Столична община ще залага на изкуствен интелект

Ще се подобри ли ефективността на администрацията?
18 окт 2024 15:53, Инна Ангелова
13

Столичната община стартира иновативен пилотен проект, използващ изкуствен интелект (ИИ) с цел оптимизация на процесите по управление на финансирането по различни програми. Проектът ще подобри ефективността на администрацията и да улесни кандидатстването за европейски и национални средства.

"Дирекция "Европейски политики и проекти", която е част от моето управление, отговаря за намирането на финансирането и ръководенето на проекти, които имат европейско и национално финансиране. Процесът, който заварихме там, влизайки в общината, беше малко реактивен. Ние писахме писма на другите направления, доклади, чакахме програма за кандидатстване и чакахме те да ни отговорят. Резултатът беше, че изпускаме много голяма част от възможностите за финансиране на общината", каза заместник-кметът по европейски политики Никола Барбутов в студиото на "България сутрин".

По проект се предвижда внедряването на специализират чатбот, който ще улеснява комуникацията и ще предоставя информация в реално време.

"Няма рискове, защото основният коректив продължава да бъде човекът и администраторите и експертите в звеното продължават да имат контрол", подчерта софтуерният предприемач Виктор Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Чатботовете ще работят като виртуален екип, събирайки информация от множество източници, което ще позволява на експертите в общината да се фокусират върху анализа на данните, вместо да търсят информация ръчно. Чатботът ще синтезира данни и ще предоставя информация за актуални програми, срокове и възможности за финансиране, което ще оптимизира времето на служителите.

Барбутов дава пример как социалните служби могат да се възползват от системата. Когато служителят желае да кандидатства за нова социална услуга, той ще може да се свърже с чатбота, който ще предостави информация за наличните програми и сроковете за кандидатстване. Така служителите ще могат да вземат информирани решения и да планират своите проекти по-ефективно.

Служителите на СО ще бъдат обучени в рамките на няколко ни. Тя ще имат възможност да взаимодействат с чатбота по естествен начин, без да се налага да усвояват сложни нови софтуерни системи.

Гледайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от София
Терзиев: Отвореното кръстовище "Черни връх" - "Каблешков" намалява задръстванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 11 минути
При "Спасителите" и Бонев естествения липсва.Налага се да се ползва изкуствен.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Супер, вече за всичко ще е виновен ИИ. Но със сигурност ще бъде първият доказал се като по-ефективен от човек, спрямо тези в кметството.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Заменете СОС и кмета с AI, по евтино е и няма корумпета.
10
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 час
-"Като нема риба,и ракът е риба"...Та като нема ЕСТЕСТВЕН интелект,да го заменат с "изкуствен" ?...Важното е да са "управлява" !..
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като си нямат естествен
8
0
 
5
 
! Отговори
Е браво.... преди 1 час
По-добре, че естествения е трагичен!
7
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Като общинските съветници и кмета нямат, ще ползват изкуствен.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не. Само ще я усложни с още едно нещо.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това нещо като системата за ранно известяване ли ще е? Една или няколко фирми ще получат милиони за някаква система, която нито ще работи, нито ще се ползва
4
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 часа
един вид изобретателя на умните кофи за *** по шопия ше се наяде с още малко държавна пара. тва че на секо кръстовище ората споменават на ушето макяму не ни пречи.
3
1
 
8
 
! Отговори
Дарвин преди 2 часа
Напълно нормално. Щом с естествения интелект нестава, ще се наложи да разчитат на изкуствения..
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами то заради десетилетия партийни назначения като няма естествен..... Ръка целувайте на инженерите които са ви го създали тоя изкуствен интелект. Бoклyци!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тоест ще се усвояват едни пари.