Нов скандал: От Фабрицио, баща на две деца, до Валентина и хоп - на Параолимпиадата

Италианка е първата трансджендър жена на Игрите в Париж
49
Нов скандал: От Фабрицио, баща на две деца, до Валентина и хоп - на Параолимпиадата
Снимка: Getty Images

Италианката Валентина Петрило се превърна официално в първата трансджендър жена, която взима участие на параолимпиада. До 8 септември продължават игрите в Париж за хора с увреждания, а Петрило участва в лекоатлетическия турнир.

Така в световния спорт отново се разраства скандала, който миналия месец беляза Олимпийските игри във френската столица. В боксовия турнир стана страшен скандал, след като в крайна сметка боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-Тин да бъдат допуснати до битките при жените. Накрая и двете станаха олимпийски шампионки въпреки многобройните призиви да бъдат дисквалифицирани заради съмненията в половата им идентичност.

На провеждащите се в момента Параолимпийски игри тече сходен скандал с Валентина Петрило. Спринтьорката с увредено зрение се класира за полуфиналите на бягането на 400 метра, а ще се състезава и на 200 метра, пише webcafe.bg.

Ситуацията тук е още по-крещяща – ако при Хелиф и Лин Тин имаше съмнения за дова дали са жени, тук съмнения няма - 50-годишната Петрило мери сили с жените, макар че има 11 национални титли на Италлия при мъжете. Освен това тя е баща е на две деца и до 45-годишна възраст е била част от мъжки състезания.

Петрило сменя пола си през 2019 година и започва да участва в бяганията на 200 и 400 метра в категория Т12 - за хора с увреждания в зрението. Участието на италианката е възможно, тъй като правилата на Международния параолимпийски комитет (МПК) се различават от тези на МОК. МПК е оставило власт на всяка международна федерация в различните спортове да определя кой има право да участва в дадена категория. Според устава на Световната Параатлетика в женските категории може да участват всички, чийто пол официално е признат от закона за женски. Така на практика това не пречи на мъже, които са си сменили пола официално, да участват при жените.

Президентът на МПК Андрю Парсън обяви преди 2 седмици, че Петрило е "добре дошла" в Париж според настоящите правила на Световната Параатлетика, но призова спортният свят да изготви единни протоколи за тези случаи.

Петрило вече е в олимпийската столица и завърши втора в своята четвъртфинална серия, но все пак продължава напред в битката за медалите.

На 14-годишна възраст Петрило, по-точно тогава Фабрицио, е диагностициран с болестта на Щаргард. Жени се и със своята съпруга имат 2 деца.

От 2018-а обаче тя започва да живее като жена и разказва за промяната в интервю пред "Би Би Си":

"Не го бях планирала. Бях в леглото със съпругата си, на път да заспя, и казах: "Помниш ли, че ти казах, че веднъж се преоблякох като жена?". Тя каза "да". Аз казах: "Всъщност не беше веднъж, аз го правя всеки ден".

Петрило, която преди се казва Фабрицио, получава подкрепа от съпругата си и започва хормонална терапия, която ѝ се отразява сериозно.

"Не съм същата като преди. Фабрицио вече не съществува".

Спортистката уверява, че промяната влияе и на нейната бързина на пистата, но мотото ѝ е "по-добре бавна и щастлива жена, отколкото бърз и нещастен мъж".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз предлагам на следващата олимпиада да участват и животни - некабъдем прогресивни и толерантни либерасти все пак, да скапем всичко качествено.
46
0
 
17
 
! Отговори
Кума Лиса преди 1 седмица
Скоро ще има само ПАРАолимпиади ! Нормалните ще изчезнат и ще останат мутантите !
45
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 седмица
Ако пише романи, никой няма да протестира. Не е задължително да бъде олимпиец!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ТОЙ БОЙКО СТАНА ЖЕНА ТА ТОЗИ ЛИ
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bpeмe e Гoшeтo oт Ямбoл ga нanuшe "Bpeмenoзopuщe" ? 3a koeтo yвu, rpaнтoвe oт "Oтpoвeнo oбщecтвo" нямa ga вugu...
42
2
 
16
 
! Отговори
Колко му е увредено преди 1 седмица
зрението на това недоразумение? Неговите съпернички тичат с водачи, защото не могат да следят пътеката. А то няма нужда от водач - явно вижда ограничителните ленти. Но не може да види какво има под пъпа си? Или е мозъчно увредено, та не разбира, че пикae изправено?
41
0
 
17
 
! Отговори
Любопитко преди 1 седмица
Как пък някоя "женка" не се пробва в художествената гимнастика, а?! :D
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Олимпиада за педарлюги да се създаде, и край на въпроса!
39
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудесно е, че пускат подобни новини! Българите все повече се отвращаваме от евроатлантическите ценности, които ни натрапват от Посолството.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Организирайте им трансолимпиада с 50 пола
37
0
 
16
 
! Отговори
Мухахаха преди 1 седмица
Впечатлени от медали слава и ПАРИ които обсипаха "трансджендър" спортистите на Парижката Олимпиада, ще накара ВСИЧКИ спортисти да се самоопределят за жени на следващите Олимпиада. Спортът за мъже скоро ще престане да съществува. Какво значение има че те смятат за жена и ти се подиграват и обиждат , ако имаш олимпийски медал и 24 МИЛИОНА долара в банковата сметка като алжиреца Имран Хан....
36
0
 
20
 
! Отговори
Отвратен преди 1 седмица
Очевидно е назрял моментът да се организират отделни спортни състезания за нетрадиционно усещащи се индивид(к)и. И/или за тарикатстващи такива. По примера на пара-състезанията. Но да се торпилира спортния феър-плей, олимпийският дух и изцяло всички човешки ценности от шепа социопати е абсолютно падение за нашето общество! И тотално неприемливо! Вън мъжете от женския спорт!!!
35
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Трябва ли да се коментира това?
34
0
 
29
 
! Отговори
ТЯ Е БАЩА преди 1 седмица
на две деца... Това не е скандал, а безумие. И не става дума за спорт, а за гавра с природата.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това ся ако смятам ,че не е е нормално и извратено и е ненормлано да се толерира от медии и федерации Путинист ли ме прави?
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едали Сър Джон, едали...
31
3
 
12
 
! Отговори
гъз преди 1 седмица
Аз съм чувствам беден. Заклещен съм в тялото на бедняк. А също и на *** човек.
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съария откачалник до вчера се състезавал за мъжете, а днес срещу жени бяга, защото е г-н никой и нито за мъж става, нито за жена. Жалко нищо жество
29
3
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 седмица
Тоя като Арнолд Шварценегер в ръцете и нарочно бяга бавно са не бие на очи
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Археолозите например могат по скелет, изровен от някой исторически обект, веднага да кажат дали погребаният е бил мъж или жена. Само по скелета, без да е нужно да има други индикации като украси, надписи и т.н.