НАТО планира увеличение от 60% за боеспособни сили с общо 245 000 души персонал

Границата на НАТО с Русия се увеличи повече от два пъти през 2023 г.
7 окт 2024 20:00, Гергана Попова
198
НАТО планира увеличение от 60% за боеспособни сили с общо 245 000 души персонал
Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО планира създаването на 49 нови боеспособни бригади, всяка с около 5000 служители, според съобщения в германските медии, цитиращи непубликувани документи на алианса, пише military watch magazine.

Още по темата
Това  ще представлява 60 процента увеличение спрямо сегашната сила от 82 такива бригади. 

Броят на бойните корпуси трябва да бъде увеличен от шест на 15, а щабовете на дивизията от 24 на 38, за да управляват и поддържат новите бригади, съгласно новите изисквания за минимални способности, представени от Върховния съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи и Френският адмирал Пиер Вандие. Докладът цитира необходимостта от противодействие на Русия като основна обосновка за преследването на тази експанзия. Напрежението между Русия и НАТО нараства постоянно след свалянето на украинското правителство през 2014 г. и последвалото избухване на гражданска война в страната, в която всяка подкрепя противоположните си страни, като отношенията се влошиха допълнително, след като Русия започна широкомащабна интервенция в страната през февруари 2022 г.

Личният състав от държавите-членки на НАТО изигра централна роля в продължаващата руско-украинска война, включително като съветници, логистици, бойци и други роли, като тяхното присъствие беше ключово за работата с ново оборудване по стандарт на НАТО, доставено в страната. Примерите варират от  британски кралски морски пехотинци, разположени  за бойни операции на фронтовата линия от началото на 2022 г., до  съветници на SAS  , които според съобщенията са предоставили значителна подкрепа при бронирани офанзиви.

Последната украинска офанзива в руския регион Курск доведе до това американски, полски и френски персонал да играе много важна роля на място. Наред с активните военнослужещи, изпълнителите и доброволческите части от западните страни също играят важна роля, като техните позиции постоянно се избират от руските сили за удари. Поради това Русия и НАТО все повече се смятат за воюващи - макар и по-малко от пълномащабен конфликт. НАТО все повече се фокусира върху операции извън Европа, за да се опита да се противопостави на други съперници на западната сила в други региони - най-вече в Североизточна Азия, насочени към Китай и Северна Корея.

Границата на НАТО с Русия се увеличи повече от два пъти през 2023 г. с присъединяването на Финландия към алианса, докато добавянето на финландски и шведски сили към тези на блока осигури значително повишаване на бойните способности. По-специално финландските въоръжени сили са инвестирали сериозно в придобиването на ново оборудване като стелт изтребители F-35 .

Въпреки че планирането на алианса за 60-процентно увеличение на броя на боеспособните бригади далеч не е в съответствие с преобладаващите тенденции, способността му да си позволи такова увеличение остава под въпрос поради икономическата криза в голяма част от Европа и неустойчивото натрупване на дългове в САЩ. Сухопътните сили в целия алианс бяха изправени пред дълбоки съкращения през 25-те години след края на Студената война, като много високите разходи на западните сухопътни сили се дължаха до голяма степен на високите заплати на персонала, което направи финансирането на обръщане на това голямо предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от Русия
Холандски министър обеща 400 млн. за украинския план за дронове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Цифровото евро имаше план да почне тестово 2027, тази година да е почнато да се прави софтуер и т.н. Забавиха го заради забавяне на проектантите. Директивата иначе с всички особености как да ти блокира плащане на 5ия хляб за месеца или 2ия килограм месо, как в централна банка да е всяко твое плащане по идто в телефона и т.н. си е публична като работен проект. За мигновените плащания ПСД3 вече си е в сила със срок до 11.2025 банките да са по нея. Кеша отдавна го местят към все по-ниски лимити.
140
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Шефът на НАТО Рюте дари белите пикапи Тойота, от тези с картечници на снимките, на клиповете на Ислямска държава. А клиповете са правени пак с техника подарена на Ислямска държава, пак от шефа на НАТО Марк Рюте. Факт е другаре натовци, факт е че НАТО е спонсор на Ислямска държава и джихадизма (заедно с ЕС).
139
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Западните пропагандатори и укронацистите все по-често говорят за мир, защото започна много яко да им пари на дупетата. Няма оръжие, техника и хора майка! Русия сама произвежда повече снаряди и техника от 60 държави, които помагат на киевския нацистки режим. Ако се включи С. Корея да помага на Русия, оръжията ще станат практически неизчерпаеми. Има да ви бият от Донбас до Лондон цръвули!!!
138
4
 
