Нов квартал ще изникне на входа на София - "Младост 5", столичани недоволстват

Изграждането на булевард "Копенхаген" ще започне следващото лято
29 юли 2021 07:00, Анисия Иванова
187

Нов квартал ще изникне на входа на столицата. Той ще е близо до сегашния квартал "Младост" и затова граждани вече го кръстиха "Младост 5". Оказва се обаче, че столичани не са доволни от тези планове.

Зад метростанция "Младост 3" се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал - "Младост 5". Той ще се простира до метростанция "Интер експо център". С това разширение се очаква "Младост" да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят над 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви.

Панайот живее в столичния квартал "Младост 1". Всяка сутрин в час пик му отнема 20 минути, за да излезе от жилищния комплекс. А булевард "Александър Малинов" за него се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

"Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва - да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в "Младост" още повече", коментира Панайот Бориславов.

Столичният кмет предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято.

"За "Младост" най-важният стратегически обект за момента е бул. "Копенхаген", там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала", заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на "Младост" се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо въобще трябва да се строи още? За нашата малко над 5 милионна държава, столицата е достигнала максимума си, милион и половина сме тука от тези 5! Град-държава ли ще правим?
48
3
 
20
 
! Отговори
По преди 3 години
стечение на обстоятелствата ми се налага често да ходя в Копенхаген. И не само булевард, ами и храст в парк не се казва София. Ама ние нали сме гьотверени...
47
1
 
4
 
! Отговори
Щом не може преди 3 години
с покрайнините, предлагам в центъра да се построи нов квартал :)
46
1
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Защото тези квартали са по-близо до Витоша.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Квартал Суджук Париж. Новият Гангстер парадайс на несменяемата кметица.
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тая мания да се строи в южната част на София след като на север от града стоят обширни ниви, даже в тоя район все още основния поминък е земеделие въпреки че е на 5 км от ЦУМ. А те тръгнали да ми строят младост 16 на 20 километра от центъра кажи речи в ихтиман
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами наистина трябва да има средства за другите градове. Хората от провинцията не идват тук, защото така им е скимнало, а защото искат да имат някаква нормалност в живота. Тук има недостиг на детски градини, а такива масово се закриват в други градове. А, за да си живеят хората там им трябва заплата. Като се уби всичко в провинцията е нормално всичко да се трупа в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Признак на западналите държави е един или няколко гигантски градове и пустеещи села.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахахаа, аз отдавна казвам - направете една ограда около София, а останалата част от страната я закриите. Или дайте под аренда на китайците.
41
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има два вида провинциалисти,умни и глупави.Умните заминават през Терминал 2 с жените и децата си и се оправят в живота.Глупавите провинциалисти,които са страхливи,отиват в София и умират в мизерията.Въпрос на избор
40
0
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
До ГароАми нищо не остана, Гаро. Докато някои субекти наричат България просто БГ нищо не остана. Няма и да остане.
39
2
 
12
 
! Отговори
До taka tryabva преди 3 години
Явно си от тези, дето търсят оферти. Няма лошо да расте, но трябва да се мисли и за инфраструктурата и паркове, като и двете са свързани с менталното здраве на жителите. Не може да е блок до блок и мол до мол. Имаше планове за масово строителство над северната дъга. Защо не се разтегне в тази посока, а точно където е най-голямото мазало?
38
0
 
39
 
! Отговори
Док преди 3 години
Коментар 42 е много точен. Няма как да живееш в нищото. Само за пример, селото от което е родом майка ми и където съм израснал имаше: детска ясла, градина, начално училище, медицински пункт с фелдшер, пощенски клон, библиотека, читалище, киносалон, универсален магазин, сладкарница, пътнически влак 4 пъти дневно...сега няма НИЩО!!!! Как да живее човек там?!
37
5
 
13
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
бул. Ерусалим, бул. Копенхаген и др. подобни. Ние в БГ ли живеем и въобще какво е останало от БГ??? Още сега повече от 2/3 живеещите в София нямат работа тука - да се връщат откъдето са дошли...
36
1
 
27
 
! Отговори
:D преди 3 години
Някои селяни недоволстват, че едни други селяни искат да се заселят до тях, за да направят селото още по-пъстро. Защо недоволствате? Нали и вие така се натресохте преди години?
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем всички прииждате в София,хем искате за деугите след вас да не се строи Типични селски тарикати.Еми,сори да сте мислили.Всички искат в Младост,типични за българина е да се вре там където искат всички,после реве,същото дередже е и на морето в момента,мръсотия ,като едно гето и всички се бутат..
34
6
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Според мен има и такива, които веднага след като придобият имот в София, веднага сменят регистрацията на автомобила, понеже ги е срам от различните букви на табелата. Сега се сещам за 2 реални случая. По темата - Копенхаген ще отпуши, да, но няма да остане кислород. Все се надявах да има парк, който да филтрира част от гадорията, но уви...
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И откъде ще дойдат хора, то и по селата не останаха вече.
32
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то отдавна не е 'избор', а принуда къде да живееш. като ти затворят училището, болницата и т.н., тръгваш за софия. а като си от софия, няма как да се преместиш в нищото, пак заради това. и търпиш, и търпиш.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строителството няма да спре,колкото и да протестирате.Има много пари които са по силни от протестите.Силата на парите е движеща ,винаги е било така.
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докато не се направи драстична реформа в децентрализацията, ще е така. всички министерства, институции, агенции, централи на оператори, банки, болници, са в софия. в момента, в който се разпределят равномерно и планирано в цялата страна, ще спре блъскането, безработицата, пощите ще проработят, ще се строят човешки пътища навсякъде и няма да изчезват цели райони, а софия да се претъпква. засега само приказки и никой не го прави.