Реална ли е минимална заплата от 930 лева?

Обяснява експерт
15 авг 2023 10:49, Росен Стойчев
35
Реална ли е минимална заплата от 930 лева?
Снимка: БГНЕС

„На минималната работна заплата работят хора по четири основни причини – една част от тях укриват доходи, друга причина е феодализъм на работното място, където невидимата ръка на пазарната икономика е заменена от видимата ръка на робството. За съжаление, има и много хора са трудолюбиви, влагат много усилия в това, което правят, но никой не иска да го купи за много пари". Това заяви в студиото на Нова Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация.

От следващата година влизат в сила новите промени в Кодекса на труда, според които минималната работна заплата ще се изчислява по формула, базирана на средната работна заплата за страната. Така тя ще достигне около 930 лева, което е скок с 20%.

Още по темата

„Политиците за пореден път сътвориха нещо, което не е дългосрочно изчислено и съобразено с икономическата реалност на страната, дори не е съобразено с европейските препоръки, които уж имплементираха", посочи икономистът Михаил Кръстев.

„Има една резолюция, която е препоръчителна, не е задължителна. В нея се казва, че минималното заплащане във всяка една страна, членка на ЕС, трябва да бъде съобразено с 50% от средната работна заплата, но с 60% от медианната работна заплата в страната и съответно с производителността на труда", заяви Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Заплатареална
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Причината за работата на минимално възнаграждение е Една и тя се нарича ,феодален червен капитализъм който се шири повсеместно и най вече в провинцията!Самозабравилите се червени дерибеи трябва бъдат бити и eбanи там където бъдат срещнати и видени,а не да си продавате труда и достойнството на такива елементи!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво значи производителност на труда? Колко пари изкарваш?
11
4
 
5
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Ей зарад таквиз фее Расчета, трябва да има нов Народен Съд... Не са повече от размерите на един селски стадион в България за разстрел.... ===))) значи хопелетата, ще карат коли за по милион евраци живеят в апартаменти за 3 милиона евраци... Мъ видите ли 500 еврака са голяма заплата за българите.... ===))) ако зависи от мене на бавен огън и на шиш... И на кучетата и на свинете...
10
11
 
2
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 10 месеца
На един програмист средната заплата е почти 10 пъти по-голяма. И тия пари ги взема директно от устата на народа. Програмстите са се настанили в банки , хазарт , услуги. Вие знаете ли ,че един програмист в ЕРП-тата взема 3 пъти повече от техник? Високият ток отива директно в джоба на програмиста. Банковите такси - директно в джоба на програмиста.
9
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 10 месеца
До Долния под мен те затова бедните избягаха слава богу и аз от тая дупка наречена България а такива като теб с това мислене за бедно население куршума нищо друго
8
1
 
7
 
! Отговори
До ИТ преди 10 месеца
Ти па да не си богат бре, заплатати вече е с покупателна способност на джуниър от преди 3 години и нищо няма да можеш да си купиш, а и в държава с намаляващо население в която всеки втори сега накупи имоти да се пази от ифнфлацията как мислиш на кой точно ще го продадеш този апартамент?
7
12
 
7
 
! Отговори
ИТ преди 10 месеца
Заплатите на нисшите прослойки, на хората с лоша финансова грамотност, не трябва да се вдигат, защото това повишава харченето им за глупости - казина, цигари, алкохол, и като цяло повишава инфлацията, което е зле и за нас, ИТ-тата, защото по-трудно бихме си купили имот. Както каза Патриотът по-долу, вдигането на доходите задейства един омагьосан кртг от вдигане на цени, инфлация, и оттам пак реване за по-високи заплати. Хората с лоша финансова култура трябва да се държат бедни.
6
2
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Реална ли е минамалната заплата -а на какви индекси от иконмиката се определя тази минаимална заплата или тъй им се искат на тези "профсъюзите" .. при вдигане на минималната,тотално ще се вдигнат и на цените на услугите и продукти,а и не само на тях..така че ,тази минимална е с две остриета..по-голямата част ще е на минус.Не важното колко получаваш,важното е колкото ти оставаят на края на месеца.
5
4
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Патриоте, чрез инфлация се получава и по-висок БВП. При капитализма е така, мойто момче. Те тия пари, дали са принработ ика или при работодателя, все тая, защото пак се харчат. Не е ли по-добре работника да изхарчи още 500 лева, вместо работодателя да изхарчи 500000 за Мерцедес? Работника и пенсионера, ще изхарчат тия пари за повече и по-добра храна. Въпреки увеличаването на цените, печели и работодателя, който ще продаде повече на работника! Казва му се оборот.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не. Излезте най-насетне от тази София и вижте другите хора как живеят.
3
1
 
4
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 10 месеца
А как ще привличаме нови и нови ПЧИ-та, ако не можем да предложим най-евтината работна ръка в ЕС, а и не само в ЕС?
2
21
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 10 месеца
Стига сте вдигали заплатите. Не разбирате ли, че така стимулирате инфлацията?! Това е един омагьосан кръг, вдигат се доходите, хората харчат повече, вдигат се цените, хората реват за по-високи заплати.
1
4
 
23
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе реално производителността на труда зависи най-вече от работодателите, защото в техни ръце са производителни технологии, които в общия случай липсват в България. Това означава, че не само заплатата на работника трябва да е съобразена с производителността на труда, а и печалбата на работодателя, който който използва нископроизводителни машини. Затова ето откъде ще дойщдат парите за заплати на робите-от печалбата на робовладелеца! И това трябва да стане със закон!