрикува име- Новорусия, но след като не я признаха никъде се отказаха/надписът до скоро беше в Гугъл Мапс/- дали са виновни те всички- виновни са защото мълчат и траят- в тая лоша Европа живеят руските милионери и милиардери в дворци и имоти за милиони/от къде са тия милиони, а те Рашките благоденстват с пенсия 200лв/400лв мизерия
422
10
 
26
 
! Отговори
Имам приятели преди 3 седмици
Имам приятели руснаци, и мога да Ви кажа, че тяхното мнение за лицето Путин не е добро. Този човек затрива Русия и я лишава от всякакъв интегритет с останалите държави и просперитет. Доходите извън Москва и Петербург са като в Африка. Това не е нормално, имайки предвид ресурсите, с които разполаа Русия. По време на Студената войнта СССР беше втори след САЩ по БВП и в силните си години беше богата страна. Путин затрива Русия, този човек е вреден за обикновения руснак. Трябва да го махнат веднага!
421
7
 
26
 
! Отговори
да ама не преди 3 седмици
Ако Путин не беше такъв чугунен гестаповец да отказва помощта на шведи и пр.морячетата от подводницата Курс можха да бъдат спасени .но за него човешкия живот не струва нищо пред престижа на магучая.
420
31
 
10
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 седмици
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
419
2
 
5
 
! Отговори
До До 480 преди 3 седмици
Толкоз си чил история. Постоянно разни племена минават граници и плячкосват.
418
17
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 492 преди 3 седмици
Да. Войски ВСУ няма вече там. Бригадите ги разбирахе още понеделник. Има отделни партизани.
417
2
 
7
 
! Отговори
FMC преди 3 седмици
Гледам, пуснали сте нощния бот от Карлукуво, хаха. Ненормална работа.
416
2
 
6
 
! Отговори
FMC преди 3 седмици
Тая статия врачка ли ви помогна да я напишете? И не, не са 10000 човека, а към 20000.