Нефтът е дошъл от Космоса?

Откриха сложни органични съединения в звездното пространство
28 окт 2011 12:50,
11
Нефтът е дошъл от Космоса?
Изображение: NASA

Учени от университета в Хонконг разгадаха особеностите на неидентифицирано инфрачервено излъчване, което „тормози“ астрофизиците в продължение на 20 години. Тези детайли се наблюдават при излъчване от звезди, идващо от междузвездното вещество в Млечния път и в други галактики. Сега учените са успели да определят загадъчните съединения и обясниха произхода им.

С помощта на два космически инфрачервени телескопи астрономите анализирали праха, който се образува при взрива на нови звезди, и детайлно разшифровали излъчването, идващо от раждащата се звезда, съобщи BBC News. В откритите съединения има кислород, азот и сяра.

Изяснено е, че звездите произвеждат такива вещества за броени седмици и ги изхвърлят в звездното пространство. По сложност веществата приличат на съединенията, които може да се намерят в нефта. А в момента е известно ,че нефтът е продукт на дълбочинна преработка на остатъци от животински организми. Анализираният звезден прах напомня сложната структура, открита в комети, метеорити е на повърхността на някои спътници (като Титан например).Това подкрепя предположението, че именно звездите и планетните мъглявини произвеждат тези сложни съединения  и обогатяват с тях звездното пространство.

Веществата са били наследени и от Слънчевата система, тъй като кометите и метеоритите са останки от епохата й на формиране. По време на „бомбардирането“ на планетите веществата са попадали на повърхността им. Възможно е именно това „обогатяване“ да е донесло на Земята изходните съставки, от които планетата ни е конструирала първите живи организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Космоснефт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Той титан винаги си е бил спътник(луна).
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ти да не си го повишил в планета?:)
9
3
 
3
 
! Отговори
Брей! преди 12 години
Разжалвахте Титан до спътник! Юпитер се смее...
8
0
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Такова животно нема!
7
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Нефтът е дошъл от космоса и обратно!
6
9
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
простотии - нефта е образуван при затрупването на животни и растения от големи колечества скални маси при потопа - ей това е. Колкото и лъжливи теории да си измислят друг отговор няма да получат.
5
1
 
6
 
! Отговори
шел преди 12 години
Какво ли не прави журналистът, за да сътвори "новина".Какъв космически нефт ви ги? На Луната що няма?Като преписвате и търсите сензация във всяко нещо, стигате до *** журналистически измишльотини.
4
3
 
4
 
! Отговори
Питащият преди 12 години
Нищо ново не са открили защото когато една звезда се взриви в космоса се изхвърля какво ли не, цялата Менделеева таблица. В зависимост коя реколта е звездата, колко голяма и т.н. съставът е различен, съотношенията са различни. Нашето слънце вероятно е втора реколта звезда и в първичният облак е имало всичко включително и въглеводороди.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В оригиналната новина никъде не се споменава че "нефтът е дошъл от космоса".Става дума за първоначалните органични съединения от които се е формирал живота.Но то така или иначе абсолютно всички химични елементи са произведени от звездите, така че какво точно се опитвате да ни кажете с тази зле преведена новина???
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ц-ц-ц-ц-цъъ
1
0
 
4
 
! Отговори
ui преди 12 години
***