Жилищата в страната поскъпват по-бързо от софийските

На места ръстът е над 20%
18 окт 2024 09:44, Стела Стоянова
107
Жилищата в страната поскъпват по-бързо от софийските
Снимка БГНЕС, архив

Средно с 14 на сто са поскъпнали жилищата в България за последните 12 месеца, сочат данните на Bulgarian Properties за цените в областните градове в края на третото тримесечие на 2024 г.

Тази година се забелязва известно забавяне на ръста на цените на жилищата в сравнение с календарната 2023 г., когато бе отбелязано покачване на цените с 21%, пише "Сега".

Впечатление прави, че в столицата и повечето големи градове тази година повишението на цените на жилищата е доста под средните 14% за страната. В София, Пловдив и Стара Загора например ръстовете са от около 7%, а в Бургас - 9.7%, въпреки, че търсенето в тези градове остава много високо.

Най-силно нарастват цените на квадратния метър в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен, където за поредна година се отчита покачване от над 20 на сто. Над средното ниво за страната е поскъпването на жилищата във Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Разград, Смолян и Хасково. Това са райони, където пазарът на имоти изоставаше дълго време и сега догонва тенденциите в столицата и големите градове.

София остава на първо място с най-висока средна цена на жилищните имоти през третото тримесечие на годината - 1837 евро на квадратен метър, показват данните на агенцията. В класацията с най-скъпи имоти следват Варна с 1443 евро/кв. м, Бургас с 1300 евро/кв. м и Пловдив с 1259 евро/кв. м.

Най-евтини са жилищата в Силистра - 694 евро на квадратен метър и Видин - 699 евро.

"Трендът на покачване на цените се поддържа устойчив през цялата година, няма индикации за предстоящи корекции. Търсенето продължава да бъде подкрепяно от ръста на доходите у нас, както и ниските лихви по ипотечните кредити", обобщава Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Според експертите наложените от БНБ ограничения за отпускане на кредити от началото на октомври не са рестриктивни и не се очаква да доведат до рязко покачване на лихвите. По-скоро ще продължи плавното движение нагоре, което се прилага от повече от година за вече сключените ипотечни кредити. Все още обаче нивата на лихвите по ипотеките у нас остават едни от най-ниските в Европа - под 3%.

В столицата най-скъпи традиционно са районите на Докторски паметник (със средна цена от 3691 евро/кв. м) и кварталите "Яворов" и "Иван Вазов" (с цени малко над 3000 евро/кв. м). Веднага след тях се нареждат Медицинска академия, "Изгрев" и "Изток" със средни цени на жилищните имоти от около 2770 евро/кв. м. "Обеля", "Люлин", "Надежда", "Левски" са сред кварталите с най-ниски цени в София - вариращи от 1300 до 1500 евро/кв. м.

Най-голям ръст в цените спрямо края на 2023 г. има при кварталите "Връбница", "Гео Милев", "Иван Вазов", "Хладилника", "Зона Б-5" и др. (+13 на сто). Най-малка е промяната в цените при жилища в "Младост", "Полигона", "Левски Г", "Гоце Делчев", "Дружба 2", "Захарна фабрика" (+3 на сто).

Новото строителство е предпочитано сред купувачите, като поради ограниченото предлагане цените на обекти на зелено все повече се доближават до цените на готовите жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: жилищацени
Още от Страната
Пожарникарите гасили 73 пожара за денонощие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
Тази лъжа е още по-дебелашка от постоянното надуване на балона на софийските жилища. Край нас, в областен град съм, няма нищо такова. Напротив - в провинцията трудно се продават апартаменти /за къщи не съм следила скоро/, висят с години обявите и не вървят въобще нагоре.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
до 96: благодаря за отговора! Където пишеш "Парите ги осигурих от..." - това не е моя работа. Не бих те попитал такова нещо. Живи и здрав да сте, че сте захванали с тази задача! Аз знам, че не е лесно. Но съм убеден, че си струва. Много щастие ви желая!
99
0
 
