Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави

Васил Владиков си е монтирал на терасата 40 соларни панела
17 авг 2013 09:15,
152
Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави
Снимка: архив, Reuters

Пенсионер на 75 години от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен апартамент в жк "Тракия", пише "Труд".

"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста", категоричен е Васил Владиков, който по професия е инженер.

Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици, разяснява той.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия", посочва Васил, който живее в панелка от 34 кв.м.

В слънчевите колектори е вложил 9000 лева, спестени от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях", казва той.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
17
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Тъй, я да видим какво се случва в найналежащите месеци: студените, зимни... декември, януари, февруари и март 4 месеца или 120 дни? Какво имаме: дифузна светлина, мрачно, слънцето грее слабо. Какво ни е нужно? отопление (печки, радиатори) на поне две стаи с кубатура средно 40 м. всяка до поносими поне 18C за поне 16 часа бойлер, за топла вода (средно 120 л. за семейство на ден) или поне 2000 вата. печка с котлони (микровълнова), средно 1000 ватаЯ ми кажете как да стане работата?!
60
3
 
15
 
! Отговори
Swetlio преди 10 години
Браво само такак.Ако имаше повече смели и решителни Българи ,като него нямаше да сме на това дередже!!!
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аналов ега го превариш........
58
34
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е поредния КУКУ-ЕНТУСИАСТ. Мисли си, че е надцакал системата, но всъщност е най-падналият ***, за който съм чел напоследък.Какво прави в панелка от 34 квадрата и за какво е профукал 9000 лв?!?!?! Като иска да е бунтар, защо е поредният ***, който доказва нещо си на някой си ?!?!?! Да продава панелката и заедно с 9000 лв, които е имал защо не е дал газ към близкото планинско селце, където нямаше да живее с 2 лв на ден, а щеше наистина да е свободен до края на дните си !!!!!!!!!!!!!!
57
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евалата на човека, но за жалост в България е пълно със завистливи *** и от личен опит да разкажа какво ми се случи - живея в къща и преди две години сложихме соларни панели за 1400 вата ... радост голяма, но дотук с хубавите неща. Започнаха съседи да разпитват какво, защо как работи и т.н. и една хубава сутрин рабрахме че са мятали камани и ги изпочупиха. Човекът който ни ги смени каза, че това е нормално в БГ и често става. След три месеца ги изкрадоха докато бяхме на работа. Това е БГ!
56
1
 
10
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
9000 лева, които е дал за соларните панели не са никак малка сума, но пък в крайна сметка човека си е постигнал целта.
55
5
 
19
 
! Отговори
Любомир Александриев преди 10 години
Да разясня за незнаещите , качествените панели имат 10 г. 100 % гаранция на работа , която пада до 80 % до 25-тата година.А и имаите предвид че въпросните панели , които господина си е монтирал са дооооста нисък клас след като 40 от тях произвеждат едва 1000 вата :)))Ако решите да инвестирате във еко- енергия ,за една къща ще са ви нужни около 12 панела и ще ви струва много повече от 9000 лева , но инвестицията се избива на 5-тата година.Мнение на човек занимаващ се с фотоволтаика :)))
54
3
 
5
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
*** - може тебе преди него да заровят
53
2
 
13
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
много хубаво прави човека - жалко, че голяма част от младите са *** дето нямат и минимални познания за техника нито желание за независмост
52
2
 
10
 
! Отговори
иллко преди 10 години
R.I.P Бъкгарски език. Какви журналисти сте вие, щом дори не слагате на нов ред с кавички цитат ?
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма лошо. Човека развива ТНТМ дейност. (За младите - да проверят гуугъл какво означава това )
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми,щом е решил че е на кяр...
49
2
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
В дадения случай мисля че монопола е по добре от пазарно определяне на цените и няколко доставчика. Ако е частен монопол - да. не е добре. Но в момента имаме държавен монопол на практика. Цените са държавно регулирани и се определят не от доставчиците а от държавата. По-социално от това накъде?? Ако махнем държавното регулиране на цените и идем на борда с 3 доставчика - каква мислиш ще е цената?? Много по висока. Определено ще има картел и договорка между частиците и ще си слагат еднакви цени (
48
7
 
15
 
! Отговори
До Богдан преди 10 години
Само че утре като кажат - вдигаме тока с 50% защото НЕК фалира, този пенсинер ще си каже -"Пука ми, сам си го пройзвеждам", а ти ще ходиш да ревеш зимата по площадите че цялата ти заплата отива за ток
47
2
 
4
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До банкеръуау, толкова много изречения и едно нищо. банкер бил. комплексар. ***. ***. знаеш, че нямаш и 34квм жилище, къде си тръгнал.
46
11
 
8
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Този инженер е мазохист щом се е докарал да живее с 2 лева на ден.И какво,като си произвежда сам 1кв-час енергия лятото зимата пак ще е на студено и тъмно,но пък ще е хаи-тек соц. инженер демек просяк.Аман от изобретатели дето не измислят нещо а се самонаказват.Тъжна работа.Ако бе инвестирал 9000 в банков депозит щеше да си плаща тока с лихвите ама нали е много умен.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен #29:Човека си има принципи. И сега не зависи от монопилст както всички ние.
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не си е направил добре сметките дядото :) за 9000 лева колко години ток щеше да плаща? За бойлер 2 часа на ден и котлон 1 час... да плаща 20 -30 лв на месец. 300 на година. 30 години трябват за да си изплати инвестицията... той е на 74... а и ако си плащаше тока нямаше да измършавява и да живее с 2 лв на ден за да пести за 9000 лв инвестиция...
43
1
 
10
 
! Отговори
Iwamow преди 10 години
До АнонименКОЙ Е ЛУД да говори за фотоволтаиците - 160 Д/У/ПЕТАТИ са собственици на тая благинка.Щом народа си мълчи и търпи нищо чудно да се излюпат още 80 фотоволтака.
42
1
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 10 години
По-скоро става дума за централизирано управление на децентрализирано производство и използване на балансиращи групи от малки производители. Това се случва в Германия, където голяма част от енергията е от малки инсталации("домашни") които в даден момент продават излишната енергия а не цялата. Трудничко ще е управлението на една такава система но пък хората са се сблъсквали с различни предизвикателства в миналото и именно преодолявайки ги сме стигнали до този етап на развитие.