Учени възпроизведоха в ускорител най-тежката антиматерия

В съвременната физика материя и антиматерия са симетрични
23 авг 2024 07:25, Инна Ангелова
13
Учени възпроизведоха в ускорител най-тежката антиматерия
Снимка: Pixabay

Учени възпроизведоха в колайдер най-тежкото ядро от антиматерия, наблюдавано досега, което е революционна стъпка напред в изследванията в тази област. Експериментът е бил проведен в САЩ от международен екип под ръководството на изследователи от китайския Институт по съвременна физика (ИСФ).

За наблюдението е използван ускорител на насрещни снопове от тежки йони. Откритият антихиперводород-4 е най-тежката хиперядрена антиматерия, регистрирана досега. Изследването е публикувано в последния брой на академичното списание Nature.

B пpиpoдaтa ядpaтa нa aтoмитe ce cъcтoят oт пpoтoни и нeyтpoни. С експериментална цел обаче мoжe дa се “нaпpaви“ и нeщo, нapeчeнo “xипepядpo“, в ĸoeтo eдин oт нeyтpoнитe e зaмeнeн c xипepoн - мaлĸo пo-тeжĸa вepcия нa нeyтpoнa. Наблюдаваното за пръв път хиперядро на водород се състои от антипротон, два антинеутрона и един анти-ламбда хиперон.

Съвременната физика приема, че свойствата на материята и антиматерията са симетрични и че при Големия взрив са съществували равни количества материя и антиматерия. За щастие, някакъв мистериозен физически механизъм е довел до лека асиметрия в ранната Вселена. След анихилацията на по-голямата част от материята и антиматерията, оцеляла приблизително една на десет милиарда частици материя, която формирала света на материята, който виждаме днес, обясняват учените.

“Какво е причинило разликата в количествата на материята и антиматерията във Вселената? За да отговорим на този въпрос, важен подход е да създадем нова антиматерия в лаборатория и да изследваме нейните свойства“, казва Цю Хао от ИСФ.

В днешния свят, доминиран от материята, антиматерията се среща изключително рядко, тъй като лесно анихилира със заобикалящата я материя. Ядра и хиперядра на антиматерията се произвеждат още по-трудно. Откакто учените са предсказали съществуването на антиматерия през 1928 г., са открити само шест вида антиматерийни (хипер)ядра, обяснява Цю.

“След като анализирахме експерименталните данни от приблизително 6,6 милиарда сблъсъка на тежки йони, реконструирахме антихиперводород-4 от неговите продукти на разпад“, казва У Цзюнлин, докторант в ИСФ.

Изследователите също така са измерили продължителността на живота на антихиперводород-4 и не са открили съществена разлика от тази на съответстващата му частица хиперводород-4, което допълнително потвърждава симетрията между свойствата на материята и антиматерията. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Наука
Екосистемите на Антарктида са застрашени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господ съществува само в кривата ти главица, аминарче.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господ си прави майтап с учЕните и неверниците! Ще минат десетина години, и всеки един от нас ще се изправи пред Божия съд, за да получи каквото е заслужил, и каквото е отработил за Божието дело!
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А каде е Господ тука?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-накрая да прочеа нещо смислено в тоя сайт, освен дежурната пропаганда.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде са конспираторите да ни кажат как това се прави, за да ни подчинят рептилите, глобалистите, юдеомасоните.... Те, милите, разбират от всичко и оправят света докато карат таксито/тира/мотокара.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прости сте, и затова от България нищо не става.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия другаре учени като нищо ше напраят некоя черна дупка дето ше паднеме резко и напреко у нея!
5
1
 
10
 
! Отговори
Тошко преди 2 седмици
В Мездра на пазара, третата сергия отляво, една жена продава антиматерия. Тегли ти колкото искаш, плащаш и си я взимаш.
4
4
 
0
 
! Отговори
G. I. Joe преди 2 седмици
И колко тежи? Няма да тежи повече от един тон.
3
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хаха материя и антиматерия - смех. Просто видимо и невидимо за човешкото око. Материята се превръща в антиматерия и обратното. Всичко е трансформация на едно безкрайно поле. Гравитацията е разреждане на това поле и превръщането и във видима за нас материя. След което следва зареждане и превръщането на материя в т.н. спейс. Материя и космос не съществуват едновременно
2
8
 
4
 
! Отговори
Тежък анти мат' преди 2 седмици
Американския учен Цзюн Лин, най-вероятно е китаец.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А един мармот увива шоколада!