Родители не желаят децата им да се тестват за коронавируса

Притеснявали се за начина, по който ще бъдат правени тестовете
9 фев 2021 17:00, Петя Славова
97
Родители не желаят децата им да се тестват за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Проучването на нагласите на родителите дали желаят децата им да бъдат тествани за COVID-19 протече в рамките на 2-3 дни. Малко над 50% от родителите се включиха. Голяма част то тях въобще не проявиха желание. От тези 50% само 5% са съгласни с това да бъдат правени антигенни тестове. Останалите са против.Това каза за БГНЕС директорът на 172-ра ДГ "София" Иванка Иванова.

"Има голям процент от родителите, които се притесняват за начина, по който ще бъдат правени тези тестове, от кого ще бъдат правени. Притеснява ги това, че все пак децата ще бъдат подложени на някакъв стрес, защото това е физическа интервенция, от която те ще се притесняват когато им се прави. Родителите са притеснени повече за това, че нямат информация и принципно не желаят да се прави нещо с децата в тяхно отсъствие", коментира Иванова част от причините родителите да са против тестването на малчуганите.

Още по темата

Директорът посочи, че изненадващо интересът, проявен към тестването е от страна на родители с малки деца за разлика от тези в големите групи.

Иванова е категорична, че тестването не трябва да става задължително, въпреки сегашният отказ на родителите, а те да бъдат убеждавани в ползите.

В столичната 99-та детска градина "Брезичка" пък 95% от родителите са взели участие в допитването, като 30% от тях са заявили, че са съгласни децата им да бъдат тествани.

"По-голямо е желанието за участие в тестовете от по-големите групи – 3 и 4-та група. В четвъртите групи имаме около 70% нагласи да се осъществят тези тестове", посочи директорът Иванка Харбалиева.

Според нея този процент на желаещи да бъдат тествани децата се дължи на високото доверие, което родителите имат към екипа на градината. Харбалиева коментира, че не разполага с повече информация от тази, която е оповестена в публичното пространство.

"Скрининг тестове, изследване на децата, толкова. Нямаме други по-задълбочени информации – как ще се осъществят, на какъв етап, в каква последователност. Имаме въпроси от родителите – на колко време ще се правят, дали е вярно, че ще се правят на всеки две седмици", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
20
 
! Отговори
фалшивите тестове преди 3 години
Явно има залежали тестове, най-вероятно от тези фалшиво-отрицателните. от които болниците се оплакаха и върнаха.И за да не е вътре фирмата вносител - дай ще демонстрираме загриженост и ще ги пробутаме в училищата.В училищата каквито и *** да се пробутат - никой няма да разбере. А парите са сигурни.
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисълът да ги тестват с тест, който докато не се проявят симптомите няма да отчете положителен резултат? Май пак е само да налеем едни пари в нечия касичка! Нали като вече е болно детето така или иначе ще отсъства? И тогава няма да го тестват. Но ще бъркат в носа на всички присъстващи, т.е. на достатъчно здравите и така ще отчетат, че няма никакъв вирус по училищата и всичко е наред! Загубена работа!
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5% даже са много и сигурно и те ще откажат, ако знаеха, че тестовете се правят не от медицински лица/ както се изисква/ , а от някакви лелки от ХЕИ... Самото тестване по принцип е доста неприятно бъркане дълбоко в носа и би могло да бъде и болезнено ако се прави от *** и Пульо. Отделно, в такъв случай и резултатът ще е фалшив, ако пробата не се вземе както трябва
62
3
 
25
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Най-смешни са тези,които мислят, че бих позволил да тестват детето ми защото иначе няма да може да ходи на училище. За мен здравето на детето ми е безкрайно по-важно от всичко друго, да не говорим за системата за програмиране на мозъци наречена училище.
61
2
 
14
 
! Отговори
човека с бича преди 3 години
Аз знам нещо хубаво за тези дето ни навират тези тестове - един волски бич!
60
16
 
0
 
! Отговори
анкета преди 3 години
1.СЗО се грижи за нас и иска да ни удължи живота(+)2.Не го е грижа за нас и иска да ни умъртви (-)
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох колко е хубаво, детето ти да е пораснало и да нямам тези грижи, е малко съм поостарял ама нейсе
58
3
 
22
 
! Отговори
УнГ преди 3 години
Браво на колегата, прав е!!Като им замине назофаринкса друга песен ще запеете, на запад тези проби се вземат от гъргото на детето, най-малките ги карат да се гаргарат, даже и в гърлото не им бъркат. Тук безотговорни родители подлагат децата си на вредни медицински манипулации щото някой им казал как мисли за тях!!!
57
7
 
24
 
! Отговори
Верно ли? преди 3 години
До БастаОще по-елементарно - затваряме всички побъркани и н***ср***ни короноиди и им даваме тестове да си ги пъхат където желаят и да се тестват през час ако желаят, а нормалните хора си живеем живота без да ни пука за разни хипохондрици....
56
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСпоко бе няма да го тестват, гледаш сина си у вас и готово.
55
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще тестват синът ми.... ама друг път.
54
19
 
11
 
! Отговори
Айде стига преди 3 години
То бива превземки, ама тия вече се о ...ха. Нямало кой да им гледа децата, даскалите били само с претенции и какво ли не.Истината е, че ги е страх да не ги карантинират, ако детето излезе положително. Па децата нека си разнасят вирусите.
53
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнеса с тестовете и ваксините трябва да върви, сега са златни дни
52
16
 
12
 
! Отговори
Баста преди 3 години
Елементарно, затваря те училищата и всеки да се оправя както може. Ама нямало кой да гледа детето, на кой му пука. Ама трябвало родителите да ходят на работа, на кой му пука, ходенето на работа също не е задължително.
51
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама естествено че не искам да тестват детето ми с тест, дето имал 60% точност, без да споменаване човешката грешка. И после от получените резултати ще извъртят статистиката както им е угодно.Дето каза един: Той здравния министър не лъже, той само леко такова информацията... според нуждите.Тъй че отказвам да участвам в такива безплодни начинания, в които да увличат и детето ми. Вие вашите ако искате си ги давайте.
50
6
 
5
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Това й е хубавото на демокрацията. Оставя естественият подбор да си прибере вересийте.Ае, със здраве.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Против изследването съм, защото това е снимка днес, а след 2 дни какво, пак ли ще ги тестваме? Вкъщи единият родител пътува и се тества всяка седмица и тестовете не са песен все пак, не си представям как една лелка и една мед сестра в детската ше стискат децата да им ръчкат в носа.
48
3
 
20
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Не желая моите две деца да бъдат изследвани и така и казах на директорката.Ако се принуждаваме,ще ги спра от училище!Мерси.
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тия дето най - много пискат за децата си, децата им ***.
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им замине назофаринкса друга песен ще запеете, на запад тези проби се вземат от гъргото на детето, най-малките ги карат да се гаргарат, даже и в гърлото не им бъркат. Тук безотговорни родители подлагат децата си на вредни медицински манипулации щото някой им казал как мисли за тях!!!