Тестват ваксината срещу рак на белия дроб

Според лекарите тя има “революционен потенциал”
23 авг 2024 11:56, Инна Ангелова
30
Тестват ваксината срещу рак на белия дроб
Снимка: Pixabay

Лекари започват тестване на ваксина срещу рак на белия дроб. Ваксината е базирана на мРНК, а лекарите са обнадеждени, че тя има “революционен потенциал” да спаси хиляди животи, съобщава The Guardian.

Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак в света, като всяка година причинява около 1,8 млн. смъртни случая. Процентът на преживяемост при хората с напреднали форми на заболяването, при които туморите са се разпространили, е особено нисък. Сега експертите тестват нова инжекция, която насочва организма към издирване и унищожаване на раковите клетки, а след това ги предпазва от завръщане. Известна като BNT116 и произведена от BioNTech, ваксината е предназначена за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКБД) - най-разпространената форма на заболяването.

Клиничното изпитване от фаза 1, първото изследване на BNT116 при хора, започна в 34 изследователски обекта в 7 държави: Великобритания, САЩ, Германия, Унгария, Полша, Испания и Турция. В Обединеното кралство има шест обекта, разположени в Англия и Уелс, като първият пациент в Обединеното кралство, получи първата си доза тази седмица.

Общо около 130 пациенти - от ранни стадии преди операция или лъчетерапия, до късни стадии на заболяването или рецидивиращ рак - ще бъдат включени да получат ваксината заедно с имунотерапия. Около 20 от тях ще бъдат от Обединеното кралство.

Убождането използва месинджър РНК (мРНК), подобно на ваксините Ковид-19, и действа, като представя на имунната система туморни маркери от НДКБК, за да стимулира организма да се бори с раковите клетки, изразяващи тези маркери. Основната цел на ваксината е да се засили имунният отговор на човека срещу рака, като здравите клетки остават незасегнати, за разлика от химиотерапията.

“Сега навлизаме в тази много вълнуваща нова ера на клинични изпитвания на имунотерапия, базирана на мРНК, за изследване на лечението на рака на белия дроб“, казва проф. Сиоу Минг Лий, консултант по медицинска онкология в болниците на University College London hospitals NHS foundation trust, UCLH, който ръководи изпитването в Обединеното кралство.

“Лесно е да се достави и може да се изберат специфични антигени в раковата клетка, след което да се насочат към тях. Тази технология е следващата голяма фаза на лечението на рака“, добави Лий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Наука
По три копия на спомен прави мозъка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
do 27 преди 2 седмици
До Алтерниращ веганист: Много хора си, мои познати, си заминаха млади и здрави от това МРНА, така че каквите и цифри и стъкмистики да ми поднесеш, фактите са си факти. Това не е ваксина, това е екперимент с човечеството и виновните трябва да бъдат *** и изгорени на клада, защото са сатанисти. МИслиш, че с войната в Украйна и внезапния край на кромид, забравихме за злодеятнията им. Ще има страшен съд за тези които пуснаха вируса, а след това и бъркочите.
27
1
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 2 седмици
Още като видях заглавието бях сигурен че ще намеря коментари от български просветлени които ЗНАЯТ ФАКТ!ите за фазера, кромида, пЛандемията, подмяната ендекато, нанитите, рептилите... Интелигентния БЪЛГАРИН скача на бой като чуе за мРНК.
26
1
 
1
 
! Отговори
мен преди 2 седмици
До до 24Защото така ще докаже на всички че рака е конспирация на фарма мафията и може да се лекува лесно със силата на мисълта. Какво по хубаво от това за човечеството?
25
0
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 2 седмици
Защо пък ще пожелаваш на някой да се разболее? Що за изродщина е това?
24
5
 
0
 
! Отговори
мен преди 2 седмици
До ЯгуарПожелавам ти след като е толкова логично, да се разболееш от рак и да се оправиш с пренастройка на мисленето !
23
6
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 2 седмици
Ами ще те хване рак, ако преди това си експериментирал с днк-то си на организма и си си набил бъркоча на пфайзер.
22
6
 
8
 
! Отговори
Ягуар преди 2 седмици
Глупости и нови пари за фармамафията! Ракът представлява, производство на грешни протенини от клетките, а това е причинено от самия човек, заради допуснатия стрес! Това не е някакъв грип, да му сложиш една ваксина и айде! Това нещо се оправя само с правилно мислене и нова настройка на подсъзнанието! Всякакви опити за ваксини срещу рак са все едно да се пазим от комари със реактивна артилерия!
21
3
 
10
 
! Отговори
do 20 преди 2 седмици
Като те налази туморът, ще биеш не, ами хоро ще играеш. Всички сте много смели, докато сте млади, прави и глупави...
20
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 2 седмици
До до 17. Е аз такава ваксина, дето трябва да си я набиеш 3 пъти през 6 месеца не познавам. Експериментална била, - ти да не си опитно зайче, та да си я набиеш? Каква математика, какви 5 лева?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 18. хАХА. Ха на бас , че ваксината осакати повече хора. А м/у другото колко уж ваксинирани умряха?
18
8
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 2 седмици
А 40 хиляди умряха неваксинирани, но болният ти мозък от математика не разбира. Апропо, имунотерапията не е превантивна, за да си я шибнеш по желание. Прилага се само при доказани случаи в експериментални проучвания, и докато мине от фаза 1 до протоколна употреба ще минат поне десет години.
17
5
 
5
 
! Отговори
do 12 преди 2 седмици
Ами много набоцкани умряха на място, удар, емболия, инфаркт - млади, здрави, ама послушаха тв учените и се набоцкаха с еликсира. Ти може да тичаш да си шибнеш още една кови ваксинка, за по-сигурно
16
1
 
4
 
! Отговори
Ъмх преди 2 седмици
Абе ти пафкай като комин, после мисли за ваксини и лечение... Няма нещо с повече "революционен потенциал" от превенцията, но малоумният ни народ е над тия неща.
15
6
 
10
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 седмици
И най-големите антиваксъри като видят зора лягат и казват докторе инжектирай ме с каквото искаш само ме излекувай.
14
0
 
2
 
! Отговори
G.I. Joe преди 2 седмици
А за дребноклетъчен няма никакво лечение?
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само дето ще се"окаже", че не предпазва от развитие на рак, а го "караш по-леко". И трябва да боцаш "бустар" на всеки няколко месеца. И ще струва хиляди долари за доза, и държавата ще купува хиляди дози за да боцка "застрашените". Там ще изтичат милиони и милиони ежегодно. А за децата ще събирате капачки
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бъди гордо конспи - yмри неваксиниран!
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
:))) Напомня ми на рекламата за Paracetamol: понеже всичко ни е ок - да сменим името на paracetaMax. Та и тук koviT / рак на белия дроб
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ooo, защо пробутват пак "ваксини" на най-изстрадалия, интелигентен и непримирим народ във вселената? Те са лоши, създадени от лоши учени, произвеждани от лоши фарма компании и обслужващи рептило-илюминато-масонските КУКЛОВОДИ, които целят НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА. Точно както всяка терапия, с която разполагаме в наши дни и благодарение на които десетки милиони хора живеят.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ъхъ, тя и ваксината им за Ковид имаше революционен потенциал ... после се оказа че дори не е ваксина