Родители не желаят децата им да се тестват за коронавируса

Притеснявали се за начина, по който ще бъдат правени тестовете
9 фев 2021 17:00, Петя Славова
97
Родители не желаят децата им да се тестват за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Проучването на нагласите на родителите дали желаят децата им да бъдат тествани за COVID-19 протече в рамките на 2-3 дни. Малко над 50% от родителите се включиха. Голяма част то тях въобще не проявиха желание. От тези 50% само 5% са съгласни с това да бъдат правени антигенни тестове. Останалите са против.Това каза за БГНЕС директорът на 172-ра ДГ "София" Иванка Иванова.

"Има голям процент от родителите, които се притесняват за начина, по който ще бъдат правени тези тестове, от кого ще бъдат правени. Притеснява ги това, че все пак децата ще бъдат подложени на някакъв стрес, защото това е физическа интервенция, от която те ще се притесняват когато им се прави. Родителите са притеснени повече за това, че нямат информация и принципно не желаят да се прави нещо с децата в тяхно отсъствие", коментира Иванова част от причините родителите да са против тестването на малчуганите.

Още по темата

Директорът посочи, че изненадващо интересът, проявен към тестването е от страна на родители с малки деца за разлика от тези в големите групи.

Иванова е категорична, че тестването не трябва да става задължително, въпреки сегашният отказ на родителите, а те да бъдат убеждавани в ползите.

В столичната 99-та детска градина "Брезичка" пък 95% от родителите са взели участие в допитването, като 30% от тях са заявили, че са съгласни децата им да бъдат тествани.

"По-голямо е желанието за участие в тестовете от по-големите групи – 3 и 4-та група. В четвъртите групи имаме около 70% нагласи да се осъществят тези тестове", посочи директорът Иванка Харбалиева.

Според нея този процент на желаещи да бъдат тествани децата се дължи на високото доверие, което родителите имат към екипа на градината. Харбалиева коментира, че не разполага с повече информация от тази, която е оповестена в публичното пространство.

"Скрининг тестове, изследване на децата, толкова. Нямаме други по-задълбочени информации – как ще се осъществят, на какъв етап, в каква последователност. Имаме въпроси от родителите – на колко време ще се правят, дали е вярно, че ще се правят на всеки две седмици", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
10
 
7
 
! Отговори
бг преди 3 години
Да кажем, че родителите не са много умни. За да не го кажем както е, че ще го цензурират ;)
44
20
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Просто е - спират достъпа на децата им до училище, докато им дойде акъла.
43
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само абсолютно безотговорен човек би позволил детето му да участва в някакъв медицински експеримент.
42
9
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
заплата ми е петцифрена не и бери грижата, всички сме изкарали вируса и нямаме нужда нито от тестоне, нито от ваксини :))
41
16
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Който не иска, нека си държи сополивия запартък вкъщи, аман от бг *** и слабоумници, които правят деца , само защото така трябвало или защото не са се пазели и ги е мързяло да правят аборт ;) !!!
40
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не желаят.Защото е безсмислено.Като всичко друго от последната година, свързано с вируса.
39
20
 
12
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Моето дете е на ЧДГ, където ги тестват, да. Няма случай на КОВИД за момента. Не сме боледували нито ние, нито някой родител. Ти си прави каквото щеш, ама детето ти няма да го пуснат на градина. С това мислене е ясно, че си с ниска заплата и няма кой да го гледа. Така че нямаш избор. Със здраве.
38
11
 
20
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
твойто дете го тествай ако искаш и по два пъти на ден
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе вдигат вой до небесата, ако е за други деца - да си правели тест и да се ваксинирали.Но ако е за техните деца - не дават :D
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ба си пак децата се водят виновни, спрете се бе и какво като днес сте направили някакъв тест, утре всичко може да се промени, явно на НАШИТЕ лаборатории им се струва малка печелбата и искат още
35
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просто. Който не иска детето да се тества, детето седи вкъщи. Всяка седмица или две тестове и само с отрицателен се пуска на училище или градина. Елементарно.
34
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,какви загрижени родители.. Вас на това ли са ви учили,да сте непукисти за здравето на децата си?? Това поколение е за ***
33
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво точно ще си стресираш детето, че ще му брхкнат леко в носа ли? ------Леко ли?Медицинските фашисти бъркат до мозъка.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов нсправи ли антигенни тестове на внучетата си? Каква му е нагласата, иска ли разни медицински фашисти да ги бодат и да им бъркат с дървени пръчки фнусъ?
31
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32С какво точно ще си стресираш детето, че ще му брхкнат леко в носа ли? Та ти го стресираш повече когато му е запушен носа и му пръскаш спрей.
30
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще покажат тези тестове? Че 10 процента от децата са приносители но нямат симптоми примерно. Но това състояние утре може да е коренно различно, тоест само да си стресирам детето заради политически акций без реална полза и идея зад тях няма да стане.
29
2
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Не стига, че капацитетът ти е малък, ами си позволяваш да наричаш другите неграмотници...Нека те ограмотя, защото имаш нужда:Антигенен тест и PCR - изследва се секрет от носа/гърлотоТест за антитела - изследва се кръв и не е необходимо да е венознаТа в цялото ти твърдение няма нищо вярно - нито трябва кръв, камо ли венозна. Умник ....
28
1
 
17
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Нормално е. Ако не беше притеснително и опасно, Началника вече щеше да се е снимал ухилен с внучетата докато ги тестват.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Атигенен тест не се прави с кръвна проба, пингвин.
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не е било болно детето - ЗА КАКВО ДА ГО ТЕСТВАМЕ? Още ли не разбирате, че "асимптоматичното" преболедуване е легенда? За да плаши хората и да ги побъркат по-лесно с мерки?