Още една фигура падна: Демонтираха българския работник от МОЧА

Горната част на фигурата беше изрязана и свалена с кран
Обновена: 15 дек 2023 12:41 | 15 дек 2023 12:22, Нели Христова
399

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Още една фигура бе демонтирана от Паметника на Съветската армия. Крановете днес свалиха фигурата на българския работник.

Горната част на фигурата беше изрязана и свалена с кран преди обяд.

Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация.

Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Депутатите от БСП и Възраждане обаче не са съгласни. Според тях паметникът се реже, за да не се възстанови отново. Те също така са на мнение, че няма документи, които да разрешават демонтажа.

Вижте отстраняването на фигурата в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трети Украински фронт влезе в Родината през 44-та. "Второто Освобождение", филмът помните ли го. Украинци е имало със СА, украинци. Сега им бутат паметника за армаган бакър, за наркомана в Киев :)
277
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Герп върна ли паметниците на войниците или това беше само шменти капели???? Фандъкова избяга
276
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Тодева ще отиде при Валяка
275
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Киев вмирисаният наркоман действа по-решително. Що паметници събори. Макар и 10 години след нас, толкова им отне да скачат на кой не скача е мо.скал, ние скачахме на кой не скача е червен, Киев е вече преди нас по събаряне на паметници.
274
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде махайте вече тая грозотия на грозотиите! Трябваше да са го взривили досега вместо да го режат и местят. А за тези дето реват за чуждопоклоничество само да ви обясня този паметник на окупатори поставен от неизбрано от никого правителство е символ на чуждопоклоничеството на България пред СССР! По-голям е от паметниците на Левски, Раковски, Ботев, Вазов, Каравелов и паметника на ШИПКА взети заедно! Това нещо няма място в град с тези размери и със сигурност няма място в БЪЛГАРИЯ!
273
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Евроатлантиколиберал - на Яхия Ал Синуар - шефа на Хамас искаш ти паметник. Ти и всичките правоверни путинофили дато три пъти дневно викате Путин Акбар сте и на Хамас приятели - така че, и негов паметник искаш. Ако трябва заради интереса на Майчица Русия и *** ще сложиш, че и карабината ще резнеш.
272
0
 
1
 
! Отговори
яажт преди 8 месеца
До Анонимен ПУБЕРТЕТСКО- ПРИМИТИВНИ АРГУМЕНТИ
271
0
 
1
 
! Отговори
никой преди 8 месеца
До Анонименпубертетско- примитивни аргументи
270
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До НАРОДА чемодан, вакзал , масква
269
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пyтлеpaсите си гризат каскетите от мъка!
268
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Предлагам на мястото да бъде издигнат паметник - монумент на всички избити от комунистическият режим.Ще бъде дълъг от Народния театър до Националния стадион.Толкова ще трябва да е голям за да събере всички загинали от метежа на Съветския съюз и шумкарите
267
5
 
3
 
! Отговори
НАРОДА преди 8 месеца
До Анонимен заминавай за украйна тогава, прав ти път
266
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 286 - само да те светна /надявам се да не получиш исулт/, че Американския Конгрес прекъсна Коледната си ваканция и другата седмица ще разглежда военната помощ за Украйна и Израел. Не го мисли Зеленски. Американците ще му изградят и достатъчно силна отбранителна индустрия. Дървото още не естигнало докрай в Украйна за мужиците. Още много мъка пенсионерска те чака с несбъднатите руски победи. А Европа ще си реши проблемите с руската лимонка Орбан! Не зная как, но ще го направи.
265
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Вижда му се края,хора.Паметта на стотици хиляди избити българи ,ще бъде почетена.Браво България!!!
264
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Мммм - а като режеха и поругаваха паметниците на Първи и Шести пехотен полк, тогава не се пенеша, а? Тогава не беше "иновация" или топчиците ти бяха свряни в ауспуха от страх?
263
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 283 - ми то и вие, вмирисаните пенсионери почитатели на Путин друга радост в живота освен руските престъпления в Украйна нямате! С това ставате и с това си лягате. Ама, не ви го пишем непрекъснато. Живеете в собствения си ад, където единствената светлинка е чуждото нещастие. На такива хора в едни по други писания се казва скотове!
262
13
 
4
 
! Отговори
Ами преди 8 месеца
режат без документи, без разрешително, защото от едно Посолство е наредено да дразнят руснаците. За пореден път заради тъпотията на "управляващите", ще си патим ние- народа.
261
12
 
4
 
! Отговори
Мммм преди 8 месеца
Мамка ви!История рязана на парчета!Българска демократична иновация!
260
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На брадясалият и вмирисан наркоман в Киев ще му трябва спешно бакър да си оправя жиците на електропреносната система тази зима. Пращайте на там. Даже няма да е необходимо да проси.
259
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време беше центъра на София да се отърве от комунистическите символики. В тунела вече се вижда края на комунизма в България.