Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Избори 2024
ДПС на Доган подало искане в Патентното за запазване на марката "ДПС"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
17
 
! Отговори
Скоро преди 2 седмици
Като падне и вторият,искат не искат ще си признаят срамота, така беше и с абтамс,петриот,страйкър и тн.
40
2
 
13
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
А ние, българите, както винаги сме първи набутани с Ф16. Платени и недоставени. Направо да ги отказват и да връщат парите. Да поръчаме едни гумени Ф16 от Чехия, да плашим спътниците на Путин с ниска резолюция.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нашите ф 16 са в безопасност . А да ги свалятъ руснаците да видим как ше стане. Освен с нарисувани ракети .
38
1
 
23
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Укрите криха четири дни и Зеления наркоман дори се хвалеше с ефките как сразили руската атака ....вчера "Уолстрийт джърнъл " публикува новината от американски източник и лъжците в Киев повече нямаше как да крият.Иначе никога нямаше да признаят.
37
1
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 2 седмици
Данесе окаже че е от нашия пакет самолети които ги платихме преди 100 години .....Зеля за няма и година се сдоби с тия самолети ....ние сме къде къде по маловажни за всички западняци пред иска на Зеля !
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Злите езици говорят, че пилотът е истински герой. В последния си час е препречил пътя на една руска ракета и я е отбил.
35
23
 
2
 
! Отговори
17ти Август преди 2 седмици
Шо стаа ве kAпейки? Нали самая могучия от 3 год превземат неуморно селца и паланки ве? Нали оня Зелето комик, нали имали там некви къде им викате Съми, чушкопеци и други мн яки оръжия в Тубата? И кво, да нападнеш първи 25 пъти по малка държава, за 3 год да дадеш жертви невиждани от ВСВ, да ти превземат твой територии, НАТО да се разшири още и вие да викате, че путинарко ви бил бащицата а мутрофеевна майката и да се отречете от България за един сандвич от пасольството ли ве kAпейки?
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко може да е само не и руско пво, защото тогава може да секнат поръчките за ф16. Въпреки че те се купуват под натиск и чрез зависимости. Кой би си купил теникии от 70те за милярди? А да.Ние даже и на чертежи клекнахме.
33
1
 
18
 
! Отговори
Засега Франсетата преди 2 седмици
печелят надпреварата. Онзи ден паднаха три Рафала при сблъсък при учения. Дори не е на бойното поле и даже е нямало огън. Хахаха Укрите имат още да се учат.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украинците вече са свалили с един повече западни самолети отколкото руски :)
31
2
 
16
 
! Отговори
Путин В.В. преди 2 седмици
Браво, от приятели да не се отърват!
30
1
 
14
 
! Отговори
академик Джелепов преди 2 седмици
Отдавна предупреждавам ,че няма ф-16 да пробие в Русия. Още от 80те в секретните разработки на СССР има анти-комуникативни оръжия които объркват системите на НАТО - "свой чужд"
29
2
 
22
 
! Отговори
Предатели преди 2 седмици
Страно защо тази техника от сащ която и ние купихме много скъпо,гори най бързо в Украйна.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кога ги вкараха, кога започнаха да се "разбиват"
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не искат да си признаят, че руснаците са го свалили, украинците виновни за всичко, а може и да е вярно, защото руснаците бяха обявили награда за първия свален самолет, а не дават награда, холандия която изпрати шестте самолета вече е забранила да се използват по цели на руска територия
26
1
 
36
 
! Отговори
До 14 Факт преди 2 седмици
Точно така е. Основното качество на техниката от САЩ е че е скъпа и със скъпа поддръжка. Там идеята е да се правят пари на макс. А за купувачи не се притесняват. Това е работа на техния търговски отдел в лицето на мрежата от посолства в страните от НАТО. Посолстватат извиват ръцете на такива като Кирчо, назначават си за военни министри такива като Тагарев у нас или Урсулката в Германия, и договорите за стотици милиарди са на лице :)))
25
1
 
26
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 седмици
Започнаха да капят като круши. До октомври всички ще са опадали.
24
1
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
То да бе само тоя паднал самолет...тая и миналата година паднаха самолети в Румъния, Корея, САЩ...и кой колко знае колко още в знайни и незнайни страни. Веднага ми отговарят тролеите, че били произведени хиляди и затова имало катадтрофи. Е, в Украйна са 6 паднали са над 15%, нали? И то на първи БОЕН полет. Тук не говорим за някаква еърполисинг, за каквито ги цанят нашите.
23
1
 
31
 
! Отговори
Много преди 2 седмици
рано ги започнаха. Да карат по-бавно, за да стигнат бройките до Коледа...
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма нужда да разследват, самолетът дори не е летял. Уцелен е с Искандер, при обстрела на 26 август. Защо чак сега излиза информацията, сигурно защото е загинал и пилотът. И се питам, в базата само този самолет ли е бил или има и още, за които се мълчи.