Касянов: Путин подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите, важно му е да няма единство в ЕС

Една трета от бюджета на Русия е засекретен
9 окт 2024 07:00, Елка Василева
109
Касянов: Путин подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите, важно му е да няма единство в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Русия води психологическа война за умовете и сърцата на европейците. Това стана ясно от разкрития на ФБР в началото на септември, заради които бяха задържани двама руснаци и бяха блокирани десетки домейни в САЩ.

Тогава беше осветена схема, с която Москва се опитва да манипулира политици, бизнесмени, журналисти от Франция, Италия, Германия. За Михаил Касянов - премиер на Русия по време на първия президентски мандат на Владимир Путин, информацията не е изненадваща, посочва БНТ.

Още по темата
277 страници - толкова е дълъг докладът на ФБР, посветен на плановете на Русия да повлияе на ситуацията в САЩ и Европа. Целта на Кремъл - да сее разделение, да дискредитира САЩ, да подкопава подкрепата за Украйна. За координирането на тази операция отговаря Сергей Кириенко - първи заместник на администрацията на президента Путин. Според Михаил Касянов поредното доказателство за дългата ръка на Кремъл е възходът на крайнодясното в Европа.

"Путинска Русия харчи големи пари - знаете, че една трета - 33% от руския бюджет, са секретни пера. И аз съм убеден, че в част от тези секретни елементи са предвидени средства за поддържането на подобни организации в Европа. За да разделя, отдалечава, за да сее раздори вътре в Европейския съюз. Решенията в Евросъюза се вземат с консенсус. И Путин иска и прави всичко възможно, за да подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите - все му е едно какви са. Важното за него е да няма единство в Европейския съюз, да няма единна външна политика, единна политика за сигурността на обединението. Путин иска да разделя. И да си решава проблемите поотделно с всяка европейска държава," каза Касянов пред БНТ.

Михаил Касянов ръководи руското правителство от 2000 до 2004 година. По време на мандата си се е ползвал с подкрепата на Путин, но след това възгледите им се разделят. От март 2022 година живее в Рига - от съображения за сигурност. Миналата година беше обявен за чуждестранен агент.

В руската Дума вече обсъждат проектобюджет на страната за периода 2025-2027 година. Според заложеното в него догодина разходите на страната ще бъдат 39,4 трилиона рубли. От тях 40 процента ще отидат за отбрана. А както стана ясно, част от секретните пера отиват за кибератаки, дезинформация, саботажи, въздействие на рационално и емоционално ниво в социалните мрежи.

Според руснаците, цитирани в доклада на ФБР, германците са особено лесна мишена за Путин и компания. Вероятната причина за това е предишната им зависимост от руския газ.

"Путин отдавна има връзки с германската промишленост, с бизнес средите. Той по всевъзможни начини подпомагаше участието им в търгове и предлагаше изгодни участия в сделки, за да "опитоми" германския бизнес и да го убеди да влияе върху германската политика - за да може тя да бъде проруска, или в краен случай, да не е антируска. Ето защо съм убеден, че предстоящите избори в Германия, които са изключително важни за цялата ситуация в Европа, та в тези избори Путин ще се меси. И както вече споменах, в секретните разходи в бюджета за 25-а година, който вече е представен за обсъждане в Думата, са заложени пари и за такива некрасиви, неправилни и неприемливи операции," каза Касянов.

Михаил Касянов прогнозира, че е възможно парламентарните избори в Германия да станат предсрочни. Според него въпросът за оцеляването на Украйна е пряко свързан с този вот и с президентските избори в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Русия
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
157 г. след смъртта на Раковски да помним завета му: Вечни мъки ни чакат в железните нокти на Русия
54
7
 
1
 
! Отговори
ген Олег Калугин преди 2 седмици
Александър Литвиенко беше отровен в Лондон един месец след като заяви че Късия е гей.
53
3
 
