Украйна е изправена пред двойна заплаха, ако Русия превземе Покровск

Източният град е ключов военен център
12 окт 2024 16:30, Гергана Попова
218
Украйна е изправена пред двойна заплаха, ако Русия превземе Покровск
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последната руска офанзива в Донецк, в Източна Украйна, заплашва окончателно да срине град Покровск – и това носи както военни, така и икономически рискове за обсадена Украйна, която вече се готви за най-предизвикателната зима на войната, пише Foreign Policy.

Още по темата

Покровск, някога оживен град с 80 000 души, е обект на руско обкръжение, което започна през юли и пълзи на километри от града с изминаването на всеки ден. Градът е служил като ключов логистичен и транспортен център за украинските военни операции в източна Украйна и е врата към завладяването на останалата част от Донецка област – и потенциално към още по-големи награди като Днепър, четвъртият по големина град в Украйна преди войната.

Но падането на Покровск може да има още по-коварно въздействие върху способността на Украйна да продължи да се бори: градът е източникът на по-голямата част от въглищата, използвани за стоманодобивната и желязодобивната промишленост в страната, някога гръбнакът на украинската икономика и все още неин втори по големина сектор , въпреки че производството е спаднало до по-малко от една трета от нивата си преди войната. Тези въглища са необходими за производството на чугун, който захранва по-голямата част от старите стоманени пещи на Украйна и значителна част от нейния промишлен износ. Една здрава стоманодобивна промишленост също плаща голяма част от данъците на Украйна, като помага за финансирането на икономика, която в наши дни работи от ръка на уста.

Тази седмица руската армия продължи да се отдалечава на югоизток от Покровск, след като вече беше обстреляла и ударила града от изток. Руските сили се опитват да засилят атаките сега, преди калното време през есента и липсата на дървета да направят както механизираните, така и пехотните атаки по-трудни. Експерти казват, че битката за Покровск може да отнеме месеци, с обсада, подобна на продължилата месеци битка за Бахмут, друг ключов украински град на изток.

Въпреки че Покровск вече е загубил част от стойността си като украински транзитен център, с пътища на север и изток почти нежизнеспособни, той все още служи като пречка за по-нататъшните руски завоевания в Донецк.

Загубата на града „би била оперативна значителна, но много зависи от цената, която украинската армия изисква“ от руските сили в предстоящата битка, каза Майкъл Кофман, старши сътрудник в Програмата за Русия и Евразия към Фондацията Карнеги за международен мир. „Най-важното съображение е, че това отваря път за руските сили да продължат на север и запад.“

Ако градът падне и руските сили запазят инерция, той може да послужи като трамплин за по-нататъшен руски напредък, каза Кофман, защото тогава ще бъде използван от руските сили и ще бъде по-трудно да се установи нова отбранителна линия за защита на оставаща украинска индустриална база по на запад.

„След като Покровск бъде загубен, до Павлоград има по-малко подходящи зони за закрепване на отбранителна линия“, каза той.

Ако руските сили стигнат на запад от Покровск, ще има още една грижа отвъд открития път към Днепър: рискът за основния източник на металургични въглища в Украйна, които се добиват наблизо , дори по време на война.

За предимно старите доменни пещи в Украйна коксуващите се въглища са ключова част от производството на желязото, което се използва за производството на стомана. Без евтини местни доставки на коксуващи се въглища Украйна няма да има друг избор, освен да се обърне към още повече обеми по-скъп внос. Това може да не означава намаляване наполовина на оставащото национално производство на стомана в Украйна, както някои прогнозират , каза Зинченко, но ще означава още повече трудности при конкуренцията на глобалния пазар на стомана, който вече е изкривен от огромния китайски свръхкапацитет и тънките маржове.

Европейският съюз, въпреки години на реторика за финансова помощ на Украйна, все още поддържа някои изкривяващи търговски политики, които всъщност предпочитат руското желязо, дори по време на война, пред износа на Украйна на същия продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от Русия
Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Стратегически Русия печели войната отвсякъде, вместо натото да се доближи до нея та се доближава до нато, да не говорим за разбитите евроГикономики и увеличаването на богата на залежи територия.
171
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 168. Укровермахта завзе ли Курск за 3 дена, че да има нужда от изтласкване ?
170
8
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 часа
Ще го превземат Покровск бе, някъде към 2128 година
169
2
 
10
 
! Отговори
853 преди 2 часа
Хайде пак с укропитеци ни занимават.Колко пари и оръжие изпроси зелената гадина за аМериканските интереси в Украйна .Тръгнали да ми говорят горката Украйна.
168
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Алауидинов изтласка ли ВСУ от Курск?
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 162. В граничните застави. Големи победи на укровермахта. И не в Курск, а в Курска област. И сега кво ?
166
2
 
9
 
! Отговори
АзВечесъмте преди 2 часа
Прецакаха народа на Украйна е Това е цялата работа нито Демокрация нито просперитет ще видят хората но разбира се Целта е съвсем различна никой не мисли за народа тука се гонят някакви стратегически цели на други държави много прилича на нас положението. Преди малко гледах как украинците ги товарят от ресторанти молове и концерти като животни млади момчета да ги пращат на фронта да умират
165
2
 
7
 
! Отговори
до 156 ха ха ха преди 2 часа
Да ве, ама пък с големите евроГ заплати и леката инфлациика от 30%-40% торбичката на евроГеееца все по празна.
164
8
 
2
 
! Отговори
Какви победи бе преди 2 часа
Русия като значима глобална сила - войната в Украйна показва друга картина, 3 години руската армия боксува в Донбас..Относно НАТО та то се разшири с граничищи с Русия държави като Швеция Финландия Молдова. Контрола над медиите доведе до отразяване само на криминални хроники които показват една държава на ужасите. Икономическа стабилност и растеж в Русия донесоха 21% лихви на банките. Военно-политическа стратегия на Русия и затвори на практика пазара на оръжие
163
2
 
4
 
! Отговори
жужето еленски преди 2 часа
Ама той покровск и без това не е важен..
162
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Наборниците ги плениха в Курск!
161
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Чухте ли за Новия ред на Путин който ще бъде обявен на срещата на БРИКС в Казахстан? Тотална излагация. Всички го сравняват с Хитлер
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Ха ха ха 156. Коя разбита армия е без оръжие бе тя армията с наборните войници въобще не воюва.
159
0
 
1
 
! Отговори
До До Дежурния трол преди 2 часа
Той с един замах на пЕрото унищожава наред който народ или която държава не му харесва. Не го закачай да не унищожи с писане цялата Вселена и после да се чудим какво да правим без Вселена.
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"ако Русия превземе Покровск" ----- АКО? Абе големи оптимисти са тия хохали и отановци хихихи
157
2
 
8
 
! Отговори
ей, това е преди 2 часа
тази богата земя беше разпродадена на запада, и най-много на янките, затова тъпчат укрофашистите с оръжие, но.....това е исконна руска земя и кръчмаря прави сметката, а той е в кремъл и се казва В.В.Путин!
156
10
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 часа
Егати руските победи - разрушена икономика, заплати 600 долара, инфлация 18%, разбита армия без оръжие,
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Остава само да видим снимка на зеленския до табелата на Покровск, след което ще бъде обявен за нестратегически....
154
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вовата е разчел голямата победа за стогодишнината си!
153
0
 
2
 
! Отговори
До 150 преди 2 часа
Най-вече, защото такива като теб ги снасят :)