8
 
! Отговори
Русофоб Ш0пар преди 2 часа
Русия щяла да напада г.е.iропа..хахахаха. Кой ще ви напада вас бе русофоби голищари? Какво имате вие бе? Русия има всичко и територия и безкрайни ресурси. Вие русофоби геiропейци имате едни голи duпари.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Христо Христов Тук е спорно, защото вече натискат да забранят плащанията в брой. Имат план, но е за догодина първа фаза, после още 4-5 години максимум. Догодина е всички банки да дават мигновени плащания по сметка, телефонен номер, qr код. Целта е телефонът да може да плаща без забавяне и да няма мрънкане. Така отварят да няма протести за забраната на кеша, щото работи електронно. Добавката- телефонът става цифрово ид за фаза 2- цифрово евро, лимити на видове плащания, пълно досие, без кеш.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До паф - Колкото и да увеличаваш шрифта няма да се получи от рашка величие .
135
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
До 120 "Кой ще храни милионите безкраки укронацисти? " - да мрът бе, както да мрът и евроатлантиците у нас дето гласуват да бъдат пратени на фронта.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 127 За Курск по-добре да не говорим. Стана ми тъжно сега, щото днес видях видео как си отиват куп хора. Руснаците са се нахъсали и са решили явно да действат на макс без мислене колко убиват. Видеото беше на две вакуумни бомби пуснати близо една до друга. Каква ти война, какви 5лв, ако радиус близо километър е изцяло изпепелен за секунди? Това чудо нищо живо не оставя. В Ухледар бяха на фосфор и поне не беше огромна огнена гъба да погълне всичко околовръст, а горящи парчета.
133
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
До 122 "Те няма да орежат болници и т.н. Няма да орежат и далавери с ВЕИ, европрограми и квото и да е. Просто ще вдигнат данъците примерно на 40-50% от дохода да има за всички планирани харчове. " - повярвай ми, няма да го направят чак толкова, поне у нас - всичко ще мине на сиво...
132
2
 
2
 
! Отговори
Байдън преди 3 часа
Ще загреем с Аятоласите ,не бързаме , Русия обича да я обладават бавно.
131
4
 
2
 
! Отговори
паф преди 3 часа
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН! - стожер на славянството!
130
2
 
3
 
! Отговори
Боко Дзифта преди 3 часа
Хубаво е да знаем, че на русофоба баба му и м.a.к.я му са бачкали в комунистическите заводи 40 години, а пенсиите им са по-ниски отколкото един укронацист получава за месец на месец без да работи и си живее в 5 звездния хотел на Слънчака муахахаха.
129
3
 
3
 
! Отговори
Украинская минджа преди 3 часа
В мините на украйна масово бачкат жени. Мъжете са могилизирани и пируват при бандера хахахахаха. Украйнските жонки преди си крепеха мирижливите пutки и имаха по 5 + деца, сега са вдовици и копат въглища
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Без наземна операция , за 10 дена от украинската граница до маЦква няма да остане едно здраво желязо .
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А кво става с контранаступа, върнаха ли вече Крим? А с Курск какво става превзеха ли го вече? А има ли завърнали се от командировката към Курск, хахахахаха.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Трамп вече заяви , Наши врагове са Русия , Иран и С Корея.
125
2
 
7
 
! Отговори
Дядката преди 3 часа
Крайно време е НАТО да си седне на *** и да спре да планира пъклени комбинации с живота на европейците! Ако не могат да се саморазпусне ,защото Русия ,Китай и Индия не заплашват никого! Играта със създаване на свръхмощна украинска армия ,която да тероризира Русия приключи !
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Абе какво става с украинския контранаступ? Нато и укронацягите постихнаха ли поражение на Русия? Не!
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ахахахахаааа, значи все пак натото признава па макар и с половин уста, че воюва с Русия, ахахахаха също признава, че леко е накаляло гащата, хахахаха.
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Христо Христов Те няма да орежат болници и т.н. Няма да орежат и далавери с ВЕИ, европрограми и квото и да е. Просто ще вдигнат данъците примерно на 40-50% от дохода да има за всички планирани харчове. Ако трябва, и 90% ще те обложат. Все пак е за евроатлантически ценности, демокрация, мир по света и щастливи кокошки да скачат по поляни, ако не са ги избили, щото пръ цкат. На всичко са готови в името на хората и природата.