Гърция официално е вече втората най-бедна страна в ЕС след България

До 2009 г. БВП беше близо до средния за Съюза
18 сеп 2024 11:21, Петър Бойчев
159
Гърция официално е вече втората най-бедна страна в ЕС след България
Снимка БГНЕС

Гърция официално стана втората най-бедна страна в Европейския съюз (след България). Според последните данни на ОИСР реалните заплати стабилно спадат през 2022 г., намалявайки с 30% спрямо нивата преди кризата, пише Greek Reporter.

Гръцкото правителство се хвали с икономическия растеж на Гърция, който е по-висок от средния за еврозоната. Гръцките граждани обаче остават на "дъното в Европа“ по отношение на реалната покупателна способност. Въпреки продължаващото икономическо възстановяване, гърците стават все по-бедни. Ситуацията може да се влоши с времето. В момента Гърция често се сравнява с България по отношение на покупателната способност.

Въпреки че подемът на гръцката икономика леко повиши жизнения стандарт в сравнение със средния за ЕС, това подобрение е минимално. Това не издигна Гърция от позицията й на най-бедната страна в еврозоната.

Струва си да се отбележи, че до 2009 г. БВП на глава от населението в Гърция беше близо до средния за ЕС. Оттогава обаче 10 държави са надминали Гърция по стандарт на живот. Сега гърците са вторият най-беден в Европа, само пред България, съобщава "Фокус".

Пропастта между Гърция и България се свива бързо. В резултат на това не е неразумно да се очаква Гърция скоро да стане най-бедната страна в ЕС. Тази прогноза предизвика разгорещен дебат в гръцката политика.

И така, как могат да съществуват едновременно силно възстановяване и задълбочаваща се бедност? Виновни са последствията от финансовата криза и последвалите строги икономии. Гърция беше принудена да намали разходите и да повиши данъците, за да си осигури спасителна помощ от МВФ и ЕС. Тези мерки удушиха бизнеса и домакинствата, сринаха икономиката. Икономическите щети, които Гърция понесе, бяха рядкост, дори в мирно време.

В резултат на това гръцката икономика все още е с около 19% по-малка, отколкото беше през 2007 г. Междувременно икономиката на ЕС е нараснала със 17% през това време.

Статистиката за бедността в Гърция е тревожна. Други данни потвърждават тежките условия за гръцките граждани. През 2023 г. гръцката икономика нарасна с 2%, но бедността не намаля. Според ELSTAT 26,1% от гръцките мъже и жени са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2023 г. Това се равнява на около 2 658 400 души. Нивото на бедност през 2022 г. е 26,3%.

Важно е да се отбележи, че Евростат и ELSTAT определят "бедността“ като това, което бихме нарекли абсолютна бедност или нищета на ежедневен език. Линията на бедност е определена на 6 030 евро на година за индивид или 12 663 евро за домакинство с двама възрастни и две деца под 14 години.

Особено тревожен е високият процент на младите хора на възраст 18-24 години, живеещи в тежки материални и социални лишения. Този процент е повече от два пъти над средния за Европа. През 2023 г. 14,8% от 18-24-годишните са изправени пред тежки лишения. Жените следват плътно с 14,1%, а хората над 55 години са с 13%. Мъжете са имали малко по-ниски нива на лишения от 12,9%. Материалните и социални лишения са различни от бедността. Това измерва достъпа до основни стоки и услуги, а не дохода. Това включва храна, жилище, отдих, ваканции и спешни разходи.

Гърция също държи отрицателни рекорди по детска бедност. През 2023 г. близо 22% от непълнолетните са били изложени на риск от бедност, в сравнение с 18,3% от възрастните, според доклад на GSEE.

