Англия обяви назначението на Томас Тухел за мениджър на националния отбор

Той поема "трите лъва" от 1 януари 2025 г.
16 окт 2024 21:53, Красимир Ангелов
0
Англия обяви назначението на Томас Тухел за мениджър на националния отбор
Снимка: БГНЕС

Германецът Томас Тухел е новият мениджър на националния отбор на Англия, съобщи Футболната асоциация на страната.

Бившият наставник на Борусия Дортмунд, Пари Сен Жермен, Челси и Байерн Мюнхен застава начело на европейските вицешампиони, а негов помощник ще бъде англичанинът Антъни Бари. Двамата работиха заедно в Челси и в Байерн.

Най-големият успех в кариерата на 51-годишния Тухел е спечелената с Челси Шампионска лига през 2021 година. През същата година ФИФА и УЕФА определиха германеца за най-добър треньор за сезона. Година по-рано той игра друг финал в Шампионската лига, тогава като старши треньор на Пари Сен Жермен.

В колекцията си от трофеи Тухел има още две титли във Франция, купата на Франция, титла в Германия с Байерн и купа на страната с Борусия.

Томас Тухел и неговият помощник Антъни Бари ще започнат работа от 1 януари 2025 година с идеята не само да класират Англия за световното първенство през 2026 година в Канада, Мексико и САЩ, но и да го спечелят.

Това означава, че в предстоящия ноемврийски прозорец от мачове в Лигата на нациите Англия ще бъде водена от Лий Карсли в двубоите с Гърция и Република Ирландия. След тях Карсли ще се завърне в ролята си на мениджър на националния отбор на Англия до 21 години.

"Много съм горд, че получих възможността да водя английския отбор. Отдавна усещам, че имам специална връзка с футбола в тази страна, която вече ме дари с някои незабравими моменти. Да имам шанса да представям Англия е огромна привилегия и възможността да работя с тази специална и талантлива група от играчи ме кара да се вълнувам много", каза Тухел пред сайта на Футболната асоциация след публикуването на новината за неговото назначение.

"Работейки с Антъни като мой помощник, мога да уверя феновете, че ще направим всичко възможно, за да направим Англия успешна, а привържениците - горди. Искам да благодаря и на Футболната асоциация за вярата в мен. Нямам търпение да започнем заедно нашето пътешествие", посочи още Тухел.

Роденият в Бавария специалист се обърна към критиците, които смятат, че англичанин трябва да води националния отбор.

"Съжалявам, имам германски паспорт. Всички привърженици може би са усетили моята страст към английската Висша лига и страната и колко обичам да живея и работя тук. Надявам се, че мога да ги убедя, да им покажа и да им докажа, че се гордея, че съм мениджър на Англия и ще направя всичко да покажа уважение към този пост и тази страна", добави той.

Той призна, че перспективата да премине от клубния футбол към международния е нещо, което му харесва.

Всичко около назначението на Томас Тухел четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: АнглияТомас Тухел
Още от Водещи мобилна
Позор: Северна Ирландия ни разката на футбол, вкараха ни само пет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари