Сагата с Кроко от Ботунец: Глобяват стопанина му за 8 отсечени дървета

Той ги премахнал заради басейна на крокодила
7 авг 2024 10:25, Петър Бойчев
69

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сагата с крокодила Кроко от Ботунец не стихва. След като стана известно, че звярът живее в дупка с вода в селото, местна власт и държавни институции не могат да стигнат до решение какво да правят с него. Стопанинът му обаче е гонен по устав - сега ще го глобяват за 8 отсечени дървета заради басейна на Кроко.

Въпреки желанието на РИОСВ - София да вземат крокодила и да го отведат в новия му дом - Софийската зоологическа градина, те не успяха да представят необходимия документ. От своя страна досегашният собственик на влечугото и хора от квартала отказват да го предадат доброволно. Според тях това е цирков артист, който трябва да продължи да живее в тяхното село - квартал на София.

Още по темата
Вече има изградени заграждения около басейна на животното. "Тези условия не са оптимални, но предполагам, че това са временно заграждения, което собственикът е направил, докато подготвя постоянния терариум. Сега времето е топло, може да живее известно време в тези условия", каза пред NOVA Симеон Луканов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

По думите му за отглеждането на нилски крокодил са необходими документи и чип, но няма такива изисквания за частни собственици. "Ако направи условия, в които животното се чувства добре, няма изисквания за минимална водна и сухоземна част, като например за зоопарковете", обясни експертът.

Наличието на много хора обаче представлява опасност.

"То може да реагира агресивно, важно е, докато се сканира чипът, да няма много хора", предупреди Луканов. "В зоопарк или зоокът крокодилите трябва да разполагат с 12 кв.м сухоземна и 20 кв.м водна част, в която да е достатъчна да се потопи", каза още той.

Кметицата на район Кремиковци Лилия Донкова посочи вчера, че това не е единственото нарушение на стопанина на Кроко. Той е отсякъл 8 дървета, за които ще плати по 500 лева за всяко. Освен това, дупката е изкопана на територията на обществен имот и има няколко незаконно поставени контейнера. "Очакваме институциите да си свършат работата и да издадат протокол за извеждане на крокодила", каза Донкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
И преди 1 месец
С ТОЯ И-ИОТ НЯМА ДА СЕ СПРАВИТЕ,ОТВЕДЕТЕ КРОКОДИЛА А ТОЯ ВДУПКАТА МУ-ЕДНО И СЪЩО Е
57
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 1 месец
*** си отглежа крокодил.....
56
6
 
1
 
! Отговори
Azz преди 1 месец
Нали всичко друго ни е оправено - няма дупки по улиците,чисто и спретнато е навсякъде,болници и детски градини колкото щеш....та опряхме до Кроки.....
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това може да стане само в България и в някоя бедна провинция в Индия
54
2
 
3
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Кучета и котки може, крокодили неможе! Аде де!
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже какъв тероризъм да дави горкото животинче в тая кална локва присъди за цялата държ.администрация.
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо си замълчаха, след като изтече информация, че тези същите имат и няколко питона. Къде отглеждат питоните? В апартамента си ли? Или в мазето? Или са ги пуснали да лазят свободно по покрива на блока?
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
горкото животно, попаднало е при по-ниско интелигентни от него, сложили го в леген... как няма институции, как това нискочелото има подобни права?...
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР е това в момента... пълна какафония и ненормалщина!
49
2
 
7
 
! Отговори
Ма много сте прости! преди 1 месец
Толкова ли не се намериха мъже с топки да му свият крокодила през нощта? После наглият индиец нека ходи да се жалва на арменския поп.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно меко-китковско изказване е направил този експерт от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Оо /50/ Не знаеш къде ще се завре. Онзи крокодил в Ню Йорк как е оцелял в канализацията и от "малко гущерче" е успял да стане 4-метрово страшилище? Знаеш ли каква е температурата на въздуха там зимно време, когато завее вятър откъм Канада?
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38 Това кроки се явява нещо като клетъчно отглеждано, но понеже е крокодил, а не кокошка, всеки мислещ човек може да се досети, че хайванчето самичко може да си извоюва свабадата и после *** го търси.
45
3
 
2
 
! Отговори
Оо преди 1 месец
Кроки ако е в природата няма да преживее зимата
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 39 .. В този случай шопите нямат нищо общо. Съвсем друг биологичен вид преобладава там. Подчинява се само на мешерето, което явно още не се е произнесло по този проблем.
43
0
 
13
 
! Отговори
Казус преди 1 месец
Myнкa има крокодил и не си го дава! Случаят е от компетенцията само на зоополицията, останалите органи на реда нямат работа там. Зоополицаите би трябвало да знаят как да процедират с непослушни мyнкu.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората от квартала не знаят ли, че живеят в държава, следователно законите на тази държава са задължителни и за тях?
41
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Гей парад може, крокодили не може, кое е по-вредно за хората ;) ????
40
2
 
8
 
! Отговори
А бе, хора! преди 1 месец
В Ботунец никой ли досега не видя, че се прави гьол за крокодил? Ничия глава ли не успя да съобрази, че крокито много лесно ще успее да излезе от този "басейн" и укрие ли се някъде сред природата, после жална ни майка! Никой не знае колко голям може да стане, докъде би допълзял и кого кога ще нападне изневиделица!
39
0
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
"...хора от квартала отказват да го предадат доброволно..". Обществените нагласи бързо ще се сменят след първата тохапана детска ръчичка. Както казват комшиите: Да му имам на българина втория акъл...