Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания

Доналд Тръмп има изчерпателна програма
25 окт 2024 20:12, Гергана Попова
60
Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителят на режима в Киев Владимир Зеленски може да се съгласи на преговори с Русия при техните условия, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп стане новият президент на Съединените щати, пише швейцарското издание NZZ.

Още по темата
Според статията Тръмп има обширен дневен ред, на върха на който е конфликтът в Украйна. Преди това бившият президент на САЩ многократно е заявявал, че има план за прекратяване на военните действия в Украйна, който е готов да изпълни, когато заеме поста глава на американската държава.

Доналд Тръмп има изчерпателна програма. Външната политика е само една от многото точки. И не Китай или Близкият изток е на върха, а Европа: войната в Украйна.

Тръмп е антивоенен президент. Неговият екип се съгласи на споразумение с талибаните в Доха през февруари 2020 г. за прекратяване на дългото военно участие на Америка в Афганистан - нещо, което Обама вече искаше, но не успя да постигне.

Байдън по същество възприе плановете на Тръмп за изтегляне от Афганистан, въпреки че беше предвидимо, че тогава подкрепяното от САЩ правителство ще падне и талибаните ще поемат властта.
За Тръмп, бизнесмена и артиста, логиката, според която функционира международният ред, не е предимно военна, а икономическа.

Според Тръмп светът е организиран от държави, които са или мощни и имат силни лидери, или са слаби. Слабите трябва да се подчиняват, да отдават почит на силните, а силните просто правят каквото си искат. Държавите организират своите интереси чрез споразумения, подобно на това, което правят компаниите.

Байдън е слаб лидер за Тръмп, но Путин, Си или севернокорейският лидер Ким Чен Ун са силни за него и затова са интересни партньори за споразумения, в които се договарят икономически и политически предимства, разграничават се зони на контрол и се избягват конфликти.

През септември Тръмп каза в телевизионния дебат с Камала Харис, че ако бъде избран, ще сложи край на войната в Украйна, преди да стане президент. След това той ще „разговаря с единия и другия“ и ще ги събере. Той познава добре Зеленски и Путин и поддържа добри отношения и с двамата. Те го уважаваха: Тръмп – но не и Байдън.
Ако Тръмп спечели, той може бързо да приложи тези идеи.

Стратегията на Запада, която се следва почти три години и е проектирана от екипа на Байдън в Белия дом, е в руини. Украйна не беше поставена в позиция на сила, както беше предвидено.

При този сценарий перспективите на Украйна са мрачни. Нивото на сигурност, което би било необходимо, за да се върнат украинските бежанци обратно в страната им и да се привлекат инвестиции, не съществува. В Украйна избухва огромен спор между лагера на Зеленски и неговите критици, страната е разделена и са насрочени нови избори. Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания.

От своя страна Русия в момента се придържа към споразуменията за прекратяване на огъня. В Москва първо искат да изчакат да видят дали задната Украйна няма да рухне сама и така да попадне в скута на Русия. В същото време продължават огромните инвестиции в руските въоръжени сили и се извършва подготовка за следващата военна кампания.

Подобен сценарий би изправил европейците пред огромни предизвикателства. Те дори нямат място на масата, когато става въпрос за основните им интереси в областта на сигурността. Те могат само да се надяват Тръмп да не бъде избран или ако бъде избран, да поеме по различен път, казва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
Година след смъртта му Пригожин е легенда в Китай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Малоумно преди 3 часа
34
37
8
 
5
 
! Отговори
Факти преди 3 часа
Един долар е вече 96 рубли.....каквото и да говорите и пишете....преди войната бе едно , а сега.....но всичко върви по план....нато до Петербург, Украйна става най силната армия в Европа и никой там не иска руснаци....няма хляб, и сол , а омраза и миротворци..
36
14
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 часа
Русия води тотален геноцид над украинския народ унищожавайки икономика и държава, прогонвайки и убивайки милиони украинци!Западът засега не ще да се изправи в тотален сблъсък с руските шовинисти, опасявайки се от ядрен конфликт!Слава на украински народ, който не иска да робува на кремълските сатрапи и не иска някой друг да решава неговата съдба и на децата му!Слава на такива герои , които са готови да жертват живота си за доброто ба своя народ и бъдещето му!Слава на украинските герои!Кармак!ЦРУ!
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Просто не мога да повярвам как сте се престрашили да излезете от либерастия наратив и да публикувате смислена статия. И то преди още Тръмп да е спечелил изборите. Смело. Да не повярва човек, че чете нещо разумно, а не поредните либерастки лъжи и фантазии.
34
2
 
8
 
! Отговори
иван вазов преди 3 часа
кат русия няма втора, тъй велика на света, тя е нашата опора, тя е нашта висота.
33
0
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 3 часа
в отговор на заглавието - всичко е направено от господата джентълмени от острова, които вече им казваме господата ***! тиняци! много хора, природа и Земята страда от тези колонизатори!! където са минали - всичко са унищожили! кажете ми в бритиш музея какво има само...! пропаганда тече много! жалко за невежите! wag the dog - е това е филма който може да Ви покаже, драги читатели, истината в днешно време!
32
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Запада създаде Путинщайн!
31
3
 
5
 
! Отговори
Паралел преди 3 часа
Днес гледах кадри с корейски войници!Изглеждаха много интелигентни!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Е;итът на Украйна го направи не може да се зъбиш на руската мечка и да ти се размине.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Четете долнопробна руска пропаганда,маскирана като "швейцарско "издание.Всички се прекланят пред Путин и Кимчо.Слава на Сатрапите и масовите убийци!Слава!А , че Путин бере душа,а Си му го завира-нито дума...
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
1рубла,колко вона е?
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русия ще остане само с Менделеевата таблица!Оригинала!
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сега като дойдат корейските самоубийци на Кимчо, ще видите как фашиссстките лekeнца бандеровски на зеленсккия нарКАман, ще се молят на полша за политическо убежище!!!!
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Лукашенко защо не иска в РФ?
24
7
 
1
 
! Отговори
Фродо преди 3 часа
МОРДОР ЩЕ ИЗГОРИ ЗАДРУГАТА ЩЕ ПОБЕДИ
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
22,какво те грее?
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Украйна е пътник, това трябва да ви е ясно вече.
21
5
 
0
 
! Отговори
Zоро преди 3 часа
Путин е новия Хари Потър,властелина на пръстените!
20
10
 
1
 
! Отговори
Горките американци преди 3 часа
Ще им стане за втори път президент човекът, който обеща преди две седмици да докара в Калифорния вода от реките в северозападните щати. Само дето никой още не е прокопал необходимите канали за такава фантасмагория. Ей така ще решава и проблемите в света. Същият, който разправяше, че с дебелака Ким си разменяли "красиви писма" и се "влюбили един в друг". Мале-е, спрете Земята, искам да сляза...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ким има рядката възможност да влезне в Москва на бял кон(коза)!И с ядрено не могат да го плашат!