Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави

Васил Владиков си е монтирал на терасата 40 соларни панела
17 авг 2013 09:15,
152
Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави
Снимка: архив, Reuters

Пенсионер на 75 години от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен апартамент в жк "Тракия", пише "Труд".

"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста", категоричен е Васил Владиков, който по професия е инженер.

Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици, разяснява той.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия", посочва Васил, който живее в панелка от 34 кв.м.

В слънчевите колектори е вложил 9000 лева, спестени от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях", казва той.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
26
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ВСЕ ЕДНО ДА СИ КУПИШ КОЛА ДВИЖЕЩА СЕ СЪС СЛЪНЧЕВИ БАТЕРИИ ,НО ДА НЯМА НИКАКВА МОЩНОСТ ! МОЩНОСТТА НА КОЛАТА ДА Е ОСВЕН ТЕБЕ ДА МОЖЕШ ДА ПРЕВОЗВАШ И ЕДНА ДИНЯ ,И НА ПЪРВИЯ СЪВСЕМ ЛЕК БАИР ДА СЕ НАЛАГА ДА СЛЕЗЕШ И ДА БУТАШ !! АБЕ ТЕЗИ ПАРИ НА ПЪТЯ ЛИ ГИ НАМИРАТ НЯКОИ ХОРА ,ТА БЕЗ ДА МИСЛЯТ СИ ХВЪРЛЯТ ПАРИТЕ В *** ?! И ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КОЛКО ПРОСТРАНСТВО ЗАЕМАТ ТЕЗИ 40 СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛА ,А ИМАТ МОЩНОСТ САМО 1 КИЛОВАТ ?! СМЕШНА РАБОТА !
120
2
 
11
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
EVALA MU ZA DYRZOSTA I NA4INA NA PROSTEST.DE VSI4KI DA SA KURAJLII KATO NEGO.MONOPOLITE RQPA 6TE QDAT,NO VIJTE SAMOTO IZPYLNENIE VYV VESTNIK TRUD IMA TERASATA.IZGLEJDA POVE4E OT UJASNO I NESTABILNO.MOJE DA GO VIDITE SAMI.
119
2
 
30
 
! Отговори
язък преди 11 години
защо го предадохте човека.сега ще го погнат монополистите,за нарушаване на правата им.ще му пратят потеря данъчнипредатели.
118
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e поне не ги е дал на някой ало - измамниктой таман се е научил да живее с 2 лева на ден и сега за какво ще си харчи парите?а и това е инвестиция която се възобновява/изплаща/ 10 години , а да но да ги доживее........
117
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vmesto da kajete, bravo choveka e izmislil neshto novo, probval se e , I e iskal da stoi zad principite I razbiraniqta za jivota, vseki pochna da cepi stotinkata, I da pravi smetki. Nikoi obache ne kaza, spiram belota vyv vhoda I shte se probvam I az da napravq neshto. Ei tova mu e bulgarina, da pravi smetkite na suseda
116
12
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До vesko02Човека заслужава уважение за куража,макар че борбата е неравна.Ако повече хора са като него държавата ще бъде по различна.БРАТ ,ТИ ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАШ С ПРОДАЖБА НА СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ ?! ЕЙ ,ВСЕ БАЛЪЦИ ТЪРСИТЕ , МАМА МУ ДА Е...
115
3
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Вие защитници на мафиотите, които отхвърляте чистата енергия крещете и си мислете, че заблуждавате гаргите, защото ако зелената енергия, в която влизат и слънчевите колектори е неефективна, то западните страни и Америка не биха инвестирали в нея. Погледнете само в Гърция, която смятате, че е по-долу от нас колко от покривите на къщите им са пълни с такива батерии. А на чевека ако има възможност да добави и ветрови генератор ще има ток в излишество който да продава на мафиотите и на техните цени
114
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Дреме ми какво и колко пъти казваш една глупост ГУРБЕТЧИЯ.Кой си и , та да даваш акъл на хората ,как и срещу кого да стачкуват.Нали разбираш , че този дядо е ПРОТЕСТИРАЛ срещу монополистите и го е направил , както той е ПРЕЦЕНИЛ.А тънките ти сметки , колко е спечелил и колко -загубил, си ги сложи в твоята сметка.Човекът е решил и е намерл начин , за протест срещу монополистите.И ги е преборил.А твоите ялови протести , ти си ги сложи отзад. Щото преборихте Топлофикация,ВИК или ЕРП-та ли?
113
4
 
