Сметка за ток в стая на студентско общежитие - над 460 лв.

Високите сметки станаха често срещано явление
3 фев 2022 12:27, Петя Славова
93
Сметка за ток в стая на студентско общежитие - над 460 лв.
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на промишления ток засегна и студентите, които живеят в общежития. Така за февруари, студенти от УНСС са получили сметка за ток от 153,9 лв. на човек.

Като се умножи по три, колкото са обитателите на въпросната стая, сметката набъбва до 461,7 лв. месечен разход на помещение в студентското общежитие. Случаят не е единствен като този месец сметки за ток от около и над 300 лв. на стая са често срещано явление, казват от студентския съвет.

Още по темата

Причина за високите стойности на фактурите е фактът, че студентските общежития се третират като небитови потребители на електроенергия и студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

Пред БНТ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с министерството на образованието и министерството на енергетиката.

Студентите ще получат същите компенсации за скъпия ток като бизнеса за декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки, а следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Според Националното представителство на студентските съвети най-добрият вариант е студентите да бъдат третирани като битови потребители на електроенергия.

Д-р Саймън Кариуки, главен изследовател в Кенийския институт за медицински изследвания и водещ експерт по малария, заяви, че ваксината е променила правилата на играта.

"Показахме, че тази ваксина е безопасна и може да се поставя на малките африкански деца, които са най-засегнати от маларията", каза той. "Пилотното изпитване показа, че ваксината може да намали случаите на малария при малките деца в тези райони с почти 40%".

СЗО препоръча ваксината да се прилага в схема от четири дози за деца на възраст от пет месеца в райони с умерено до високо разпространение на малария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните и красивите честито ви промяна!
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Д-р Саймън Кариуки, главен изследовател в Кенийския институт..." и текста до края на статията няма нищо общо с темата. Случва ли се да сте трезви в тая редакция поне за ден?
54
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До ГьцПромишленият ток е около 3.5 пъти по-скъп.
53
3
 
9
 
! Отговори
Гьц преди 2 години
Ех добре сме си били ние навремето като студенти. Но все пак това е лудост вече. В момента плащам 100лв за 250 квч в 65м2. Интересно е как се стига до 450 лв за 20м2.
52
1
 
24
 
! Отговори
мууууу преди 2 години
Пенкеее, какво общо има детската ваксина против малария със сметките за ток?! Спри белината!
51
8
 
10
 
! Отговори
Като са свикнали преди 2 години
да живеят на чужд гръб, така е. Сега да си платят, а следващия месец ще внимават как разходват. Всеки се простира според възможностите си.
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
навремето ние като бяхме студенти, бутахме правителства заради идеи, а тия поосерковци стоят на телефона и даже се подиграват с тях с тока, а те хленчат! Излизайте пред Дондуков 1!
49
0
 
4
 
! Отговори
Коце Овено преди 2 години
На мене са ми малко .Може и повече
48
0
 
19
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Taя статия е като Франкенщайн - съшили сте няколко изречения за студентите, васкините, маларията и хоп...оживява пред очите ни едно изродче на съвремената журналистика.
47
0
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ВЛЕЗТЕ В САЙТА НА КЕВР,ТЪРСЕТЕ И ЧЕТЕТЕ КАЗАНОТО ОТ МЕН.ГАУДЕАМУС ИГИТУР...!!!
46
0
 
15
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ЕРП-ТАТА НАРУШАВАТ ПАРАГРАФ 1 ОТ ДР НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА И РЕШЕНИЕ НА КЕВР ВЗЕТО С ПРОТОКОЛ 188/12.09.2017 Г.,СЪОБРАЗНО КОИТО, ДАЛИ СИ БИТОВ ИЛИ ПРОМИШЛЕН ТЕХЕН КЛИЕНТ НЕ ЗАВИСИ ОТ ХАРАКТЕРА НА ОБЕКТА,КЪДЕТО СЕ КОНСУМИРА ТОК,А ОТ ТОВА,ЗА КАКВИ НУЖДИ КЛИЕНТА ПОЛЗВА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА. ЩОМ СА СТУДЕНТИ,ТЪПИЧКОТО И ЛАКОМО ЕРП ДА ОБЯСНИ ЩО ЗА ПРОМИШЛЕНОСТ Е ТОВА ДА УЧИШ ВИСШИ НАУК!!! И ОЩЕ НЕЩО-КЕВЪР ДА НЕ СПИ ЛЕТАРГИЧНО,А ДА ГИ ОТСВИРИ.ИМАМ ПРЕДВИД ЕРПЕ-ТАТА!!
45
0
 
14
 
! Отговори
БИНИ преди 2 години
Тези общежития не са ли с парно?
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жоро.....Да,промяната продължава,и то с пълна сила!м.12.2021 г цена за газ-103 лв.м.01.2022 г цена за газ-133 лв.м.02.2022 г цена за газ-169 лв.А сега,как да кажем,че промяната не продължава!?ЛЪЖЦИ!!!!!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е виновен! Оставка!
42
7
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
Радевото правителство.Гарантирано , но закодирано.Все едно да дочакаме ,,СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" на БКП.
41
0
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Не само за наргилета и алкохол,а и за нещо Бело.А то е доста скъпо.
40
3
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Това промяна ли е спрямо миналата зима? Промяна е. Плащайте и не пискайте, промяната продължава!
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи,за една стая получили сметка от 157 лв.Но понеже в стаята живеят трима души,трябвало да я умножим по три!?Алоуууу,аз ли нещо не мога да сметна или пишещия не е в час?
38
5
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Наемът на студент е около 25 лв. Така че, дори и да плати 150 лв сметка за ток пак е в пъти по-евтино отколкото да си наеме гарсониера. Няма какво да се оплакват. Пари хвърлят за наргилета и алкохол през вечер по баровете!
37
1
 
2
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Да минат на парно! Последното комунистическо енергийно убежище - забележете - на Демократична уж София!