Защо някои хора не могат да хванат COVID-19?

Откриха неочаквани имунни реакции
19 окт 2024 09:51, Александър Попов
23
Защо някои хора не могат да хванат COVID-19?
Снимка: Pixabay

Защо някои хора не се разболяха от COVID-19 по време на пандемията? Проучване на Имперския колеж в Лондон разкри начините, по които те избягват да се разболяват, съобщи Mirror.

Оказа се, че хората успяват да се противопоставят на болестта, която се причинява от вируса SARS-CoV-2, защото имат уникална имунна реакция. Тя им помага да избегнат инфекцията.

Изглежда, че локализираният имунен отговор в лигавицата на носа им позволява да идентифицират вируса на ранен етап и да му попречат да се утвърди и да предизвика инфекция.

В рамките на съвместното изследване, ръководено от Империал, са анализирани проби от изследваните лица преди и непосредствено след излагането им на вируса, за да се проучи подробно имунният им отговор.

При някои хора се наблюдават непознати досега имунни реакции, които им позволяват да устоят на продължителна вирусна инфекция. Това дава подробна представа за участващите клетъчни типове.

Изследователите твърдят, че британското проучване COVID-19 Human Challenge служи за най-изчерпателната до момента хронология на реакциите на организма при първото излагане на коронавируса или на което и да е друго инфекциозно заболяване. Професор Кристофър Чиу, ръководител на изследването, заяви:

„Тази изследователска програма продължава да предоставя уникални познания за това как имунната система ни предпазва от инфекции, които не могат да бъдат постигнати в други условия. Тези открития не само ще окажат важно въздействие върху разработването на интервенции от следващо поколение за SARS-CoV-2, но би трябвало да могат да се обобщават и за други бъдещи епидемии и пандемии“.

В рамките на проучването на 36 здрави възрастни доброволци е поставен вирусът SARS-CoV-2 през носа.

Изследователите са извършили подробно наблюдение на кръвта и лигавицата на носа на 16 доброволци. Те са проследили цялата инфекция, както и активността на имунните клетки преди самата инфекция. Някои хора веднага се изчистили от вируса, без да проявят типичния широко разпространен имунен отговор, а вместо това в носа им се появили фини, невиждани досега имунни реакции.

За разлика от тях, при шестте лица, развили трайна инфекция от COVID-19, се наблюдава бърз имунен отговор в кръвта, но по-бавен имунен отговор в носа. Това позволява на вируса да се установи там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: COVID-19
Още от Коронавирус
Повишение на случаите на COVID и грип в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Стига с тия Вируси!!! НИКЪДЕ в кондиките на ДЪРЖАВНИТЕ агенции на САЩ (FDA и CDC) НЕ СЕ СПОМЕНАВА "в***ксина". НАВСЯКЪДЕ, дори и в писанията на фарма производителите се говори за "experimental fluids". Тия статии тука са като все едно да твърдиш че ученик в пети клас е.... студент.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Русофиляци, яжте много Чесън срещу Путиновата болест и всички лабораторни военни вируси. Чесънът не ги лекува, но държи всички... и Путин, и лекарите, и сестрите със спринцофки, и военни на прилично разстояние от Вас!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Защо вирусите трябва да се пазят от нас, след като вируси не съществуват? Науката е дала името "Вирус" на "Генетичните Точки" намиращи се по повърхността на бактериите. При влизане на бактерията в устата, носа, стомаха, червата, тя с тия точици започва да произвежда Белтък с който да просъществува в нашето тяло и ако е лоша бактерия да прави инфламация! Така, че добре е винаги преди лягане да си хапнете истинско Българско Кисело Мляко и Добрите Бактерии в него да се Бият с недобрите!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Защото не гледа телевизия
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
до 15, според източната медицина болестта е в главата
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
здравият организъм изхвърля всякакъв вирус, съседите се разболяха тримата с дъщерята, а синът не, четох преди време, че някакъв лекар си инжектирал вируса на спин, искал да проследи болестта, след месеци си направил тест, никакъв вирус, организмът му го изхвърлил, Лидия Ковачева е в последния стадий на туберкулоза, но е изхвърли бацила чрез гладуване, а тогава туберкулозата е била нелечима, живя до 88 години
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
Щото имат 30 годишни ипотеки
15
1
 
8
 
! Отговори
бл преди 47 минути
Защото не знаят че има Ковид!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
"Ковид" беше най-леката настинка, която съм преболедувал някога.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
Не се разболяват щото са пили," чайчета Мангър"...И като се разболеят, казват че било това грип... Добре, че бая се изчистиха..А може и белина да са пили...
12
13
 
4
 
! Отговори
do if преди 59 минути
Защото са се ваксинирали и затова не ги хваща. Ама на moron какво да му обясняваш, като разбира от всичко? Жалко за измрелите.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хваща ги вируса защото са обездвижени.,, в затворини помещения. Живота им минава в търсене на леки доходи , шашми и измами.Работили в гората и по полето . Вируса не ги открива.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Как да хванеш нещо, дето го няма? Трябва да си факир.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз не се разболях, но навремето до 8ми клас все грип и гърло, после почнах спорта, в 4ти и 5ти клас също спортувах и не се разболявах
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Медиите в съюз със СЗО са най- големият враг на здравето на хората. Пазете се и не вярвайте. Знам, че не вярвате, но има умствено ограничени, които все пак са хора. Дано да са смлели след толкова години, че ги превърнаха в бели експериментални мишлета.
7
14
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 час
Защото са ваксинирани.
6
3
 
1
 
! Отговори
Нури преди 1 час
До Анонимен Факт
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Единици са хората, които не хващат Ковид, по- скоро е поради някаква аномалия на организма. Да му мислят другите!
4
2
 
2
 
! Отговори
Мисирешка работа преди 1 час
Защото всички кянкащи са глупави
3
5
 
17
 
! Отговори
НЕизследовател! преди 1 час
Не се разболяха онези, които имат нещо между ушите и не си правеха безумните тестове, показващо нещоси!Айде стига с тая притопляна манджа, вируси има всякакви, разумът напоследък напуска много хора