Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск

Засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев
19 окт 2024 07:30, Александър Попов
252
Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“,  

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани вчера в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев, жителите на Купянск се евакуират

При нанасянето на удари срещу Николаевска област руските войски все по-често насочват атаките си към обекти от енергийната инфраструктура, заяви началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който говори в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"Руснаците започнаха да атакуват по-активно критични структури в цялата Николаевска област. Вчера станахме свидетели на атаки с дорове, енергийните ни съоръжения бяха повредени, но бързо възстановихме електроснабдяването", каза Ким.

Що се отнася до масираното ракетно нападение през нощта на 15 октомври, началникът на областната военна администрация отбеляза, че работата по възстановяването продължава и за приключване на ремонта ще са необходими около две седмици.

Броят на ранените в град Николаев в резултат на масираната ракетна атака срещу града в ранните часове на 15 октомври нарасна до 23 души. Съобщава се за още един загинал цивилен. Щети са били нанесени както на инфраструктурен обект, така и на ресторант, пазар, павилиони, жилищни сгради и превозни средства. В сряда повече от 272 000 потребители на електроенергия в град Николаев и в цялата област останаха без ток заради авария в мрежата за високо напрежение, отбелязва Ройтерс.

На север, в украинската Харковска област, властите започнаха да евакуират жителите на град Купянск и няколко околни селища на фона на руско настъпление към стратегическия център в Североизточна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на Киев си върнаха Купянск шест месеца след превземането му от Русия в началото на инвазията през февруари 2022 г. Градът обаче става обект на все повече нападения, тъй като Москва засилва офанзивата си по протежение на обширния източен фронт.

Жители на Купянск, интервюирани от Ройтерс, съобщават за безсънни нощи под редовен руски обстрел в района на града, разположен на около 100 километра източно от втория по големина град в Украйна - Харков.

В някои части войските на Москва се намират на 4 км от границите на града, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов по-рано тази седмица в телевизионно предаване. Той съобщи, че е наредил евакуацията, тъй като постоянният руски обстрел е направил твърде труден ремонта на електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването на местно ниво. Вчера Синегубов заяви пред журналисти, че приоритет на властите е да се евакуира цялото цивилно население от левия бряг на река Оскол, което значи около 4000 души.

На юг руските войски напредват селище по селище в промишлената Донецка област и застрашат други ключови транзитни центрове, които снабдяват голяма част от украинските войски на източния фронт, отбелязва Ройтерс.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха по-рано, че са отблъснали тази нощ голяма руска атака с безпилотни летателни апарати, а президентът Володимир Зеленски призова западните съюзници за подкрепа, отбелязват Укринформ и Ройтерс.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че Русия е атакувала територията на Украйна със 136 щурмови дрона, от които 80 са били свалени. Рано тази сутрин около 10 от тях все още са били във въздушното пространство над централната част на Украйна, 44 са изчезнали от радарите, а два са навлезли във въздушното пространство на Беларус.

Зеленски призова чрез публикация в платформата "Екс" за "съвместен натиск върху Русия", след като вчера участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел.

"Трябва да действаме решително и единно, за да попречим на (руския президент) Владимир Путин да набере сила и да продължи да разпалва войната", написа украинският президент. "Само чрез съвместен натиск върху Русия, използвайки всички налични средства и инструменти, можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир възможно най-скоро", добави той.

Зеленски поиска допълнителни доставки на оръжия и оборудване, както и развиване на "способности за далечен обсег" за поразяване на цели дълбоко в територията на Русия, както и сключването на споразумения за финансова помощ за укрепване на украинската отбранителна промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
2
 
! Отговори
БИЛБО преди 55 секунди
ВОЙНАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ НЕРЕШЕНА! БИТКАТА НА 50-ТЕ АРМИИ ЩЕ Е ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В САЩ! ПОБЕДИТЕЛЯ ЩЕ РЕШИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА! ОТ БОТОКС ТЪ ПУТИН НИЩО НЕ ЗАВИСИ ДОРИ И УПОТРЕБАТА НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ОТ СТРАНА НА ТЪПОТЕРОРУСКАТА! НИЕ СМЕ ЗАДРУГАТА НИЕ СМЕ НАТО!
238
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
Колкото и да пръцка тук, този с едрия шрифт, Украйна си заминава.
237
0
 