8
 
! Отговори
дезинформатор преди 2 седмици
А нещо за манипулациите на САЩ, Великобритания и сие? Ето, вчера излиза по БНТ новия посланик на Англия и казва, ние ще се борим с фалшивите нови и. Питат го как? Той казва, като казвали истината :) А срещу тая манипулация на общественото мнение кой ще се бори? Или пак след 5-10 години някой ще се изпуска, каква е била истинската цел на някои политици като Меркел с Минските споразумения? Тия как казват истината и кога?
52
3
 
6
 
! Отговори
Азис Хасан преди 2 седмици
Жена ми изневерява, Путин е виновен,откраднаха ми колата,Путин е виновен.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи Русия подкрепя крайно леви-десни, а краваря подкрепя сегашните, че му се подчиняват безпрекословно и глей до де ни докараха, кои в крайна сметка са по лоши и кои работят от тях за европата и нас е по важно, няма такива май.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В тава се състои величието на един лидер. Уж всички са против него, а той реално контролира и изборите в САЩ и политиката в ЕС. Целият свят зависи от ШЕФА.
49
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
На нeкъдърни eвроатлантици винаги Путин им е виновен.
48
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В съветската локва подривната дейност винаги е била на ниво. Така учеха и нашите партизани, по-правилно е терористи, да взривяват жп линии, да убиват, да крадат мандри и т. н. Сега времената са налко по-различни, но нравите им са същите.
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От сутринта се почна с вицовете,ще е весело днес....
46
8
 
13
 
! Отговори
Забелязал преди 2 седмици
Михаил Касянов е бил премиер при кремълския, дърт фашист и отлично знае къде са отивали голяма част от парите с които разполага хунтата в Кремъл... 100% е прав за всичко което пише в публикацията.
45
6
 
11
 
! Отговори
Хоши Мин преди 2 седмици
Горбачов отдавна не е на власт.Янките и Запада не го ли разбраха.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боже, то Путин и за липсата на единство в ЕС бил виновен! Е, поне му признахте, че е най-влиятелния човек на земята и въобще във Вселената. Навсякъде ви се привижда Путин. Война в близкия изток-Путин, разединение на Европа-Путин, ураган в щатите-Путин....и списъка на провиненията му безкраен. А Натаняху-ангел небесен и тия още дуднат за холокоста. Холокоста го измислиха западните цербери, за да придвижват еврейството.
43
1
 
9
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 2 седмици
христо грозев е по тънък плювач, ама нещо го дезактивираха
42
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руснаците не знаят за какво живеят. И заместват тая празнина с митове за руска "душа", "мир" и "ценности". А всъщност, техните ценности са бедности.
41
1
 
10
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 2 седмици
голяма стана конкуренцията на американски п од мет ки живеещи за сметка *** по русия. касянов и майка си ще о б е с и за да си вземе доларите като професонален плювач по русия, иначе глад
40
5
 
6
 
! Отговори
Чичо Митко преди 2 седмици
Путин не е Русия.След него ще дойде още по краен.Този курс няма да се промени поне 70 г.
39
6
 
7
 
! Отговори
да преди 2 седмици
русия винаги е искала да бъде с европа! русия е против янките, защото те сеят раздори, подклаждат войни, въоръжават своите лакеи....защо янките платиха на укрите да взривят тръбопровода от русия до германия? ....няма по-голямо зло за човечеството от сащ!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На кривия саморазкапал се ЕС все друг му е виновен, че търпи да го управляват банда платени некадърни предатели.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Юначи Русия подкрепя крайно леви-десни, а краваря подкрепя сегашните, че му се подчиняват безпрекословно и глей до де ни докараха, кои вкрайна сметка са по лоши и кои работят от тях за европата и нас е по важно, няма такива.май
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е вярно, грешката на Запада е че не постъпва по путинистки - а именно да арестува лидерите на всякакви крайно-десни и крайно-леви партии! Както Путин не допуска опозиция в Русия, така и на Запад трябва да смазват с репресии всякакъв опит за про-руски политики! Поне докато има война, трябва така да се действа