3
 
! Отговори
до 97 Ren10 преди 3 минути
Програмиста мотокарист, то ли си ве, марче оставиги тия партаменти, кажи колко л,ю,б,о,в,ници издържа мъжа ти
98
0
 
2
 
! Отговори
Ххехе преди 9 минути
тука всеки втори се хвали без да иска колко му е скъпа колата... да паднеш от смех
97
7
 
4
 
! Отговори
Ren10 преди 9 минути
Мъжа ми е програмист със заплата от 10 000 лв. Имаме доверена брокерска агенция, която ни съдейства и от която сме супер доволни. За 10 г. откакто сме заедно сме купили 5 апартамента, 2 от които вече са изцяло изплатени. Аз не работя и се занимавам с наемателите, защото и това изисква време и усилия. Сета плануваме да купим още 3 апартамента на зелено, като брокерите отново ни съдействат съпер и договориха отстъпка. Та наемите изплащат сами кредитите, а ние си живеем добре.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
До 93 ...Става да строя сам .Разбира се че ползвам и чуджа помощ .Сложих външната изолация по миналата седмица , вътре е измазано и сега чакам да ми докарат вратите . Парите ги осигурих от спествания и от продажбата на голям панелен апартамент
95
0
 
2
 
! Отговори
1000 евро преди 13 минути
Е квадрата
94
1
 
6
 
! Отговори
Ще гласувам за преди 13 минути
Който свали цените на имотите
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
"Само материали купувам" - добре де, на строителна бригада не плащаш ли? Колкото и да си сръчен не става сам да си строиш къщта. Или аз нещо не разбрах добре?
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Как строите за 1200 евро не знам .Парцела е мой , проекта се плаща това е ясно .Само материали купувам и като смятам ще ми излезе към 500 евро без обзавеждането
91
0
 
2
 
! Отговори
до строителен предпр преди 17 минути
900-1200е квадрата ако си строиш ти къша, предприемачите купуват на едро и си имат собствена техника и дават много по малки заплати за майстори защото са ги наели за постоянно и цените им идват на половина, ве май не си строителен предприемач.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
До 89, по-добре купи няко къща около Софето, за възрастен човек големия град не е много подходящ
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Сега живея в голям апартамент , като одъртея ще го продам и ще купя гарсониера , а с разликата ще си карам живота .
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
До Строителен предприем: "Реално към момента излиза около 900-1200 евро на квадрат до ключ" - нещо скъпичко ми се вижда! Посмали, ***!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
До до71 - Абе прави си, ама като човек, който е бил и мотокарист и програмист в разлчини етапи от живота си, просот искам да кажа истината ... не толкова на него, колкото на всички останали.
86
3
 
1
 
! Отговори
Do 77 преди 21 минути
Аз купих два преди няколко години за 10к евро две подеземни паркоместа, едното го продадох слагам вътре кола за 70к не защото нямам повече а защото не си заслужава да се дават повече. Имам съседи с коли за над 200к уличници.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
"Сложете още 300 евро на квадрат за качествено обзавеждане," - 300 евро на квадрат? Тиии, какво, със златен прашец ли ще го ръсиш?
84
1
 
6
 
! Отговори
до71 преди 23 минути
Няма кво да му обясняваш, тва е нашия програмист мотокарист, днес е втора смяна пак и за това пише от рано, че требе да лега довечера пак е на работа и ако закъснее шевчето ша го резне, той обикновено пише още по големи заплати.
83
0
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 23 минути
Ами какво му е нелогичното??? Аз си купих гараж да има къде да паркирам, а не щото колата ми струва 12-14000 лв
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
До Анонимен 76 - Точно. Много хора приемат вискчо за "продукт или услуга". Домът е една "стока". Продава се, ипотекира се, нищо не значи за тях. Те го виждат, като потенциални цифрички в банкова сметка. За тях няма неща, като "бащино огнище", мястото което на теб и семейстовто ти, където идват роднини, къдеот има спокойствие и уют. Всичко е едни пари ...