33
 
! Отговори
vesko02 преди 11 години
Човека заслужава уважение за куража,макар че борбата е неравна.Ако повече хора са като него държавата ще бъде по различна.
112
23
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До анонименПълно с ***. Един възрастен човек се е опитал да се пребори с МОНОПОЛИСТ и всички мързеливци ренахте срещу него.АЗ 1000 ПЪТИ СЪМ ВИ КАЗВАЛ ,ЧЕ НИТО ЗНАЕТЕ ДА СТАЧКУВАТЕ ,НИТО ПЪК ДА СЕ ПРЕБОРВАТЕ С МОНОПОЛИСТИ ! ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИМА МОЗЪК В ГЛАВАТА СИ ! ТОЙ ВМЕСТО ДА ПРЕБОРИ МОНОПОЛИСТИТЕ ,МАЙ САМ СИ ГО Е ВКАРАЛ ОТЗАД ?! ДА ДАДЕШ 9000 ЗА НЕЩО ,КОЕТО МОЖЕ ДА ТИ ЗАХРАНВА САМО ЕДИН РЕОТАН ?! ТА ТОВА Е ЛУДОСТ !!!
111
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо, сега искай от НЕК да ти изкупуват енергията, както я купува от фирмите.Цената е около 60 ст на киловат, а ти ще купуваш киловат час на 20 ст за киловат.Така ще спечелиш 2 киловата повече :).Иначе браво на този човечец, който се опитва да с справи сам с тези безумни цени и тоя рекет!Вместо да плюете и му правите сметката на човека си направете сметка, колко е нужно да платим, за да се отървем от тези монополисти!
110
26
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ЕДИН РЕОТАН НА ОТОПЛИТЕЛНА ПЕЧКА ХАРЧИ 800 ДО 1000 ВАТА НА ЧАС И НЕ ТОПЛИ ПРЕЗ ЗИМАТА ! ЗНАЧИ ТОЗИ Е ИНВЕСТИРАЛ 9000 ЛВ. ЗА ДА СИ ПУСКА ЕДНО РЕОТАНЧЕ И ДА СТОИ С КОЖУХ В СТАЯТА ,ПОНЕЖЕ АКО ГО СЪБЛЕЧЕ ЩЕ ЗАМРЪЗНЕ !
109
15
 
4
 
! Отговори
Мдааа... преди 11 години
...луд не отмалява!
108
3
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Пълно с ***. Един възрастен човек се е опитал да се пребори с МОНОПОЛИСТ и всички мързеливци ренахте срещу него.Що ли протистирате срещу тях , като н можете да се преборите с монопола.Малко са ви цените,трябва да ги вдигнат.
107
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ghostmeister -101Всичко , което е игнорирал се изчерпва с 9-те бона ,похарчени за глупости.Освен това едва ли има разрешение за това , което е правил - т.е. отново зависи от системата.
106
19
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
МОЖЕ БИ 1000 ВАТА МОЩНОСТ НА ЧАС ,НО И ТОВА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ЕДНА КЪЩА ! А ПАЗИ БОЖЕ НЕЩО ДА МУ СЕ РАЗВАЛИ ,ЩЕ ДАДЕ ОЩЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЗИ 9000 ЛВ. ЗА РЕМОНТИ НА СЪОРАЖЕНИЕТО ! НЕ СИ СТРУВА ИНВЕСТИЦИЯТА !
105
10
 
6
 
! Отговори
Лаик преди 11 години
По мое скромно мнение тези пари са похарчени напразно.Дори американските панели на 20 - та година имат около 70% от капацитета си, неговите силно се съмнявам да са такива.Другия неприятен момент е, че на всеки три години най-вероятно ще му се наложи да смени батериите .......За сега от фотоволтаиците печелят само фирмите, които ги продават.
104
13
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
АБЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ИНЖЕНЕРИ ТОЛКОВА ЛИ СА "УМНИ" БЕ ?! БАХ МУ МАМАТА ! ДА ВЛОЖИШ 9000 ЛВ. В ТОВА НЕЩО ,КОЕТО Е С МОЩНОСТ НА 10 ЛАМПИ ОТ ПО 100 ВАТА ?! ТА АКО БЕШЕ СИ ОСТАНАЛ ДА ПЛАЩА КЪМ ЕНЕРГОТО ТЕЗИ 9000 ЛВ. АКО ГИ РАЗДЕЛИ НА РАЗХОД ПО 1000 ВАТА НА ДЕН ,ПАРИТЕ МУ ЩЯХА ДА СТИГНА ДА ПЛАЩА ЗА 100 Г. НАПРЕД ,И ВТОРАТА МУ ПЕЧАЛБА ЩЕШЕ ДА Е ,ЧЕ НАМАШЕ ДА ДАДЕ 9000 ЛВ. НА ВЕДНЪЖ ! УМ УМУВА ,УМ ЦАРУВА ,УМ ПАТКИ ПАСЕ !!!! ПИШМАН "ИНДЖИНЕР" !!!
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от БСП и ДПС как да се опазим.
102
6
 
4
 
! Отговори
11 преди 11 години
много икономичен този бойлер