Решението за минималната заплата ще се вземе заради избори

Това обявиха експерти
26 юни 2023 15:33, Росен Стойчев
27
Решението за минималната заплата ще се вземе заради избори
Снимка: БГНЕС

Броени дни след като финансовият министър Асен Василев представи сметката за бюджет 2023 синдикатите заявиха, че настояват за увеличаване на минималната заплата.

Още по темата
Сега тя е 780 лева - искането е да стане поне 850 лв. още тази година.

„Това е искане за второ увеличение на МРЗ. Бюджетът вече има дефицит от 0,6%, което никога не се е случвало, ако предишната година е имало излишък. Миналата година имаше излишък от 800 млн. лева. Икономическият растеж т.г. се планира да е само 1,5% според ЕК, правителството го вижда като 1,8%. Според него, ако се увеличи МРЗ, няма да има икономически растеж”. Това заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК, преподавател в УНСС.

Според Иван Нейков председател на Българския институт по труда и социалната политика, щом синдикатите чуят думата бюджет, в главите им веднага се появява израза „минимална работна заплата”. Той обясни, че има мълчалив отказ от механизма, по който да расте МРЗ, съобщи Нова Нюз.

„Дискусията за увеличение на МРЗ е като диалог между глухи. Едните викат: „Дай!”, другите: „Няма”. Решението ще се вземе заради местните избори, никой не иска преди избори да се скара с електората”, обясни Нейков.

„Бюджет 2023 е всичко друго, но не и бюджет. Той е за някакво парче, за някакъв кратък период от време. Колкото по-кратко е действието на един закон, толкова по-малки очаквания може да има към този бюджет”, каза Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: диалогрешениеЗаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да и заради депутатите нали тяхната заплата се определя от минималната По висока мин заплата по-висока заплата за депутати
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 : Как стана така, че с толкова "експерти" все сме в дъното на класацията? Като си толкова умен посочи поне един неверен факт от това, което съм написал? Май ти е по-лесно да измисляш диагнози вместо да измислиш поне един аргумент против твърдението ми?
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист: "приятелче"Страдаш от DID-dissociative identity disorder!Пробвай с някакво лечение,защото ако не вземеш мерки,те чака оная"ризка без ръкави"
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 : Не ти харесва да чуваш истината ли, стотинкаджийче?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист: Не се прави на интересен,ами вземи си обърни внимание на здравето-Лекувай се!
21
5
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 17 : "Никой не ти плаща за прочетени книги" : Типично мислене за стотинкаджия. И стотинкаджия ще си останеш цял живот. Знаеш ли, че има хора, които изкарват повече от една минимална НА ДЕН, именно в благодарение на това че са се образовали? Знаеш, ама по-лесно да ги обявиш за класов враг, вместо да направиш като тях. Заповядай - пълно е с курсове, и безплатни материали в интернет. Ама така по-удобно нали? Стотинкаджии за цял живот ще си останете.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 : О напротив. Плащат ми именно за опита и знанията ми. Но не в брой. Ако ми плащаха в брой щеше да е нужен чувал. В брой плащат само на неуките бачкатори, дето укриват данъци и осигуровки.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Никой не плаща заплата за брой прочетени книги или диплома, която събира прах в шкафа. Щом човек работи, щом носи добавена стойност, значи трябва трудът му да е заплатен. А не такива като теб всеки ден да ограбват труда му. Точка
18
0
 
11
 
! Отговори
Кокорчо : преди 1 година
"Бедните да го д*хат"
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 : така значи, ние живеем на гърба на простия необразован бачкатор, така ли? Драги мой, в България има и квалифицирани хора. Просто те не мрънкат. А мрънкащите - вместо да се чудят кого да обвинят да вземат да се квалифицират малко. Защото докато едни висяхме в библиотеката, тези живяха в чалготеката, а сега се оплакват и всички са им виновни но не и самите те!
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Професор 13 Ако Герб бяха на власт, МРЗ щеше да е 600 лв. бруто и доходите щяха да са замразени. Иначе няма да има пари за Барселона и миската.
15
8
 
8
 
! Отговори
Професор преди 1 година
В Русия минималната работна заплата е около 480 лева. 240 Евро. Колкото един надник на бачкатор в Германия.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Професор 11 Минимална заплата 610 лв. нето не е достатъчна на никого. Въведат ли еврото ще стане 300 евро нетна заплата. Кой в ЕС работи за 300 евро цял месец? Тук да не е Русия или Сев. Корея?
13
18
 
5
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Ако на власт бяха ГЕРБ и Генерал Борисов днес минималната работна заплата щеше да бъде най малко 1000 Евро. Просто Генералът обича България. Милее за родината.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 На бачкатора заработката му ниска, ама ти пълни банковите сметки, трупаш автопарк, жена ти, децата ти никъде не работят, щото необразования бачкатор ги издържа. Защо не си внесеш високоефективни и образовани бачкатори от Франция, Германия или Скандинавието? Да видим кой ще ти работи за минимална заплата! Трябва да се махнат 300 часа извънреден труд! Още сега Раб. седмица да е 30-35 часа. Жестоки санкции за работа през почивните дни.
11
8
 
3
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Миналата заплата е достатъчно висока. 750 бруто и 610 нето.. 300 Евро на месец. В Германия бачкаторите даже взимат по малко. 240 Евро - 480 лева.. на ден.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 Провал за Бг беше 13 год. управление на ГЕРБ. Доведоха страната до дъното на всички класации по доходи и първи по смъртност. Цели 3 год. доходите бяха замразени. Хората на ПП ли вдигнаха цените на олиото? А цената на дървата? ПП ли вдигнаха цената на газта, която растеше главоломно в цял свят заради имперските домогвания на Путин на чужда територия? На вас от ГЕРБ все друг ви е виновен. А сега и от Възраждане очерняте ПП в угода на ГЕРБ.
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 : Тоя па, ако искаш дай хич да не работиш, само да ти плащат. И Петък за какво да се разкарваш до работата, то с това 13:30 ще пиеш две кафета и ще стане време да си ходиш. Ама кой за каквото е учил де. Един бачкатор с ниско образование не може да се очаква да работи по-малко, дори напротив - трябва да бачка повече, че да си изкара и без друго ниската заработка.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да премахнат 300 часа извънреден труд, който и без това бизнесът не заплаща. Най- много 100 часа извънреден труд на година. Работното време в петък трябва да е до 13:30 или 14:00 часа. В събота и неделя почивка задължително. Никакъв труд през почивните дни. Ако някой иска дълъг раб. ден, да въведе работа на смени. Ако някой работи събота и неделя, да почива в понеделник и вторник. Алоууу, синдикатите! Докога ще обслужвате бизнеса? А работещите в частния сектор?! Тях кой ще защити?
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 : Според вас, умно-красивите от ППДБ който вдига цените е гербаджия, а който иска традиционно семейство е изостанал, а който развява Българското знаме е руски шпионин. Друго щеше да пеете ако на Рожен искахме да развеем жълто-син флаг, или оня царпал с многото цветове, нали?