INE-GSEE отбеляза, че докато гръцкото общество изглежда се е подобрило след най-ниската точка на кризата, показателите за бедност отново са се влошили от 2020 г. Например през 2022 г. 22,3% от домакинствата с деца на издръжка в Гърция са живели под прага на бедността в сравнение със 17,4% % в ЕС-27. През 2023 г. имаше само лек спад, само 0,3 процентни пункта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Водещи мобилна
Озоновият слой на път към възстановяване въпреки изригването на вулкан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен - "малко хора ще ме разберат и го виждат това реално!" - разбираемо е, на някои им около тях да е мизерия, а те да са "богати", така е са по специални
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В руски супер марлет свят ще ти се завие от разнообразие. Затова преди няколко години като беше пълно по морето с руснаци пазаруваха в несвяст по българските супермаркети и пълнеха багажниците на джиповете :D
32
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ерата на евтините енергии, ресурси и евтина храна за ЕС приключи. А това слага край на потреблението и потребителския живот в ЕС. От сега нататък Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи. Педеращината и извращенията ще се утвърждават във всички сфери на социалния живот - от детската градина, училището, образованието до държавните институции.
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В БГ и богат да си живота е жалък и мизерен, малко хора ще ме разберат и го виждат това реално!
30
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В руски супермаркет свят ще ви се завие от такова изобилие и разнообразие. Всичките руски, местно производство. Без субсидии, на пазарен принцип. А какви български продукти има в българските супермаркети? А при комунизма малка България снабдяваше цяла Русия с някои продукти. И получаваше за това това нефт, нефт за лютеница, а не за долари. Почти всяко руско семейство ежедневно имаше на масата българска лютеница. А днес България умира от глад ако ЕС спре кльопачката! Затова слушайте Урсула и Брюксел, чинно изпълнявайте евродирективите, защото иначе лошо, ама много лошо...!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изгориха почти половин трилион евра и ни вкараха в спирала от дългови кризи. А ако ги бяха накарали, да стегнат коланите и да плащат, сега щяха да са изплати поне 80% от дълга. Да, щяха да са беднички, но ... щяха да са на път към финансовоа свобода и без кризи!
28
11
 
20
 
! Отговори
35 години преди 1 ден
Това е половин живот. Как само си минава живота, а? Половин живот минал в мизерия и мъка. И ако последните 35 години бяха лоши, следващите 35 ще бъдат ужасни. Нормално живяха по старите, при социализма, а сегашните млади хора след 30 години ще си спомнят днешния живот на техните родители и баби и дядовци пенсионери и ще им завиждат. Така ще мине живота, в мизерия.
27
4
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 ден
До Анонимен 22 А стандарта на Русия се повишава..Хи,хи....!
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Новото поколение в ЕС и в САЩ ще живее по-зле отколкото техните родители. Това ще бъде много болезнено особено за българите, които така и така вече 35 години живеят в мизерия, сега се задава ужасна мизерия.
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те поне са си поживели. Пък България и преди и сега пак е на дъното. От 100 години насам :D
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Марио Драги в доклада за Урсула: Ако Евросъюзът не може да обезпечи на своите граждани благосъстояние, равенство, свобода, мир и демокрация в устойчив свят, той губи смисълът си на съществуване. ...(вече е загубил)
23
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
При Тодор Живков 70те години промишлеността на България беше повече от Гърция и Турция взети заедно. 90те години започва световен процес за разпределение на труда. Евросъюза като вътрешен пазар се превръща в пазар за Германия, а всички останали производители, включително и България бяха напълно ликвидирани, енергетиката също - атомните централи в Прибалтика и България бяха ликвидирани. А в момента СВО ликвидира промишлеността на Германия.
22
2
 
18
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 ден
На прадядо ми са идвали гладни гърци да му копаят картофите едно време.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Стандартът на живот в ЕС пада.
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Също както руската икономика, никой не очаваше че е толкова устойчива и всеки мислеше, и то основателно с анализи и цифри, че до месеци и до седмици Русия ще рухне, така и с икономиката на ЕС, се оказа, че не е толкова силна и вече върви към пропастта, а Русия стана първа икономика в Европа по покупателна способност, докато държавите в ЕС обедняват.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До АнонименАМА ГЪРЦИЯ НЕ Е САМО ОСТРОВИ И ТУРИЗЪМ ИМА И КОНТИНЕНТАЛНА ЧАСТ,НАЛИ...АТИНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕДНО ПАКИСТАНСКО ГЕТО,КЪДЕТО ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА...
18
3
 
3
 
! Отговори
Х преди 1 ден
"Пропастта между Гърция и България се свива бързо. В резултат на това не е неразумно да се очаква Гърция скоро да стане най-бедната страна в ЕС." брей..
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До това води сбърканият социално-икономически модел. Разгащена социална система, безконтролно вземане на заеми и насреща няма реална икономика. 80% сектор "услуги" и само 16% производство като повечето е ниско технологично. Е така богатство не се прави. И ние върви по същия път. Унищожихме индустрията за сметка на услугите и добивът на ресурси. Какво правим сега? Вадим метални руди, произвеждаме ток и чакаме туристи. Това икономика ли е? То е жалка работа.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Демокрация, какво да ги правиш.Бедност, мафия, мизерия.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какво успокоение за българите! Защо ли си мечтаем да сме с покупателни способности като гърците? По други показатели от социалната област и работните заплати ще има ли сравнение?