Наводнена България се възстановява

Комисии ще установяват причините за бедствието
Обновена: 21 юни 2014 10:32 | 21 юни 2014 09:30, Александър Попов
80
Наводнена България се възстановява
Снимка: Булфото

Най-засегнатите области на страната след силните дъждове - Варненска, Добричка и Великотърновска, постепенно се възстановяват от потопа, взел жертви и причинил щети за стотици хиляди лева.

Във Варна нощта премина сравнително спокойно, без нови валежи. Разчистват се калните наноси по улиците, отводняват се приземните етажи на наводнените домове.

Още по темата

Създаден е пункт на БЧК в сградата на районното кметство, който раздава продукти от първа необходимост – хляб и вода, съобщава bTV.

От БЧК-Варна призоваха всички желаещи да помогнат с доброволен труд за почистването на засегнатият квартал „Аспарухово”. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати.

"Преминахме към отводняване на приземни етажи – на сгради на Енрго Про и кооперации с ниско разположени ел. табла, за да се възстанови електроснабдяването. Получили сме 107 сигнала за произшествие за денонощието като някои от тях се повтарят – отговорили сме на 69”, поясни пред телевизията Тихомир Тотев, началник на областното управление на МВР, според когото операцията във Варненско от спасителна е преминава във възстановителна.

Все още няма вода и ток в квартал „Югоизточен” в Добрич, като междублоковите пространства все още са силно наводнени.

Според официалната информация един човек е загинал в Добрич след бедствието, неофициално се споменават още две жертви на водната стихия.

Както и във Варна, и в Добрич комисия ще установява причините за бедствието в града.

Започва описването на щетите. Днес са отворени и офисите на всички застрахователни дружества за хората, застраховали имуществото си.

В Албена вече са евакуирани около 1000 туристи, които са преместени в други хотели. Наводнени бяха два хотела в ниската зона на курорта.

Във Велико Търново ситуацията също нормализира, но все още улиците са непочистени. От вчера до днес нивото на река Янтра е спаднало с 5 см, като актуалната информация е от 5 часа тази сутрин.

"Обстановката се нормализира, реките са обратно в своите корита. В Килифарево се почиства, остава проблемът в най-южната част – Енерго Про отстранява проблеми. Няма скрито изпускане на язовири, просто валежите тази година са много”, коментира пред bTV Стефан Стефанов, зам.- областен управител на Велико Търново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
свободен преди 10 години
Нека всички се обединим около предложението политическите партии веднага да гласуват пренасочване на партийните си субсидии за възстановяване на пострадалите!
31
5
 
2
 
! Отговори
до ХХХ преди 10 години
Защо пратих SMS:Защото в противен случай никой няма да си мръдне пръста за тези хора. Парите няма да върнат живота, но ще помогнат на тези, които оцеляха.
30
0
 
9
 
! Отговори
brrrrrr преди 10 години
единственият виновник е ЧОВЕКЪТ. Алчността и наглостта ще унищожат българският род. Само преди седмица бяха изсечени 100год.дъбове . Нашите деди са живяли в мизерия глад и войни но не са посегнали на тези дървета защото са разбирали че те ги пазят от природните сили . А сега един "бизнесмен" покровителстван от други унищожиха гората. Природата ще ни го върне тъпкано.Жалко че загиналите едва ли са участвали в унищожението.
29
4
 
4
 
! Отговори
притеснен преди 10 години
Дано не избягат туристи!Пази Боже!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така ще бъде ,защото у нас всичко се прави беззаконно,ако всичко което е с разрешението на някой отговарящ и има подпис и след такива бедствия тези който са го разрешили да си носят последствията
27
5
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
Ето защо няма да пратя СМС за помощ .1. По малко от половината ми левче ще стигне до нуждаещите се !2. Както всички Българи си плащам данъците и пари има достатъчно в държавата за тази цел !3. На Бойко аудито струва колкото 700 000 Българи да пратят по 1 СМС !4. Политиците ни си играят с мулти милиони , а потрябват ли за народа пари ...искат пак от народа !5. Защо само една партия е поела инициатива да помага на бедни и болни хора въпреки че субсидията и е десетки пъти по малка от другите ?
26
0
 
