Американски и руски самолет на косъм от сблъсък в недебето

F-16 на САЩ и Су-35 на Русия се срещнаха над Аляска
1 окт 2024 12:22, Инна Ангелова
96
Американски и руски самолет на косъм от сблъсък в недебето
Снимка: North American Aerospace Defense Command, Х

Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD) съобщи за опасна маневра на руски изтребител Су-35 непосредствено до американски самолети. Напрегнатата среща става в небето над Аляска, съобщава bTV.

Руският изтребител минава непосредствено до F-16, като американския самолет попада във въздушната струя. Преди това е имало няколко руски нахлувания в зоната за противовъздушна отбрана на Аляска точно извън суверенното въздушно пространство на САЩ.

Генерал Грегъри Гийо от NORAD разказва, че на 23 септември самолет на Командването на противовъздушната отбрана на Северна Америка NORAD извърши безопасно и дисциплинирано прехващане на руски военни самолети от ПВО на Аляска.

“Поведението на един руски Су-35 беше небезопасно, непрофесионално и застрашаваше всичко – не това, което бихте видели в професионални военновъздушни сили“, коментира ген. Гийо.

През юли руски и китайски бомбардировачи летяха заедно за първи път в международното въздушно пространство край Аляска в знак на сътрудничество, което според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин е тревожно.

През март 2023 г. американският дрон MQ-9 беше прехванат и и свален от руски изтребители Су-27 в международно пространство над Черно море. Изтребителят удря дрона, чупейки витлото му. В резултат на това безпилотният апарат е свален.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Русия
САЩ тестват нова система за противодействие на руската електронна война в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Dgbcnnj преди 38 минути
Въйййййййй
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 85. А ве съветски глу.пак, всеки самолет ще се разклати така от въздушната струя. Нищо особено, какво ми се правиш на интересен?
89
1
 
3
 
! Отговори
Русофоб преди 1 час
До mda. А ТИ това как го видя? Ей, тва русофилите наистина сте безвъзвратно увредени съветски мозъци.
88
2
 
5
 
! Отговори
Mda преди 1 час
Video shows Russian jet flying within feet of US F-16 near Alaska видеото е в Ютюб ...американеца почти са изпусна в гащите съдейки по реакцията му
87
8
 
4
 
! Отговори
dhsfkshfldsh преди 2 часа
Тъкмо за една AIM-9X и щеше да му дойде добре из0т3ад3е на Су-35.
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Неква *** *** прелетяла покрай Ф-16... голема новина.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До 84- абе кой какво прехваща не е много ясно. Много изненадано звучеше американския шофьор на ф-ката! Сушката сякаш излиза от нищото, ей така, внезапно. Много им слабо окачването на ф-ките. Разклати се като ТИР на магистрала Тракия.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Само да уточним за Иннчето, че го е написала така сякаш руснаците атакуват вече САЩ. Да навлезнат в обхвата на ПВО-то не значи, че са навлезнали в чуждо въздушно пространство. Американското ПВО (както и Руското) прихващат самолетите много навътре в международното пространство.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Недебето си е 8то измерение! Къде са те, къде сме ние?
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Алоу,Мисирkата.Що е туй нещо дето му викаш "недебето"?
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"нахлувания в зоната за противовъздушна отбрана на Аляска точно извън суверенното въздушно пространство на САЩ." Я пак ,че не стана ясно точно в коя зона е станало "нахлуването" :)))))
80
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да почнат да ги свалят руските изклесяци
79
7
 
14
 
! Отговори
Загрижен преди 3 часа
Как е пилота на Фъ-16 -то? Добре лие ? Има ли нужда от психолог? Дали са му отпуска да му мине треперенето и нервния срив? дали ще минава комисия за да определят дали все още е годен за военна служба след този така неприятен инцидент в който този лош лош лош руски самолет е минал така близко до американския мирен самолет . каква с нищо непровокирана агресия. Да летиш близо до друг самолет и да му нарушаваш личното пространство. Доваци.... Грубияни...
78
4
 
11
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 часа
Ето на това му казват Майсторство, а не като нашите "Камикадзита" дето с по 20-30 часа нальот (при средно 100-120 часа годишно) тръгнали да праят въздушна акробатира!!! Резултата беше трагичен!!!
77
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ще има свален руски самолет.
76
5
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 часа
ха ха !..Това ме развесели...Горкия пилот на ф-16 !...Така се стресна горкия,че само едно "О!..О!" е успял да каже..А рашъните са си луди глави..
75
3
 
11
 
! Отговори
европейски популис преди 4 часа
явно американския пилот от страх не е взел мерки да се разминат нормално
74
4
 
13
 
! Отговори
F- 15 преди 4 часа
Продавам кафяв мармалад/гарантирано качество/...имам в излишък след маневрата на СУ-35...
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Дан не са насраааа оптните хамерикански пилоти.Не е като да играш дисциплинирано на PS.
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До (^.^)-а защо не продължиш историята със случая.Коато руснаците изпратиха 2 хеликоптерада си приберат втория пилот и нищо не остана по пътя им.После ги опънаха със санкции и накрая Ердоган ходи лично да се извинява на Путин,че било станало грешка.Или само началото ти отърва