България бъкана с газ, най-малко 2 млрд. кубика има в "Калиакра"

Кабинетът има информация за това находище, но добивът оттам е блокиран заради съдебни спорове
9 яну 2009 09:01,
66
България бъкана с газ, най-малко 2 млрд. кубика има в "Калиакра"
Снимка: БГНЕС

България разполага с открито, но неизползвано досега находище на природен газ, известно на специалистите под името “Калиакра”.

То се намира в черноморския шелф на страната ни и съдържа най-малко 2,4 милиарда куб. метра гориво, съобщават експерти.

Правителството има информация за това, но добивът на газ оттам е блокиран.

Причината е, че в съда се оспорва конкурсът за определяне на фирма, която да извършва търсенето и проучването на нефт и газ в блок “Галата”, твърди вестник "Труд".

Министрите дали правата на “Мелроуз Рисорсис” - Люксембург, но решението се обжалва от “Овергаз Инк”.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Presiqn преди 15 години
Защо някои оспорва българия ъе тя е виновна за спирането на газ?
64
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 15 години
po skoro 3000 dena ne 200
63
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
36 твоят нос като си с шапка и палто,да не би зелен?
62
0
 
1
 
! Отговори
lubimetz13 преди 15 години
в предния коментар - исках да напиша Т-Ъ-ПАЦИ, но изглежда има филтър, който мисли тази думичка за ***
61
0
 
1
 
! Отговори
lubimetz13 преди 15 години
Това е някаква невероятна тъпотия. Чак бяс ме хваща, като гледам как може да се публикуват такива ТЪПОТИИ.Ако България ползва 8 млн. кубика на ден, това означава, че това НАБЪКАНО НАХОДИЩЕ ще е достатъчно за ВЕЧНИ ВРЕМЕНА .. за цели 200 дена. Затова ни е такова положението.. Защото сме БЪКАНИ С , които не мислят, а пишат глупости и ДРУГИ , които им припяват..
60
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
shto ne pitash girzite kak im kradat gaza.Mnogo aktivni stanahte riazanite i nagli.
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Поздрави на И. Инджев, но само там газта е от женски род!
58
0
 
1
 
! Отговори
wladko преди 15 години
Не бъдете наивни, това си е чисто и просто поредната стъпка към увеличаване цената на газта за ЕС и решаване на въпроса със задоволяване нануждите на Украйна за сметка на ЕС. Ето как и защо става това: ползването на залежите на природен газ открити в Украйна е изчерпало това природно богатство на тази държава от страна на СССР и сега някой трябва да плати сметката, така че и Украйна да има газ за да не вдига шум повъпроса с изчерпаните залежи и този *** се намери в лицето на целокупна просперираща и навлизаща в рецесия Европа.
57
0
 
1
 
! Отговори
nemam nervi преди 15 години
Честито на всички самоосигуряващи се нов праг от 690 лв-предишния беше570 илини смукват 504лв за година да може догодина Масларова да почива може би на Луната
56
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
има газ ама няма хора.за газохидратното находише в шелфа не се говори.
55
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"Цонко Цонев: В община Каварна няма недостиг на газ, благодарение на находището до БългаревоКаварна. Спирането на доставките на газ от Русия през Украйна и Румъния не се отразява на територията на община Каварна по никакъв начин, заяви пред радио Фокус- Варна кметът Цонко Цонев. Той подчерта, че общината не е зависима от Газпром и българския посредник Булгаргаз, защото Каварна е единствената община в страната, която има разработено газово находище на територията си.Цонев допълни, че според прогнозите газовите залежи в находището до село Българево са достатъчни, за да подсигурят добива за следващите 25 години. По негови думи, след около 20 години ще трябва да се мисли за алтернатива, но в близост до експлоатираното в момента находище има още няколко подобни. Цонев добави, че в Каварна и Българево, където са концентрирани две трети от жителите на общината, са газифицирани 80% от домакинствата, както и всички обществени сгради и фирми. Според него, в газификационния процес на територията на общината в последните 10 година са вложени 2.5 млн. лв. и много усилия, но това е останало незабелязано до този момент, в който възниква проблем с доставките на газ. Цонко Цонев добави, че работата по газифицирането е особено засилена в последните 5 години, като за този период броят на газифицираните домакинства е увеличен с 300%, а със 100% повече са и газифицираните обществени и фирмени сгради."
54
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
То и аз на много места протягах ръка,но все остава къса,а продължа ли,хващам Вова за ръка.Има нефт само,но не там.
53
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
много сте прости бъкана била
52
0
 
1
 
! Отговори
FLEX преди 15 години
Росене, много си кух. Природния газ е газЪТ, а пропан-бутана е газТА. Първо се образовай малко, а после се прави на знаещ и възмутен
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
природен газ е в мъжки род
50
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 15 години
Ех, изпревари ме, тъкмо щях да кажа същото
49
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Бъкани с газ? Дори да е вярно, при разход от 12 млн кубика на ден, 2,4 млрд кубика стигат точно за 200 дни, или малко над половин година...проста сметка!
48
0
 
1
 
! Отговори
Bob преди 15 години
Една народ, една газ-два мнения нямаот Иво Инджев ⋅ септември 29, 2008 ⋅ Коментирайте Да имаш проблем със себе си е най-тежкият проблем. Ние даже не знаем от кой род е нашият-от мъжки, или женски. Като в онзи виц за руснаците, които до един бъркат правилния род на думата кафе , поръчвайки си в заведение одно кофе (вместо правилното граматически на руски один кофе). После влязъл грузинец и най-сетне казал: один кофе, добавяйки и один булочка.Заслушайте се в публичното говорене, погледнете в текстовете по вестниците и ще видите, че в рамките на един абзац или една минута ефирно време, твърде често ще чуете едновременно природен газ и газта. Мъжки и женски род греховно съжителстват. И не е въпросът толкова в това, че малцина си правят труда да се замислят, че газта за горене е едно, а природният газ-друго. Оставете граматиката. Замислете се за шизофренията и хермафродитството в публичното общуване. Както и за пълната липса на чувствителност към това явление.Както е тръгнало, ще има да газим един вода и едно жажда да ни мъчи, дорде се не събудим някой сутрин с откритието, че е твърде късно да се борим за достойна място на тази свят. И ще се запътим с безпомощен въздишка и наведен глава към онази свят.
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
2 млрд. кубика могат да служат за резерв при кризи като сегашната в краткосрочен план. Поправете заглавието. Некоректно е!
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ами щом сме толкова "бъкани с газ" аз предлагам веднага да започнем да изнасяме газ за ЕС например!