Експерт: "Топлофикация София" е единствената губеща в света

Ако тя беше в рамките на БЕХ, може би нямаше да се стигне до това, смята Явор Куюмджиев
7 окт 2024 14:47, Гергана Попова
33
Експерт: "Топлофикация София" е единствената губеща в света
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света, не само в България. Това каза за БНР Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП и заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2007 – 2009).

Още по темата
"Очакваше се държавата да намери някакво решение и да извади пари да даде на "Булгаргаз" вместо столичната топлофикация. Но всичко е въпрос на управление.

Останалите топлофикации в България са частни и се справят, дори с много по-малко клиенти. Ролята на КЕВР във всички топлофикационни дружества е да определи "цената, на която те ще продават топлото, и цената, на която ще продават електричеството, за да може да се получи някакъв поносим микс за гражданите. Случвало се е през годините умишлено цената на услугата да бъде занижена и това започна през 2008 г. - опитваха се разни политици да задържат умишлено цената на парното, въпреки че цената на газа растеше. Първите 300 млн. лева дълг на "Топлофикация - София" бяха натрупани в периода 2008 - 2011 г. и тя затъна в блатото, в което се намира сега", подчерта Явор Куюмджиев.

По думите му, ако "Топлофикация - София" беше в рамките на БЕХ, може би нямаше да се стигне до това положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от София
200 000 € в София е ниска цена за двустаен, нужна е заплата от поне 2600 лв. за кредит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Ми ще е губеща, след като държавните и обшински организаций не си плащат. Колко са задълженията на Училища,Общини , Министерства, Агенции, фирмите КАТ-ДАИ-МВР-Митници ...
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Ми прати счетоводителките да ходят да духат на Маджо и ще я покрие през баретите в БОП дето им духат....
29
1
 
6
 
! Отговори
Ангелов преди 11 минути
Голямо откритие. Нефто хима в Бургас не беше ли единствената рафинерия на загуба в света. При нас всичко е единствено.
28
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 44 минути
За съжеление докато не се пролее кръв по улиците,нищо у нас няма дасе промени.
27
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 50 минути
Яко се краде, яки заплати и яки премии.
26
1
 
13
 
! Отговори
мислещ софиянец преди 55 минути
Помня един Вальо Топлото, който с нашите плащания си бе инсталирал джакузи в кабинета. А банковите му сметки се водеха от 90-годишната му майка. Ако софийската Топлофикация не може да си плаща дълговете, тогава да фалира. И на нейно място да дойде държавна или частна фирма, която по-добре да организира работата. А не като потребител да искат от мен през лятото по 100 лв. за някакви прогнозни сметки, при това, без да имам топлинен счетоводител.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Баце :ТУКА Е ТАКА !А ФЪФ другите държави :ТАМ НЕ Е ТАКА !
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Галя от п-то :Защо си мислите че имате държава ?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
През 2009-2021 години ГЕРБ заграби всички печеливши бизнеси, а което остана държавно, ГЕРБ го използва като хранилка, както е с Топлофикация София.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Каква е работата на БЕХ и НЕК ?Когато попитах , отговорът ми беше :---'' Щяло да има ''безработица'' , ако ги нямаше ''!А защо тогава не назначат в БЕХ и НЕК , всички безработни ?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Енергетиката е на БСП , всички държавни поръчки са на ДПС , а митниците , общините и черноморието са на управляващите ... Така са си разпределили ХРАНИЛКИТЕ , нашите политици , ... иникой не се бърка в хранилката на другите.... И ВСИЧКО Е ТОЧНО ... Защо само по 2-3 апартамента в блок , имат парно , А НЕ ВСИЧКИ ?? Явно , защото топлофикация иска МНОГО пари , а НЕ КОЛКОТО СТРУВА УСЛУГАТА !За това , не ми хвалете ''ДЕМОКРАЦИЯТА'' в България , и техните измислени крадци-''атлантици '' !
20
0
 
6
 
! Отговори
И българите които преди 1 час
Работят в България са така. Единствените губещи в света.
19
2
 
8
 
! Отговори
Държавата е виновна преди 1 час
България е Позор.Това е причината.
18
2
 
3
 
! Отговори
Софиянеца преди 1 час
13 Ей плащам о ще може ли да ми платиш телефона че не съм го плащал и да минеш до лидъла да ми напазаруваш храна че няма какво да ям.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
БЕХ и НЕК са излишна ''ШАПКА'' , на КЕВР !КАКВО ТОЛКОВА ''РАБОТЯТ''???
16
0
 
7
 
! Отговори
столичан преди 1 час
Защо столичната Топлофикация искат да плаща газа който използва? Използваният газ не е плащан за миналия отоплителен сезон, както и за лятото, и сега изведнъж искат да бъдело платено, без да е ясно дали трябва да се плаща, защото газът все пак е ползван за столично отопление, т.е. за всички нас.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
БЕХ и НЕК са излишни в енергетиката на България !
14
1
 
2
 
! Отговори
ЧЕП преди 1 час
13 Ти ли ми плащаш парното бе Десарски ка в ал?
13
2
 
7
 
! Отговори
Аве,.. преди 1 час
,.. не ви ли е срам ?Защо по времето на СОЦА , всички имахМЕ парно ?Гарсониера --толкова , среден ап. -толкова , голям ап. --толкова !Толкова ли е ''СЛОЖНО'' ??? И другото : За какво ни е БЕХ и ЧЕЗ ,... нали си имаме КЕВР ! Какво толкова работят тези ''ШАПКИ'' , над КЕВР?
12
3
 
0
 
! Отговори
Артелерист преди 1 час
*** къв си му умен , умен : Държавата (демек всички ние съвестните данъкоплатци) да вземем и да платим парното на софиянци ? Е как може да си такъв червен наглец ? Че си с нищожен умствен капацитет е ясно много отдавна !