Подписка пред парламента, митинг до президентството

Протестите в София започнаха, ромски студенти раздават цветя
Обновена: 1 окт 2011 13:11 | 1 окт 2011 12:49,
211
Подписка пред парламента, митинг до президентството
Протестът на ВМРО пред Народното събрание. Снимка: БТА

В София започнаха протестите, провокирани от събитията в Катуница, където на 23 септември бе убит 19-годишният Ангел Петров. Убийството предизвика недоволството на съселяните му срещу фамилията на Кирил Рашков, който според местните е отговорен за смъртта на момчето. Последваха масови протести в цялата страна.

Днес ВМРО започна подписка против „държавното нехайство срещу циганската престъпност“. Акцията започна пред Народното събрание, където ще бъде внесена след три месеца. Там се събраха под 100 души.

От партията казват, че инициативата им е планирана отдавна и не е провокирана от събитията в Катуница. Според организаторите те са поискали разрешение за днешното събитие още на 12 септември.

ВМРО са категорични, че държавата трябва да върши работата си, а не да бъде пасивен наблюдател. Сред исканията им са държавата да дава помощи за до три деца и ромските гета да бъдат съборени.

Още по темата

Полицейското присъствие пред сградата на Народното събрание е засилено.

Полиция е струпана и при сградата на БНБ, където започна митингът на „Атака“.

Партията настоява датата 23 септември да бъде определена за „ден за жертвите и пострадалите от циганската престъпност“, каза депутатът Десислав Чуколов преди началото на митинга.

Той изтъкна, че проблемите се решават от Народното събрание, Министерския съвет и президентската институция, а не „когато се ходи популистки в Катуница, както го направиха Бойко Борисов и Георги Първанов“.

От „Атака“ искат въвеждане на смъртно наказание за жестоките убийства, строги правила за адресната регистрация, закон за създаване на доброволни отряди, защита на собствеността и селскостопанската продукция, разваляне на незаконните гета и незабавно отнемане на имуществото „на всички цигански барони“.

Повечето от присъстващите носят черни тениски с надпис „Не искам да живея в циганска държава“. С автобуси от провинцията пристигат и симпатизанти на партията от страната.

Непосредствено до парадния вход на президентството пристигна автобус със служители на реда, оборудвани с различни средства за защита при противообществени прояви.

Очаква се митингът на „Атака“ да продължи и по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който започва в 14,00 часа.

На фона на протестите в столицата при НДК се събраха студенти от ромски произход, които раздават карамфили и бележки с различни послания на минувачите. Насроченият за днес ромски парад на гордостта бе отменен, но в няколко града в страната все пак ще се проведат различни инициативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
в македония имаше война бе мижитурко- тебе жена ти на война ще те пусне ли?
58
3
 
19
 
! Отговори
Довиждане преди 12 години
България се оказа най-добрата страна за живеенеАко си нормален данъкоплатец имаш само един изход - летище София ! Ако не излетиш за нормална страна, имаш следните възможности:- да плащаш луди данъци за да храниш политици крадци и *** крадци- да те убие някой ***- да те бие БГ полицията, ако излезеш да протестираш !
57
0
 
16
 
! Отговори
До 19 - Анонимен преди 12 години
от Стефан:Нещо не си разбрал, мой човек! Протеста не е срещу тези, които ходят на работа, плащат си сметките и данъците, отглеждат с внимание образовани деца и т.н.т.! Протеста е срещу крадливите търтеи, крадящи, лъжещи, просещи, ограбващи данъците на обществото. Онези, които под социална политика разбират безнаказаност и далавера! Та те нека протестират. Останалите не ги меси, защото правиш елементарна провокация! Предай го това и на ексзатворника Кънчев!
56
0
 
10
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Наглостта на *** Кирил Рашков и фамилия е само един повод.Последните години народът ни отчайващо обедня,но има мутри и монополисти, които страшно забогатяха. Ние въобще не сме влезли в 21 век, а по-скоро сме зе запътили назад, към 19 !Необходима е основна промяна: законите в България трябва да направят невъзможно прекомерната обогатяване - това става с нарастващи данъци за богатите, а не с 10% данък на калпак! Бързи съдебни процедури за икономическите престъпници.
55
0
 
