Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна

През зимата се харчи много газ, сметките са големи
7 окт 2024 11:08, Гергана Попова
40
Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна
Снимка: БГНЕС

Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна. След като не е намерен изход и нещата продължават да се задълбочават, ако нищо не се направи технически и технологично в тази топлофикация, няма откъде да дойдат пари дори за текущи задължения, камо ли за погасяване на старите. Това каза за БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Още по темата
"През зимата се харчи много газ, сметките са големи. Нормално е да е трудно да се погасяват текущите през зимата. През лятото обаче има възможност, тъй като се харчи приблизително 6 пъти по-малко газ, поне част от старите задължения да бъдат погасени. Защо не се  е случило това лято, не знам. Но този цикъл не помага за стопяване на задълженията. Проблемът не е в това, че "Топлофикация – София" не може да си събере задълженията. "Топлофикация – София" не инвестира в електропроизводство, за да се задържи над водата. Останалите топлофикации нямат такива проблеми. Ако дължат пари на "Булгаргаз", то те са смешни спрямо дълговете на "Топлофикация – София", коментира Кремен Георгиев.

По думите му, по-ниски сметки за парно може да видим, ако зимата е подобна на предходната.

"По закон "Топлофикация" не може насила да пусне парното, ако навън температурите са над 12 градуса три поредни дни, независимо кой месец е", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от София
Готвят протести в градския транспорт на София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ГЕРБ е проблемът на Топлофикация София. Факт.
19
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Парното е най-ефективния начин за отопление на многофамилни сгради.Цената на газта отдавна е нормална.Защо другите топлофикации работят ефективно,а в София не се получава? Дали не се краде прекалено много? Кметът Терзиев да престане да се държи като страничен наблюдател и да влезе по-активно в ролята си на кмет.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Колкото повече растат дълговете, толкова намалява температурата на водата на топлофикация. Последните години е хладка, не гореща! Та и особен ефект отоплителен няма.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аз лично съм звънял на 112 за спукана тръба на Топлофикация, която правеше около 6-7 м фонтан. Беше събота и на 112 ми отговориха, че ще предадат на "спешния екип" на Топлофикация да отиде на мястото в понеделник.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
при т.н. Вальо топлото дълговете бяха около 50 млн. развеваха го нагоре надолу за едно джакузи, а сега 2 млрд дългове и никой нищо ........ абе нема такава държава
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Защо се премълчава, че най-големите длъжници на топлофикация са държавните и общински структури ?
14
4
 
8
 
! Отговори
Този преди 3 часа
...защо не каже, колко бяха дълговете на Топлофикация при Станишев, когато беше държавна? Над 800 милиона! Странно защо брои само 15 години?
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Топлофикация си отивааа...много хора се отказват доброволно, защото освен ГОЛЕМИ суми да събират от хората, нищо друго не правят. А алернативи има и за отопление и за топла вода. Хохохо
12
11
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 часа
Няма страшно. Ние, живущите в провинцията ще платим парното и транспорта на милите софиянци. Да им е евтино.
11
2
 
8
 
! Отговори
Fena преди 3 часа
Добро утро! Всеки студент, дето е учил Физика или Топлотехника ще Ви каже, че Централен ТЕЦ не може да се издържа без субсидии. Технически е пълна глупocт, никой в нормална държава няма да купи подобен бизнес. И няма отпадъчен продукт. За да промените температурата от 15 градуса до 20 градуса в помощение с някакъв клас на изолация и определен обем, Ви трябват Х киловата. Те идват по скапана мрежа (35% КПД) от километри разстояние, благодарение на гориво, което струва пари.
10
6
 
5
 
! Отговори
Дрън дрън преди 3 часа
Първо , Станишев я направи държавна , и тогава натрупа големите дългове! После Борисов я прехвърли на общината , и дълговете намалява с 140 млн ...! После дойдоха Шарлатаните , цената на газта скочи двойно , и от там и дълговете на Топлофикация скочиха двойно! Но не се притеснявайте, още ще растат!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Над 15 годишен проблем с Топлофикация-София, значи откакто ГЕРБ завзе властта в България през 2009 година и откакто Бойко Борисов стана кмет на София през 2005 година.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Съвпада с царуването на гроб.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не е точно така, от Булгаргаз казаха, че тази година не са получили и 1 ст. защото ТЕЦ София парите са източени, същото важи и за градския транспорт, наследниците на Костов източват и затриват имат огромен опит! И на другия ден частен ТЕЦ, частен транспорт сметки по 500 лева и билетчето 5 евро, не ги подценявайте!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Отоплението е отпаднен продукт от производство на електроенергия. Колко сте некадърници точно. Отпадните води трябва да достигне до всеки дом на цената на произведената електроенергия. Това ви е задачата и дори това не можете да управлявате.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Лойко Лосто и Ревизоро в затвора още 2013 имаше народно въстание за тока но МВР и НАТО ги варди
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Проблема с Топлофикация - София е същият като с въглищните централи. Целият ни народ плаща и за двете да си държат главата над водата, а трябваше да ги оставим да се самоудавят и да дойде нещо по-добро от това да наливаме отмписто в празно.
3
2
 
10
 
! Отговори
Ами над преди 4 часа
15 годишна.Откакто ГЕРБ я овладяха и източваха.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Stopirame plastane na danaci na sofia, vsichki danaci si ostavat v regionite za regionalni nujdici, investirane, razvitie ...
1
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ СДС беха на вла преди 4 часа
Който не е плащал идва МВР и му зима апартамента в София.