Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания

Доналд Тръмп има изчерпателна програма
25 окт 2024 20:12, Гергана Попова
60
Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителят на режима в Киев Владимир Зеленски може да се съгласи на преговори с Русия при техните условия, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп стане новият президент на Съединените щати, пише швейцарското издание NZZ.

Още по темата
Според статията Тръмп има обширен дневен ред, на върха на който е конфликтът в Украйна. Преди това бившият президент на САЩ многократно е заявявал, че има план за прекратяване на военните действия в Украйна, който е готов да изпълни, когато заеме поста глава на американската държава.

Доналд Тръмп има изчерпателна програма. Външната политика е само една от многото точки. И не Китай или Близкият изток е на върха, а Европа: войната в Украйна.

Тръмп е антивоенен президент. Неговият екип се съгласи на споразумение с талибаните в Доха през февруари 2020 г. за прекратяване на дългото военно участие на Америка в Афганистан - нещо, което Обама вече искаше, но не успя да постигне.

Байдън по същество възприе плановете на Тръмп за изтегляне от Афганистан, въпреки че беше предвидимо, че тогава подкрепяното от САЩ правителство ще падне и талибаните ще поемат властта.
За Тръмп, бизнесмена и артиста, логиката, според която функционира международният ред, не е предимно военна, а икономическа.

Според Тръмп светът е организиран от държави, които са или мощни и имат силни лидери, или са слаби. Слабите трябва да се подчиняват, да отдават почит на силните, а силните просто правят каквото си искат. Държавите организират своите интереси чрез споразумения, подобно на това, което правят компаниите.

Байдън е слаб лидер за Тръмп, но Путин, Си или севернокорейският лидер Ким Чен Ун са силни за него и затова са интересни партньори за споразумения, в които се договарят икономически и политически предимства, разграничават се зони на контрол и се избягват конфликти.

През септември Тръмп каза в телевизионния дебат с Камала Харис, че ако бъде избран, ще сложи край на войната в Украйна, преди да стане президент. След това той ще „разговаря с единия и другия“ и ще ги събере. Той познава добре Зеленски и Путин и поддържа добри отношения и с двамата. Те го уважаваха: Тръмп – но не и Байдън.
Ако Тръмп спечели, той може бързо да приложи тези идеи.

Стратегията на Запада, която се следва почти три години и е проектирана от екипа на Байдън в Белия дом, е в руини. Украйна не беше поставена в позиция на сила, както беше предвидено.

При този сценарий перспективите на Украйна са мрачни. Нивото на сигурност, което би било необходимо, за да се върнат украинските бежанци обратно в страната им и да се привлекат инвестиции, не съществува. В Украйна избухва огромен спор между лагера на Зеленски и неговите критици, страната е разделена и са насрочени нови избори. Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания.

От своя страна Русия в момента се придържа към споразуменията за прекратяване на огъня. В Москва първо искат да изчакат да видят дали задната Украйна няма да рухне сама и така да попадне в скута на Русия. В същото време продължават огромните инвестиции в руските въоръжени сили и се извършва подготовка за следващата военна кампания.

Подобен сценарий би изправил европейците пред огромни предизвикателства. Те дори нямат място на масата, когато става въпрос за основните им интереси в областта на сигурността. Те могат само да се надяват Тръмп да не бъде избран или ако бъде избран, да поеме по различен път, казва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
Година след смъртта му Пригожин е легенда в Китай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Кошмапът на войнолюбците е Тръмп да стане президент и да прекрати войната.
17
9
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 часа
Рублата как е днес хора? Ще ядем ли днес?
16
2
 
11
 
! Отговори
Нено преди 4 часа
Защо подценявате толкова много родната ни политическа иззмеет? Да чухте нещо по онова общо дело? Какво правим със 100 000 г***зари от Украйна на наша територия? Ще чакаме Тръмп!Европейски поддлогги на родната ни територия!
15
3
 
7
 
! Отговори
До да де преди 4 часа
На Галъп ли?
14
4
 
19
 
! Отговори
Путин е Велик преди 4 часа
Запада - Цвиили на Умрело - ЮдеюМасонЛихварската Система на Печатарство - Свършва! ЕС - по Половин Шепа Ориз - Дарени от БРИКС като Хуманитарна Помощ - ще е Менюто на ЕвроАтлантите!!
13
7
 
5
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 4 часа
При Рейгън да кажеш че Русия е по-силна завършваше със смърт. И Кенеди си замина така през 60те.
12
8
 
6
 
! Отговори
Да де преди 4 часа
Ама има едно "АКО" . Преди час излязоха новите социологически проучвания които дават преднина на Харис. На изборите през 2020 социолозите посочила Байдън кото победител и бяха прави.
11
3
 
9
 
! Отговори
Нено преди 4 часа
Защо подценявате толкова много родната ни политическа уззмеет? Да чухте нещо по онова общо дело? Какво правим със 100 000 гъзари от Украйна на наша територия? Ще чакаме Тръмп!Европейски *** на родната ни територия!
10
14
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 часа
Тоз смешния кой въобще го бръсне за cлuва? Европа си има ресурси, ще си довърши войната. И Русията ще я довършим. Както РЦБ каза, имали пари за няколко месеца. Гладът вече е в Русия.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
И като се събития някоя сутрин Тръмп,ще види Путин в Белия дом!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Под ръководството на ФАЩ усраааайна вече е ЧАО, а ако ес и българските продддажници пращат още милиони и милиарди на зеленскииия евверейски наркАманн, то с Европа и с България е свършено. Краввварите тикат света към ТСВ.... ТСВ на чужд континент - това им е любимото... Хем ВПК-то им да генерира трилиони долари печалба, хем да дават НОВИ заеми на разрушена Европа,както направиха с план "Маршал" в Европа след ВСВ!!!!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Ръководителят на режима в Киев Владимир Зеленски може да се съгласи на преговори с Русия при техните условия, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп стане новият президент на Съединените щати"...................И ако евpouдuотuте имат поне малко мозък в главите за да не издънят целия бюджет на съюза за загубената кауза след като бай Доньо врътне кранчето.
6
12
 
2
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛКА ТЪПУТИН преди 4 часа
БЕЛАРУС Е МОЙ! УКРАЙНА Е МОЯ! МОЛДОВА Е МОЯ! МОМЕ МОМЕ МОЕ ВСИЧКОТО ЗЕМЯ Е МОЕ :D
5
4
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 4 часа
Този само едно забрави да каже - Европа е мишената,а не Украйна!
4
4
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 4 часа
Този само едно забрави да каже - Европа е мишената,а не Украйна!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Нищо им няма. Ще направят един "майдан" и пак ще доди светлото бъдеще. Ако има и курабийки...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Путин е ШЕФА. Каквото каже той, това ще стае.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 4 часа
Не-Русия, а СВАЩ и юдехазарите в Покрайна и САЩ са превърнали Украйна в БОЙНО ПОЛЕ с/у Русия.