6
 
! Отговори
сИГАНИН преди 12 години
...Българска работа ....а преди беше ...*** работа ,и тая работа ни я взеха БГ -рите!
54
3
 
8
 
! Отговори
аааа преди 12 години
пък тука гъмжи от "платци" с байпаси по електромерите, ниски осигурителни прагове в счетоводствата на фирмите , в които работят и дето "немат" по 2 лева за чистачката дето им чисти входа - ***......
53
1
 
8
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
"Ако не гласуваме на избори,дали ще се разпуснат партиите ?И колко % не трябва да са гласували за да се премахнат политич.партии?"Ако не гласуваш страната изпада в политическа криза, президента назначава служебно правителство което управлява докато трае кризата. Това е страхотна далавера служебното правителство просто ще опоскат всичко в държавата, работи на принципа "ден година храни". А премахването на партиите няма нищо общо с гласуването и негласуването. Дори и никой да не гласува, партиите си остават никой няма да ги премахне. Може да се премахната само ако се въведе диктатура като форма на управление - както при Сталин, Кадафи и т.н.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100човека били протеста , албанците превзеха Македония - като протеста тръгна от 10човека. Не е важно колко а ефекта и постигането на поставените цели.
51
1
 
12
 
! Отговори
добавено към 19 преди 12 години
ами-*** работели основно в чистотата. а къде да работят,бе,цветелине кънчев? - компютърни специалисти ли ги искаш назначени? астронавти? физици там,при колайдера? дори по-скромно : учители по Българска литература? още по-скромно: по *** литература ? ние и сами ще си почистим улиците,ама не изяждай хляба поне на тези твои братя,които работят все пак!
50
8
 
4
 
! Отговори
forza deliormana преди 12 години
Само Лудогорец Разград /Турция/
49
4
 
16
 
! Отговори
Национална съпротива преди 12 години
Не знам колко са сравнително умните хора, на които направи впечатление отношението на Запада към вълненията в България. Всички -- от официалните медии до "Амнести Интернешънъл" са на страната на *** произвол, подкрепян от твърдата ръка на репресивния апарат. Задайте си въпроса кой създаде "ромския проблем" и кай го поддържа. Тъй като политическата върхушка у нас няма свободна воля, а се дирижира от вън, остава да направите една съвсем проста логическа операция...
48
3
 
2
 
! Отговори
значи ...! преди 12 години
Защо в Европа БГ ,ни третират,както ние ---ромите третираме в БГ ?Не случайно е лафът "Всяка жаба да си знае гьола и...МЯСТОТО В ГЬОЛА "!За това по света има и ....гета !
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странджолина,поеми топлият ми и благодатен "Златен Дъжд",така както *** го поема на В.Златев.....
46
1
 
14
 
! Отговори
Боко Строи преди 12 години
Боко Строи за да краде , споко да не му спре далаверата.За какво протестират? Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт? За кое? Искат да ни върнат във времето да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи, каза Борисов.,,, фокус 01-10-2011
45
4
 
21
 
! Отговори
За съжаление преди 12 години
Бойко се оказа прав ! Всички ще замажат и всичко ще се забрави. Киро *** ще получи или глоба или условна присъда, внуците няма и да ги закачат дори ! А вчера *** пак са пребили някакъв дядо. Калпав народ сме ! Много калпав !
44
1
 
18
 
! Отговори
se преди 12 години
По-скъпо парно и природен газ от днес.По-скъпо парно и природен газ от днес.По-скъпо парно и природен газ от днес
43
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Под 100 човека..народът е по-мъдър,отколкото предполагат някои люде.
42
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 12 години
"Ромски студенти"????? Сигурно учат в пернишката П.У.Т.К.А.
41
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
само за едно нещо батя беше прав - в сащ с откровеното проникновение на шопски псевдо тарикат каза - лош човешки материал
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28 Никой не си мисли че само *** са безнаказани.Обаче те са най-голямата група в обществото ,която живее предимно от престъпления и социални помощи-90% отиват за тях,по-скоро за техните барони и вместо да са благодарни се държат нагло като че ли сме им длъжни.Не искам повече да плащам сметките на "социално слабите" като Рашков който не си е плащал ,типично по *** ,водата от години.Познай кои му я плащат.