0
 
! Отговори
Умен но Красив преди 1 минута
Сентенцията "... важното е и на Вутя да му е зле" е 100% измислена от русофил. Само извратен русофил иска и на съседа да му е зле, щото той е некадърен. Както се наблюдава и в момента, русофилите не искат да ходят в Русия, а искат да причинят Русия на другите. Искат, нас умните и красивите, да ни завлекат с тях в блатата и калищата от злоба, некадърност и безсилие (малкопишкие). Това е истината.
236
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
"Само ти не разбра,че да не харесваш нагли украинци няма нищо общо с русофилството,за това на" Само ти от панеленото гето не разбра, че тая опорка на пасольството не върви в България.
235
1
 
3
 
! Отговори
@222 преди 1 минута
До Притеснен не се притеснявай. Тероризмът винаги е бил губеща стратегия. Украинските професионални убийци ще затрият още няколко българи в допълнение към хилядите в Украйна и какво от това. Вече се коментира какво ще им се случи, ако англичаните разрешат на Зеленски да бие дълбоко в руска територия. Нещо много лошо. Те ще са един вид зловещо предупреждение за останалите 50 държави, които участват в конфликта.
234
0
 
4
 
! Отговори
До ада на Чебурашки преди 3 минути
Построили сме си къщи,ама не за нагли просяци от Уколандията
233
0
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 минути
СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ ОФЦЕТЕ НЕ !
232
1
 
2
 
! Отговори
До 229 Ада за преди 4 минути
Аз съм си построил бе льольо,а ти си ми в държавата да просиш така,че не се обяснявай
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Путинарко измисли тая тъпотия с фашизма и то даже не той ами колхозниците преди него са я ползвали също, като няма какво да измислят и ползват тая карта. Дори са я използвали като избиват един куп студенти в Будапеща. Ся, обаче Алексей Милчаков си е фашист колхозник, Имперский легион, Русич са си колхознически фашистки формирования пращани в Украйна да тормозят местното население. Та в голташка пРосия ако ше играем по тая карта с фашистите трябваше отдавна да са били нападнати за изкореняване
230
0
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 минути
До ПРЕДАТЕЛ ТЪПУТИН БАБИШ НЕ СТААШ И ЗА ТААШАК !
229
1
 
4
 
! Отговори
дедо поп преди 6 минути
Сашко много си се загрижил за българите в Одеса бе. Кога през 2014 г украиниците ги трепеха като ку1ета не ви пукаше. Сега сте много загрижени. Продажно племе сте журналистите
228
0
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 7 минути
И ТАКА ЗЕЛЕ ПАДА ОТ СЦЕНАТА ! КАЧВАТ ГО ПАК ПАДА ! КАЧВАТ ПАК ПАДА ! ШЕ СМЕНЯТ ЕВРЕЯ ! РЕШЕНО Е ! И БЕЗ ТВА Е НИКОИ ! МИ С ИЗТЕКАЛ СРОК Е АКО НЕ ЗНАИЕТЕ ! НА МАКС РИУТКА СА МУ КАЗАЛИ А НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВА ПОВИЧЕ ! НАТО ВРТНА ГАЗО И АЕ !
227
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 минути
Браво! Дано са унищожили много натовска техника и натовци!
226
3
 
3
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 7 минути
До 215. Л***хман, ти като построиш къща, после я разрушаваш ли? Невнятници, вие сте по-злобни дори и от самите руснаци. Храните се с човешкото страдание и разрушение на домовете на невинни. За вас и Белене е малко.
225
1
 
5
 
! Отговори
До 222 преди 8 минути
Да, ама нито тук е станало Укроландия нито пък тя е в ЕС
224
6
 
2
 
! Отговори
КОПЕЙКА преди 9 минути
ТЪПОТЕРОРУСКАТА ОЩЕ НЕ Е ИЗГУБИЛА ИМА ШАНС ПЛОНДИРА С ТУПЕ ДА СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА! НО АКО ТОВА НЕ СТАНЕ СБОГОМ НА РЕЖИМА В ТЪПОТЕРОРУСКАТА 100% ГАРАНТИРАНО!
223
0
 
4
 
! Отговори
Хари преди 9 минути
Големи мазохисти се оказаха украинците,наравно с нас българите Толкова сме последни,че вече няма нужда да се обръщаме назад!
222
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Kef za oligarhichnata orthodox carkva, umreli, pogrebenia, pitki, vino, molitvi, ikoni, pomeni, panahidi, nasledstva...biznesat varvi nagore...she ima oste zlatni bankovi kubenca i zlatni tejki gerdani...
221
0
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 11 минути
КОЗЯК ИЗПЯУШИ ЛЕГНА ПРДНА И ЗАСПА ! МОУ БЕЛО ВИ ДАВАТ У МАКДОНАЛЗ ЗА БРЕКФАС !
220
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Само с ракети град не се превзима...нещо почнаха да свършват орковете и викат на помощ кимчовци вече ама и те ще отидат zян на г200 мухахахаахах