Вирусите плъзват до дни – 3 броя ни дебнат навън

Симптомите: температура, болки в гърлото и суха кашлица
20 окт 2015 08:24,
32
Вирусите плъзват до дни – 3 броя ни дебнат навън
Снимка: flickr

Заболелите от остри респираторни инфекции се се увеличили с около 30% за седмица. Общата заболеваемост за 7 дни е близо 54 на 10 000 души за страната, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Децата и хората в активна възраст са най-засегнати от дихателните вирусни инфекции в момента, каза пред "24 часа" д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния ДКЦ 11. Вирусите не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни.

Най-много болни има в Габрово, където заболеваемостта при децата между 5 и 14 г. е няколко пъти по-висока в сравнение с останалите райони - 957 на 10 000. Следват Ловеч, Стара Загора, Шумен, Плевен и там също най-много боледуват децата.

"Грип няма все още, респираторните инфекции в момента се дължат на други вируси - корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата", обясни на свой ред проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

"Трите грипни вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима, са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Сред тях нов е вирусът "Швейцария", за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни”, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Грипната епидемия в Европа е далеч, сочат епидемиологичните данни на Европейския център за контрол на заболяванията.

Под 1% от изследваните проби за грип са положителни. Единични случаи и на трите очаквани грипни вируса са засечени в 8 европейски страни, сред които Германия, Великобритания, Швеция, Словения и др.

"Грипът личи по внезапното начало - човек е силно отпаднал, с болки в ставите, мускулите, очите, висока температура. Заболяването засяга целия организъм за разлика от обикновените дихателни инфекции, и изисква сериозно отношение", каза д-р Кунчев.

Най-важното е болният да остане у дома особено в началния период - човек е най-заразен 2 дни преди появата на симптомите и 2 дни след това.

Лечението на грипа е с антивирусни препарати - инхибитори на ензима невраминидаза на грипния вирус, и трябва да започне в първите 48 часа от началото на инфекцията, препоръчва СЗО. Сегашните вируси имат резистентност към лекарствата от по-старото поколение с активна съставка римантадин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Цивилизовайте се преди 8 години
До Анонимензаради такива като тебе се носят епидемии и се разболяват цели офиси с хора. Разнасяте си болестите по улиците, градския транспорт, кината и къде ли не. Пиете ми чай от пакетче и си мислите, че се лекувате, щото и с билки не знаете как да се лекувате. Влачите се със сополи и температура по 3 седмици, а кашлицата по още 6 месеца. Не си взимате болнични, защото не ви осигуряват на пълна заплата и ще вземете по-малко пари. Накрая влизате по спешност и се лекувате на наш гръб.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжичка настърган джинджифил с мед, чай от лайка и мента, много течности, особено топла вода с лимон, по-лека храна, може и гаргара с ракия, често проветряване на дома, ограничаване на посещенията в места с натрупване на много хора - все елементарни неща, но по-добре, отколкото да се тъпчем с лекарства!
20
1
 
5
 
! Отговори
Вирусолог преди 8 години
Как да не се знае кога ще дойдат вирусите нали братята американци ни ги пускат. Америка има най много патенти в областта на вирусологията.Там са създадени на-много вируси. Най смъртоносните вируси са с американски произход справка например вирус ебола патент в чичо гъугъл и ще видите номера на us патента: Patent US20120251502
19
0
 
2
 
! Отговори
Чичко доктор преди 8 години
Климатиците са едно на ръка по света има болести за които не сме и чували съответно не сме и подготвени а мерки като карантина например са трудни или почти невъзможни и по правило с голямо закъснение
18
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в гр транспорт кихат кашлят не си слагат нито ръката нито кърпата на устатавсе едно диваци са дошли от пещерите
17
0
 
7
 
! Отговори
АЛИ БАБА преди 8 години
Много ми е интересно от къде знаете кога ще доидат вирусите,да не би да ви се обаждат.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като усетя някой гаден вирус пия чай от лайка -поне литър на ден, гаргара със сода за хляб, а вечер задължително греяна ракийка с мед.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чичко докторкато се замислиш, от края на 60-те/началото на 70-те човечеството почва активно да щъка по целия свят за щяло и нещяло. Само преди век до Щатите или Япония/Австралия се е пътувало с параход поне месец. И броят на пътувалите е бил доста малък % от населението. Обичайният път и време на този тип заболявания е било бвързан със сезонната миграция на птиците.Днес човек може да обиколи Земята за по-малко от 24 часа, а от климатика в самолета да се сдобие с неща за които не е и чувал
14
0
 
1
 
! Отговори
Чичко доктор преди 8 години
като дете боледувах най много веднъж годишно според СЗО видовете вируси са се увеличили много за последните 25-30години но не се посочва причина ,освен свободното придвижване на по-голям брой хора и мутациите на самите вируси
13
0
 
1
 
! Отговори
Nik преди 8 години
До АнонименПросто е. Както се знае времето до цикъла при жените.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не напишете че започва сезона на ловуване на фармацевтичната мафия? Една стотинка няма да ви дам та ако ще и за аспирин да е алчни коп...та.
11
3
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Ами ще плъзнат, как няма. Като са ги пуснали нарочно. Нали илачи трябва да се пият. И Марешки душа носи.
10
0
 
3
 
! Отговори
Чичко доктор преди 8 години
Това за гъбичката ми хареса щом е само една сигурно вече е умряла от старост :)
9
1
 
5
 
! Отговори
Чичко доктор преди 8 години
Фармацевтичният бизнес маааалко ми напомня на оръжейния много пари=много продукция=много будали
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партиииии, Пуснаха ги.
7
0
 
4
 
! Отговори
Т.А. преди 8 години
"...инхибитори на ензима невраминидаза..."С други думи Тамифлу! Тая статия май е леко поприкрита реклама на лекарствен продукт.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така 12, но колцина се замислят?!
5
0
 
15
 
! Отговори
Чичко доктор преди 8 години
Грипа оставете ами я кажете какво ще ни донесат за коледа милите бежанци децата им да не би да са имунизирани
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръстословиците по небето не са случайни.
3
0
 
23
 
! Отговори
гост преди 8 години
До АнонименНали знаят какви вируси са пуснали, какви противогрипни ваксини да произведат месеци преди зимния сезон! Всичко е бизнес и то голям бизнес!