Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави

Васил Владиков си е монтирал на терасата 40 соларни панела
17 авг 2013 09:15,
152
Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави
Снимка: архив, Reuters

Пенсионер на 75 години от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен апартамент в жк "Тракия", пише "Труд".

"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста", категоричен е Васил Владиков, който по професия е инженер.

Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици, разяснява той.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия", посочва Васил, който живее в панелка от 34 кв.м.

В слънчевите колектори е вложил 9000 лева, спестени от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях", казва той.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
22
 
! Отговори
мори преди 11 години
Браво на човека.Той е жив пример за всички онези ,които вместо да търсят начин да си помогнат по-лесно е да реват.С икономии не се излиза от кризата.Търсят се начини да се увеличат приходите за да се посрещнат разходите.Икономията е майка на мизерията.Е това се опитват да кажат на Станишев и Орешарски,а не да дава помощи.
80
5
 
31
 
! Отговори
Скачаща гъска преди 11 години
Този е лудЖурналята неграмотниЗАЩО?Проверете в интернет кое колко струва????? един панел е 1квм къде ги нареди 40 пред терасата - явно са само 4???? един панел е 250 вата до 1000 вата са около 4???? 9000 лева са консумацията МУ за 20 години???? Дано да живее до 95 та да има поне 5 години печалба, ама надали???ЦИРКЦИРКАбе ЦИРКаджии?
79
3
 
16
 
! Отговори
с преди 11 години
това ми прилича на реклама на соларни панели.
78
1
 
10
 
! Отговори
Шoп преди 11 години
До до ОдисейЧе точно централизираното управление ( централно управление на производство и потребление ) спомага за повишаване на ефективността---------Централизирано управление, а не централизирано производство, ***!Правиш ли разлика между двете?
77
4
 
21
 
! Отговори
1700 лв е 1000 вата преди 11 години
околу 1700 лв излиза система с 1000 вата (1 Киловат) нещо са го нещо доста скъпо му е излезнало на дадото за 9000 лв
76
1
 
9
 
! Отговори
Шoп преди 11 години
До АнонименВ бъдеще може фотоволтаиците да поевтинеят, но тогава и АЕЦ и газта може да поевтинеят и пак фотоволтаиците да не са изгодни.------ Да, със сигурност е възможно да поевтинеят...
75
1
 
5
 
! Отговори
foreigner преди 11 години
Е---а държава!
74
3
 
30
 
! Отговори
бъдин преди 11 години
Земята свещенна на Ботев и Левские рай за *** и слуги Еврейски!!
73
3
 
58
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Този човек спокойно може да напише книга - Как да оцелеем в БГ ? Грешката му е че рано или късно ЕРПто ще иска такса абонамент и инженера пак ще плаща - Няма Европейска държава в която си плащаш лятото за парно - Монополите в Бг се вихрят с пълна сила защото политиците правещи законите - са корумпирана *** довела до супер демографска катастрофа и немотия --вече сме 2013 г---а БЪЛГАРИНА мисли за ХРАНА ??!!!
72
10
 
14
 
! Отговори
дядо Данчо преди 11 години
Лъвове Балкански,къде Ви е бабаитлъка мерзавци!*** и улично куче да си в България!Ток-0лв,вода-0лв,транспорт 0-лв,храна-краде се олимпийски!Кучкарите са колкото кучетата!Време е да се трошат главите на монопола,не соларните панели!Но!"Я сакам Вуте да е зле,ако плевнята ми гори!"
71
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма лошо , с парите който е вложил и с тази консумация щеше да плаща още около 20г да е жив и здрав до 95
70
5
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 11 години
БСП не те харесва.Трябва да се редиш на опашките за помощи и лекарства.Като дойде време за избори ще дойде човек да ти каже какво да правиш.А сега това си е направо своеволие.Не,не и не може така.
69
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фотоволтаиците в Бг са 3 пъти по-скъпи от тези в Германия (заплатите няма да сравнявам); таксите и разрешителните тук са около 40 пъти по-високи, сравнени със стандарта там и разбира се, най-лошото е, че повечето хора са в неизолирани блокове, където се спасяват поединично. в бяла Европа, не само държавата покрива огромна част от парите за саниране, но и стимулира блока да ползва общ източник на енергия. При нас държавата пречи всячески, слага лихви и даже вкарва в затвора ако доставяш ток.
68
3
 
33
 
! Отговори
igra4 преди 11 години
браво на човека няма да плаща на ония кожодери които постоянно надписват сметки.Били намалили тока с еди колко си те като те го надпишат става същата работа и по зле даже
67
2
 
10
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
До МонархистПо-скоро гео-термални генератори за малки селища и плазмени реактори като ITER за големи мегаполиси. За съжаление за вторите ще чакаме поне до 2050.
66
4
 
21
 
! Отговори
AC/DC преди 11 години
Най-добре е тока да се краде !! Лесно и чисто,не превръщаш дома си във опитен полигон и баланса на джоба е винаги +
65
1
 
28
 
! Отговори
Монархист преди 11 години
Със сигурност това е бъдещето - използването на слънцето, вятъра, водата и др възобновяеми източници на енергия, но към момента тази технология е много нерентабилна(неразвита) и производителите се възползват от кампании под мотото на ЕКО-то, което е глупост. Ще мине време, технологията ще се развие и все повече и повече домакинства ще използват такива неща за да се отделят от монопола на електроразпределителните дружества.
64
12
 
28
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 11 години
Вместо да дава 9000 лева, да беше отишъл на митинг да подкрепи Партията - тя дава всичко!
63
6
 
22
 
! Отговори
бат сали преди 11 години
Тоз многу *** бе. И ас не плашам нишо *** имамтри пецки и жулат на 6
62
2
 
14
 
! Отговори
stoneg преди 11 години
Щом има начин да не плащаш за ток,вода,храна и тн дори и за едно от всичките е много добре навсякъде по света.