Украйна: Руският ракетен удар е повредил кораб, превозващ зърно

Министерството каза, че това е 20-ият цивилен кораб, повреден от руски атаки
7 окт 2024 16:45, Гергана Попова
70
Украйна: Руският ракетен удар е повредил кораб, превозващ зърно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски ракетен удар повреди цивилен кораб под флага на Сейнт Китс и Невис, натоварен с царевица в украинското пристанище Пивденний на 6 октомври, съобщи украинското министерство на възстановяването в понеделник, пише Ройтерс.

Министерството съобщи във Facebook, че 15-те членове на екипажа не са пострадали.

"За щастие никой от 15-те членове на екипажа, граждани на Египет и Сирия, не е пострадал. Общо корабът е бил натоварен с около 6000 тона украинска царевица. Това е изцяло цивилен товар", се казва в съобщението.

Министерството каза, че това е 20-ият цивилен кораб, повреден от руски атаки.

"Това не е нищо повече от опитите на Русия да повлияе на успешното функциониране на украинския морски продоволствен коридор и да застраши глобалната продоволствена сигурност", каза министерството, цитирано от вицепремиера Олексий Кулеба.

Москва многократно отрече да атакува цивилни цели.

В началото на септември плаващият под флага на Сейнт Китс и Невис кораб за насипни товари Aya беше ударен от руска ракета в Черно море. По-късно през месеца друг кораб, плаващ под флага на Антигуа, беше повреден при руски ракетен удар в украинското пристанище Одеса.

Русия е нанасяла многократни удари по пристанището във войната след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Русия
НАТО планира увеличение от 60% за боеспособни сили с общо 245 000 души персонал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На видеото се виждат ужасяващите вторични детонации явно зърното е много взривоопасно.
31
0
 
12
 
! Отговори
Ром'с преди 2 часа
Тез кораби карат оръжие към Украйна и печелят много пари ,но има и риск при голямите печалби.Ако питате Украинците ,то жито ,Ако руснаците то оръжие.Ние не знаем точно какво са ударили руснаците ,но точно не и жито ..щото те бият тез кои-то влизат..а тез кои-то из лизат изкарват пшеница..
30
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
УКРАЙНА УДЪРЖА 2.5 ГОДИНИ И ПОБЕЖДАВА ! ЕВРОПА И ОСТАНАЛИЯТ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ Е С УКРАЙНА !
29
14
 
1
 
! Отговори
свалиха СУ-25 който преди 2 часа
беше бомбардирал Одеса, МАЙ РУСНАЦИТЕ ПЛАЧАТ ЗА ОЩЕ ???
28
13
 
1
 
! Отговори
Ако слушам копейките преди 2 часа
руснаците всеки ден повалят до 20-30 хиляди врагова и пак не могат а си върнат курс вече втори месец.
27
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Дано корабът е потънал и не може пак да носи натовско оръжие за режима в Киев.
26
0
 
15
 
! Отговори
Солтан Грис преди 2 часа
На видеото, публикувано от РА е видно попадението на руската ракета и (поради нетипичните за сезона високи температури) вторичната детонация на царевицата. Понеже Украйна е щедра страна, е натоварила повече царевица на кораба, затова военни камиони разтоварваха свръхтовара и пострадаха от вторичната детонация (на царевицата).
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да знаете, руснаците не стрелят по нищо друго освен болници, училища, магазини, и пр мирни обекти. А боеприпасите и техниката не стигат до фронта, защото западът не им праща достатъчно.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
*** прави внос на царевица, така ли излиза? Добре, но и децата знаят че това вътре не е царевица. Какво стана с Буча? Всички западни медий млъкнаха щом се разбра че усрайнците са виновни.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Царевица за пуканки 155 мм.
22
3
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 часа
А царевицата е била силно пуклива, калибър 155 мм !
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да, и пожарникарите, гасящи "зърното" са с военни каски и бронежителки... Явно тоя кораб е превозлвал взривоопасен боб...
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А така, позволиха ли ви от посолството да публикувате новината? Понеже в обективните медии, където има свобода на словото, я научихме отдавна. И вярвате ли, че се вози зърно? Ха-ха-ха! Други неща се превозват обикновено. Които са си за бомбене. Четете, гледайте и слушайте истинските новини и то - навреме - в телеграм, даже в ю-тюб има по-обективни новини от тези по официалните посолствени медии.
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Добре де, как руснаците удрят квото и да било в морето след като зельонскии потопи целия морски флот? Уж няма кораби на дежурство, урките свалят всичко, от птички до Сармати и Искиндери
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
нашите зърнари са намесени - те мразят украинското зърно и снасят доноси и клети за украинците - защото в БГ всичко е по-ефтино, а те чакат високи цени - няма Майбах за вас - зърнари миризливи
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Абе според западноукраинската пропаганда руснаците непрекъснато целят цивилни цели, пък как побеждават на бойнато поле... Каято всички кораби карат зърно, как въобще стига многомилиардната военна помощ да укроутопията?!?!?!
16
29
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Доста хора ще останат гладни заради руските терористи.Украйна атакува и прави на подводници бойни кораби.Русия стреля по търговски кораби с царевица.Това е разликата между цивилизацията и варварщината.
15
7
 
31
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 часа
И на кой му дреме какво казала Украйна? Даже много малко ми се виждат тези удари. Досега трябваше да са залели Киев с ракети и да са бастисали клoyнa, много отдавна.
14
6
 
34
 
! Отговори
Къде Ли е истината преди 3 часа
Защо не вярвам на медиите?За Русия:"руснаците удариха училище и болница..."Оказва се уч център на свърз войски на ВСУ,разположен в бивши такива обекти.За Израел:"ВС на Израел удариха коман център на Хизбула,разположен в бивша джамия".И в двата случая се удря(от РФ и от Израел) воен обект на противника,който умишлено е разположен от него в(край)цивилен обект и има съответни жертви.Но в единия случай се набляга на цивил обект(за удара на РФ),а в другия-на воен обект(за Израел).Двойни стандарти.
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не плачи Киев, не плачи, Москва не вярва на зълзи!