5
 
! Отговори
. преди 10 години
Това бедствие освен природно е и ПОЛИТИКА , по-скоро е АНТИПОЛИТИКА , безхаберие и кражби , ако не се спре въпросното безхаберие ще има много такива бедствия , ако Варна имаше свестна отводнителна система и инфраструктура , както има всеки нормален град в Европа това никога нямаше да стане и никой нямаше да умре , престъпното бездействие на тези хора донесоха смърт и рзрушение на народа , който ги храни , разбира се , че е и ПОЛИТИКА !
25
1
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Айде стига обръщайте това бедствие в политика!!! Само знаете да дрънкате БСП, ГЕРБ... Хората сме виновни за много неща в тази държава! Кой допусна 25г да ни е....т? Станишев ли?Бойко ли? Или Доган? Всички ние допуснахме това и сега сърбаме попарата! Всеки втори гледа да вземе 50-100лв на изборите! И кво? Отправихте ли си живота с 50лв? Айде поне който в от тези градове да отиде да удари едно рамо на хората, а не да цъка по новинарските сайтове...
24
2
 
3
 
! Отговори
. преди 10 години
Изглежда нещата се нормализират , сега когато се нормализираха виновните , че града няма свяства канализация ще бъдат ли осъдени и вкарани в затвор или да не "спекулираме" още ? Да изчакаме още 23 години ? Между другото във фейсбук чета доста тревожни коментари на доброволци и свидетели на събитията ... как полицията подминава българските къщи и се помага всячески на по-*** ни съгрждани , а те пък от своя страна чоплят семки и се забавляват вместо да помагат.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наблюдател, какъв евросъюз, каква америка? Та то собственото ни правителство не си мръдна пръста, ти искаш хората да го направят. Нали гледаш какво става, комунистите и банки започнаха да фалират пак, ти за 3 - 4000 наводнени къщи и 20 жертви на червената некадърност да се притесняват... Ще отпуснат някакви помощи, ще си ги усвоят и ще ходят да си купят по един апартамент във франция...
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Варна си избра кмет от Герб.Не може да очаква помощ от червено правителство. А и сега, като започнат разследванията за трагедията и като се види, че причина за ситуацията са градоустройствените планове, разрешенията за строистелство и незаконните постройки, като се види кога са направени плановете и строежите и на червените им е ясно, че във Варна никога повече няма да спечелят избори. Защо да помагат на някой дето ще ги допогребе?
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нали управляващите си имат хидроинженер?! сега той ще оглави комисията по бедствията и ще "разпредели" всички помощи на "нуждаещите" се!
20
3
 
11
 
! Отговори
набюдател преди 10 години
къде сега е европейският съюз и ползата от него ???Защо хамериканците не помагат сега на съюзниците си или само могат да спират Аец и южен поток къде ни е ползата сега от уж Партньорството ни ???Българи събудете се
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка на некдърното правителство на Орешарски виновно за трагедията!Факт е че вече цяло денонощие след потопа не е дошъл никой от София на место и помощ от централната власт на практика няма!
18
0
 
15
 
! Отговори
Толкова заслужавате! преди 10 години
Мислите си че понеже Барек Дудуков е млад че ще Ви оправи ? Че понеже говори хубаво той ще Ви помогне ? Забравихте ли как поднасяше букети на Боко на турското диванче ? Как черпеше Боко с "турско" кафе ? Как играеше кючек в мутренските таверни ? И този човечец ще Ви помогне ?
17
6
 
16
 
! Отговори
архитект-пенсионер преди 10 години
В момента проклятието на България се казва БСП и ДПС. Тези престъпни партии си сложиха още по престъпни кадри , които изсичат гори , строят незаконно, крадат и унищожават Държавата. Тези две партии трябва да изчезнат от политиката иначе загиваме.
16
8
 
11
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
до 26Кметът Портних се обадил на Орешарски по ... водосточната тръба. :)Поредните лъжи на ГЕРБ, с които искат да оправдаят провала си във Варна !
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кметът Портних се обадил на Орешарски да иска помош, но той му е казал, че е късно и сега трябва да спи!
14
0
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
4 mins Like 1 LikeLike Share 2 people like this. Kristyan Bonev За съжаление,просто стоят и се хилят .Пък и нахални.Едно *** взе една вода от БЧК и си изми краката с ней... 5 mins Like ХаресвамХаресвам Споделяне 35 души харесват това.Таааа ето мнението на народа за *** и техните действия!!Какво става с дискриминацията а управници?
13
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
До АнонименИ като дойдат другите овци времето ще се оправи и всичко ще стане песен... Плюя на политиканстващите *** в този трагичен момент за стотици хиляди невинни хора!