Подписка пред парламента, митинг до президентството

Протестите в София започнаха, ромски студенти раздават цветя
Обновена: 1 окт 2011 13:11 | 1 окт 2011 12:49,
211
Подписка пред парламента, митинг до президентството
Протестът на ВМРО пред Народното събрание. Снимка: БТА

В София започнаха протестите, провокирани от събитията в Катуница, където на 23 септември бе убит 19-годишният Ангел Петров. Убийството предизвика недоволството на съселяните му срещу фамилията на Кирил Рашков, който според местните е отговорен за смъртта на момчето. Последваха масови протести в цялата страна.

Днес ВМРО започна подписка против „държавното нехайство срещу циганската престъпност“. Акцията започна пред Народното събрание, където ще бъде внесена след три месеца. Там се събраха под 100 души.

От партията казват, че инициативата им е планирана отдавна и не е провокирана от събитията в Катуница. Според организаторите те са поискали разрешение за днешното събитие още на 12 септември.

ВМРО са категорични, че държавата трябва да върши работата си, а не да бъде пасивен наблюдател. Сред исканията им са държавата да дава помощи за до три деца и ромските гета да бъдат съборени.

Още по темата

Полицейското присъствие пред сградата на Народното събрание е засилено.

Полиция е струпана и при сградата на БНБ, където започна митингът на „Атака“.

Партията настоява датата 23 септември да бъде определена за „ден за жертвите и пострадалите от циганската престъпност“, каза депутатът Десислав Чуколов преди началото на митинга.

Той изтъкна, че проблемите се решават от Народното събрание, Министерския съвет и президентската институция, а не „когато се ходи популистки в Катуница, както го направиха Бойко Борисов и Георги Първанов“.

От „Атака“ искат въвеждане на смъртно наказание за жестоките убийства, строги правила за адресната регистрация, закон за създаване на доброволни отряди, защита на собствеността и селскостопанската продукция, разваляне на незаконните гета и незабавно отнемане на имуществото „на всички цигански барони“.

Повечето от присъстващите носят черни тениски с надпис „Не искам да живея в циганска държава“. С автобуси от провинцията пристигат и симпатизанти на партията от страната.

Непосредствено до парадния вход на президентството пристигна автобус със служители на реда, оборудвани с различни средства за защита при противообществени прояви.

Очаква се митингът на „Атака“ да продължи и по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който започва в 14,00 часа.

На фона на протестите в столицата при НДК се събраха студенти от ромски произход, които раздават карамфили и бележки с различни послания на минувачите. Насроченият за днес ромски парад на гордостта бе отменен, но в няколко града в страната все пак ще се проведат различни инициативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
ами ако тия пари с които е купена колата ги е изкарала дъщеря ти като *** докато си мислиш че мие чинии в германия си е гордост..
18
10
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
ще ви докато *** и докато вашите дечица пукнат - и аз ще ви кажа защо - защото за сте създадени ...........
17
1
 
10
 
! Отговори
бТВ фентъзи преди 12 години
Та като стана въпрос за роми - навън е слънчево РОМСКО лято и ТАНЦУВАЩИ мечки кръшно вият снаги хехехеххе :))
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фокус нюз: София. Българската столица ще потъне в *** и зловоние, ако бъдат допуснати провокации по отношение на *** население в София по време на масовите протестни акции срещу ***, започващи днес, предупреди лидерът на ромската общност в България Цветелин Кънчев, предаде РИА Новости.Ако има ескалиране на напрежението в събота в София по отношение на ***, обещавам, че до следващата седмица целият град ще бъде в *** и зловония, заплаши Кънчев.Лидерът поясни, че *** население в София работи основно като чистачи на *** и обслужващ персонал. Никой няма да почиства, защото това правят нашите хора. И следващата седмица в случай на насилие срещу ***, няма да ги пусна на работа, поясни Кънчев. По думите му ако това се случи, ще видите какво ще се случи с красавицата София.Няма страшно! Футболните фен клубове и другите протестиращи будни българи ще се организират в доброволни дружинки да чистят и да извозват *** от София.
15
1
 
7
 
! Отговори
до :) преди 12 години
Ае ***, протеста е от 14ч! Тези, за които става дума в статията са на ВМРО. Чети преди да се изказваш неподготвен.
14
6
 
12
 
! Отговори
електорат преди 12 години
Има много свестни *** , но повечето са за кладата!!!!
13
6
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 12 години
Карамфилите не се ли дават на погребения тези ***,какво искат да ни кажат със тях?
12
8
 
16
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
А от къде са откраднали цветята?
11
13
 
10
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Този *** със знамето, може ли поне да си махне фанелката "Словакия".Аман от чуждопоклонници, с претенции за патриоти!!!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 7: А, паленето на автомобили за юнашки подвиг ли го имат "феновете" ?
9
19
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
ko стана бе комедианти -Там се събраха под 100 души. де ви *** и майката форумска тука - лахте в4ера че и оня ден-че одиме че одиме - ми отидохте -***.....
8
18
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Като минувач и Сергей Станишев получил карамфил и бележка с послание от ***, ромски студент:"Да ти го начукам мръсно ***!"... - Много ще ви бъда благодарен... - отвърнал Станишев...
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мозилата като напиша "ромски" и ми го подчертава за грешна, с *** няма проблеми:)
6
1
 
22
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Ама пък и *** са извадили късмет с държава !!!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цуци трябваше още на сутринта да е на место.Какво правят тям боце и гоце..!? Защо тоя *** не е бил следен след толкова много жалби от жителите,заради *** електора ли..? Да се забрани на *** да гласуват ако нямат средно образование.Болен е пълен психясал въздухар,лъжец,комунистическа ***...Да каже той какво направи и кой му сви часовника..ДО ЕДИН НА ВЪН.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социалната мрежа Фейсбук цензурира за разпространяването на антиромски лозунги и изказвания във връзка с масовите протести в България, заяви за РИА "Новости" заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков."Мениджмънтът на Фейсбук въведе ограничения за расистките, радикалните и антиромските изявления и лозунги", заяви Вучков. Той подчерта, че това е станало без участието на МВР и намесата на службите за сигурност. "Те /Фейсбук/ започнаха да трият тези съобщения без наше участие. МВР в
3
6
 
48
 
! Отговори
??? преди 12 години
Ромски парад на гордостта????Егати наглостта.С какво се гордеят?С това,че започват да раждат още от детската градина,с това,че в 21 век още си купуват жени или с това,че 90% са неграмотни.А може би с това,че са умели джепчии,***,крадци,изнасилвачи на баби???
2
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Партиите да не пенявят много.Искам всички да ги изметем!Видяхме ги колко струват-***!Сидеров подкрепяше тиквата 2 г., сега се е разпенявил!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ромски парад на гордостта - WTF?