Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск

Засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев
19 окт 2024 07:30, Александър Попов
420
Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“,  

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани вчера в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев, жителите на Купянск се евакуират

При нанасянето на удари срещу Николаевска област руските войски все по-често насочват атаките си към обекти от енергийната инфраструктура, заяви началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който говори в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"Руснаците започнаха да атакуват по-активно критични структури в цялата Николаевска област. Вчера станахме свидетели на атаки с дорове, енергийните ни съоръжения бяха повредени, но бързо възстановихме електроснабдяването", каза Ким.

Що се отнася до масираното ракетно нападение през нощта на 15 октомври, началникът на областната военна администрация отбеляза, че работата по възстановяването продължава и за приключване на ремонта ще са необходими около две седмици.

Броят на ранените в град Николаев в резултат на масираната ракетна атака срещу града в ранните часове на 15 октомври нарасна до 23 души. Съобщава се за още един загинал цивилен. Щети са били нанесени както на инфраструктурен обект, така и на ресторант, пазар, павилиони, жилищни сгради и превозни средства. В сряда повече от 272 000 потребители на електроенергия в град Николаев и в цялата област останаха без ток заради авария в мрежата за високо напрежение, отбелязва Ройтерс.

На север, в украинската Харковска област, властите започнаха да евакуират жителите на град Купянск и няколко околни селища на фона на руско настъпление към стратегическия център в Североизточна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на Киев си върнаха Купянск шест месеца след превземането му от Русия в началото на инвазията през февруари 2022 г. Градът обаче става обект на все повече нападения, тъй като Москва засилва офанзивата си по протежение на обширния източен фронт.

Жители на Купянск, интервюирани от Ройтерс, съобщават за безсънни нощи под редовен руски обстрел в района на града, разположен на около 100 километра източно от втория по големина град в Украйна - Харков.

В някои части войските на Москва се намират на 4 км от границите на града, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов по-рано тази седмица в телевизионно предаване. Той съобщи, че е наредил евакуацията, тъй като постоянният руски обстрел е направил твърде труден ремонта на електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването на местно ниво. Вчера Синегубов заяви пред журналисти, че приоритет на властите е да се евакуира цялото цивилно население от левия бряг на река Оскол, което значи около 4000 души.

На юг руските войски напредват селище по селище в промишлената Донецка област и застрашат други ключови транзитни центрове, които снабдяват голяма част от украинските войски на източния фронт, отбелязва Ройтерс.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха по-рано, че са отблъснали тази нощ голяма руска атака с безпилотни летателни апарати, а президентът Володимир Зеленски призова западните съюзници за подкрепа, отбелязват Укринформ и Ройтерс.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че Русия е атакувала територията на Украйна със 136 щурмови дрона, от които 80 са били свалени. Рано тази сутрин около 10 от тях все още са били във въздушното пространство над централната част на Украйна, 44 са изчезнали от радарите, а два са навлезли във въздушното пространство на Беларус.

Зеленски призова чрез публикация в платформата "Екс" за "съвместен натиск върху Русия", след като вчера участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел.

"Трябва да действаме решително и единно, за да попречим на (руския президент) Владимир Путин да набере сила и да продължи да разпалва войната", написа украинският президент. "Само чрез съвместен натиск върху Русия, използвайки всички налични средства и инструменти, можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир възможно най-скоро", добави той.

Зеленски поиска допълнителни доставки на оръжия и оборудване, както и развиване на "способности за далечен обсег" за поразяване на цели дълбоко в територията на Русия, както и сключването на споразумения за финансова помощ за укрепване на украинската отбранителна промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Укронацистите ще си платят скъпо за това че горяха бременни жени в Одеса и Донецк.
42
2
 
19
 
! Отговори
Айляк преди 9 часа
Заря над Кийф, а сега и над Одеса. Рашките поне не могат да бъдат обвинени в липса на разнообразие. А Зелената развинтена матрьошка от Кривой рог нека си бълнува "План за победа", "Мирен план", "Окрайна в натю и ЕС" и т.н...шмръки-шмрък, ой...
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
до 39 Кравар, пия кафе в бензиностанция OMV в момента. Ако кажеш на служителите че това кафе е от ръж, ще те обесят на първото дърво.
40
1
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 часа
САМО ТАКА БРАТУШКИ,ЯК БОИ ПО ТЕЯ ФАШИСТИ.ДАИТЕ ИМ НАТО.ЕС И САЩ. ДА ИМ ХАРЕСА.КОИТО НЕ ЩЕ МИРА ПОЛУЧАВА СЕКИРА.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
До 38 БАНкоРусия нищо не дължи наджендарите като тебепедал
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
до 38 Банко, ела да си ги вземеш тия милиарди от Вова, кравар смееешен.
37
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Бедна ми копейко, прай ли гycту ръжено кафе? А? Горкичката!
36
17
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 9 часа
тъпотероруската дължи 10 трилиона евро обезщетение на Украйна за нарушамането на меморандума от Будапеща!
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Каки евакуации. Нали Украйна с помощтта на западните партньори смело отблъскват нашестениците и пренесоха войната на чужда територия. Не разбирам.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Чудесни кадри сервирани с чудесна новина за сутрешното ми съботно кафе!
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Единствето по-нагло нещо от окраинец е окраинец на отглеждане в България - яде и пие без да плаща на Слънчака, докато БГ-пенсионерите, работили по 45 години изнемогват ...
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Ракетите им свършиха! Тези са изпросени от на пyтaтa братчед му.
31
15
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 часа
ПОДКРЕПЕТЕ КАМАЛА ХАРИС ЗА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ С КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НА БОТОКС ТЪ ПУТИН
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Не може да е истина, нали им свършиха ракетите още миналата година. Ахахаха
29
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Копейките кълват по телефоните от трети картофен пояс!
28
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Рушкофилите сами се вкараха в капана на Кремъл и сега няма връщане назад. Ще бъдат съдедни едновременно за нацизъм и ислямизъм. Няма такива двойни-ид.иoти като рушкофилите признавам си
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Нагли укри, недейте да цапате българсите сайтове - отивайт се в блатната картофена нива да воювате за Зеленски и оригархията.
26
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Тук копейки русофили до първи петли три пъти се отрекоха от руснетата!
25
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Сайта пак се напълни с нагли украинци, които не разбраха, че да не ги харесваш няма нищо общо с русофилството
24
5
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 9 часа
И Путин като Биби показа как се действа срещу ***.